- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.06.2011, 12:40)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Duţă: Bugetul CNAS are un deficit de 2,5-3 mld. lei, frauda din sistem e de 400 mil. euro
Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are în prezent un deficit de cel puţin 2,5 - 3 miliarde de lei, frauda din sistem fiind de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă, într-un unui interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.
Urmărește
1841 afișări
Reporter: Oricum, directorii sunt noi, au fost repuşi prin alt concurs în ultimii patru ani, deci nu putem vorbi despre aceiaşi directori.
Lucian Duţă: Eu cred că toată reforma pe care domnul Nicolăescu a trâmbiţat-o n-a fost în realitate decât un fals şi că sistemul a rămas la fel de ermetic, la fel de producător de incompetenţă, la fel de producător de fraude, la fel de dezorganizat şi la fel de lipsit mai ales de viziune şi de perspectivă. Dânsul nu a făcut, vă repet, decât să elimine directorii de spital pentru a-şi pune clientela de la partid.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Reporter: Au fost închise spitalele, au fost clasificate, le finanţaţi altfel. Ce economie la buget veţi avea în acest context ?
Lucian Duţă: Nu vom avea nicio economie la buget. Din contră. Aş vrea să fie foarte clar un lucru: clasificarea spitalelor aşa cum s-a făcut scoate practic CNAS din locul acesta de finanţare. Dacă până acum veneai şi îţi negociai tot bugetul cu casa de asigurări locală, acum nu poţi să vii să-ţi negociezi decât pe anumite paliere, bolnavi cronici, servicii paraclinice, dar nu şi numărul de internări care este fix, procent din capacitatera maximă de contractare. Clasificarea spitalelor aduce un plus de finanţare pe întregul sistem spitalicesc de 500 de milioane de RON, dar, atenţie!, este doar pe şase luni, ceea ce înseamnă că pe an va fi un miliard de RON, ceea ce până la urmă este un lucru foarte bun. Este foarte bine că ne îndreptăm atenţia spre spitale, dar trebuie să fim foarte atenţi la ce eventuale dezechilibre se vor aduce în sistemul de asigurări de sănătate. V-am spus de la început că noi avem la ora aceasta un deficit de 2,5-3 miliarde de RON şi trebuie să fim foarte atenţi să vedem înspre ce ne îndreptăm.
Reporter: Deci clasificarea spitalelor poate să ducă sistemul în colaps?
Lucian Duţă: N-am spus asta. Măsurile ... eu cred că în continuare că trebuie să vedem ce măsuri de reformă trebuiesc luate la nivelul spitalelor, pentru că încă sunt foarte multe.
Reporter: Câte spitale trebuie să existe în România ca să fie un sistem performant?
Lucian Duţă: Nu ştiu. Aici nu se pune problema câte spitale trebuie să ai sau să închizi. Se pune problema să-ţi fixezi un număr de spitale şi să încerci să asiguri asistenţa medicală celor care stau departe de spitale, prin nişte mecanisme foarte eficiente. Adică, bun, în oraşul tău nu mai ai spital, dar ai acces la servicii medicale de urgenţă, de transport medical, astfel încât să ajungi în siguranţă la un spital. Deci nu poţi să vii să închizi spitale neavând o strategie şi o viziune foarte clară la ceea ce trebuie să pui în loc. De aceea eu cred că este mult de discutat despre câte spitale trebuie să avem în România. Nu poţi să închizi spitalele strict pe criterii contabiliceşti, trebuie văzut în dinamică ce pui în loc.
Reporter: Aţi atacat industria farmaceutică, aţi atacat medicii... nu vă este teamă de represalii?
Lucian Duţă: Eu nu am atacat pe nimeni, eu v-am semnalat nişte aspecte care la ora aceasta se înregistrează în anumite segmente ale industriei farmaceutice. Să fie foarte clar, în anumite segmente, anumiţi doctori fac lucrurile acestea. Iar de frică, ce să vă spun, educaţia de chirurg m-a învăţat ca atunci când ai de-a face cu un abces plin cu puroi mai bine trebuie să-l tai, că în felul acesta salvezi viaţa pacientului. Chiar dacă este dureros trebuie să faci acest lucru. Restul... ce să vă spun, numele Lucian Duţă nu este atât de important ca şi nume, ca şi funcţie, dar cred că măsurile pe care trebuie să le impunem, regulile de piaţă, indiferent că le voi spune eu sau altcineva, sunt absolut necesare.
Reporter: La ce să ne aşteptăm până la sfârşitul anului, veţi avea bani să susţineţi sistemul până la sfârşitul anului? Ştiu că este o rectificare bugetară despre care a vorbit domnul ministru, dar ce mai aveţi în puşculiţă, programe naţionale...?
Lucian Duţă: Eu cred că în urma rectificărilor bugetare, şi există o foarte mare preocupare la nivelul Guvernului la ora aceasta, da, până la sfârşitul anului vom avea bani.
Reporter: Gândiţi o strategie în privinţa programelor de sănătate?
Lucian Duţă: Eu am spus-o de mai multe ori că sunt două programe mari care trebuiesc restructurate şi regândite: programul de diabet şi programul de oncologie. Ca şi o mică picanterie, am încercat să-mi găsesc un preşedinte sau cineva să-mi coordoneze programul de diabet. Toată lumea m-a refuzat, cu toate că era funcţie de conducere, spunând că n-au curajul să intre în acest program. Programul de oncologie, pe de altă parte, un program care din punct de vedere emoţional, dacă vreţi, ne produce în general foarte multe probleme, trebuie la fel regândit. Trebuie să vedem foarte clar. Avem fondurile limitate. Trebuie să dai acces la tratament la câţi mai mulţi oameni. Avem foarte mulţi bolnavi de cancer. Nu pot eu singur să-mi asum rolul acesta de Dumnezeu, să spun «aceste medicamente se plătesc, aceste medicamente nu se plătesc», pentru că pacientul până la urmă suferă. Atunci trebuie o discuţie deschisă, pe care să o facem cu comisiile ministerului, cu Colegiul Medicilor. Să ne decidem odată pentru totdeauna ce vrem să facem cu acest program de oncologie. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, consumăm o groază de bani pe medicamentele din oncologie, nimeni nu a adus nicio analiză la rezultatele alocării acestor sume, dacă într-adevăr trăiesc mai mult acei pacienţi sau calitatea vieţii e mai bună. Uităm că, de exemplu, radioterapia, care este un element esenţial în tratamentul bolnavului de cancer, la noi este aproape inexistentă. Singurul centru care într-adevăr poate să emită ceva pretenţii europene este centrul de la Cluj. Noi, anul acesta, este prima oară când alocăm mai mult acestui segment de radioterapie tocmai pentru a încuraja inclusiv investiţii private în radioterapie. Duceţi-vă să vedeţi ce este în aceste clinici, cum stau oamenii, ce amărâţi sunt. Este clar că n-am făcut până acum nimic aici. E mult mai simplu să spui, spre exemplu, că finanţezi medicamente decât să construieşti ceva serios, cum e radioterapia.
Reporter: Dacă mâine ar fi remaniere şi ar trebuie să faceţi o evaluare, cum vă consideraţi dumneavoastră pentru sistem? Bun, foarte bun ?
Lucian Duţă: Atunci când evaluezi un om trebuie, în afară de percepţia publică pe care încearcă unul s-o arunce asupra ta, trebuie să evaluezi din punct de vedere obiectiv ce a făcut. Şi, din punct de vedere obiectiv, aş vrea să vă uitaţi că este prima oară când cineva are curaj să vorbească cu subiect şi predicat despre corupţia din sistemul medical. Este prima oară când se încearcă să se ia măsuri împotriva corupţiei. Informatizarea sistemului medical este principala armă pe care o putem pune la dispoziţia statului pentru a împiedica fraudarea sistemului de sănătate. Vedeţi câte voci piţigăiate sunt în toată România care ne acuză că nu ştiu ce vrem să le punem, cip-uri în cap la pacienţi, cardul de sănătate şi sistemele informatice. Observaţi că sunt aceiaşi oameni care au ceva, de obicei, de ascuns şi care nu spun ceva esenţial, în sistemele informatice avem toate licitaţiile pornite. Oamenii aceştia nu spun ceva esenţial, că principala funcţie în sistemul informatic este de a nu mai permite unora să fure. Este o poziţie, noi trebuie să mergem în faţă şi om vedea ce s-o întâmpla. De asta vă spun că aprecierea că ai fost bun, rău, până la urmă trebuie făcută cu măsură şi cu indicatori obiectivi, faptul că ai avut curaj.
Să vă dau alt exemplu. Să spui: «domnilor, există tratamente la fel de eficiente, dar cu preţuri mai mici» şi «fiţi corecţi faţă de pacienţi şi daţi-le medicamente acelea mai ieftine ca să avem resursă financiară să le dăm şi altora medicamente» - aici vorbesc de preţul acela de referinţă pe care l-am inclus şi care şi-a făcut efectul - iaraşi este un element pe baza căruia pot fi măsurat. Restul, în ceea ce priveşte percepţia publică, recunosc că - hai să spunem, aşa, între ghilimele - adversarii mei sunt foarte puternici.
Reporter: Îi veţi «dobândi»?
Lucian Duţă: Dacă nici tu nu crezi că îi dobândeşti, atunci cine mai crede...
(Interviu de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe