- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (10.09.2015, 11:42)
- Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - IPS Andrei Andreicuţ, despre refugiaţi: Să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităţilor - FOTO
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, consideră că forţele internaţionale nu se implică suficient pentru oprirea ”războiului nebun”. În privinţa refugiaţilor care ar ajunge în România, mitropolitul spune că ”trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităţilor”.
Urmărește
1811 afișări
INTERVIU - IPS Andrei Andreicuţ, despre refugiaţi: Să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităţilor (Imagine: Dan Tautan / Mediafax Foto)
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, vorbeşte într-un interviu acordat MEDIAFAX despre criza imigranţilor şi despre soluţiile care sunt la îndemână pentru a-i ajuta, precum şi despre construirea unei moschei la Bucureşti.
Astfel, mitropolitul Clujului este de părere că forţele internaţionale ar trebui să se implice mai mult în stoparea războiului din Siria şi Irak, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să îşi părăsească casele şi ţările.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În ceea ce priveşte numărul imigranţilor pe care ar trebui să îi preia România, înaltul prelat consideră că premierul şi preşedintele ştiu mai bine decât Comisia Europeană ce posibilităţi au românii pentru primirea refugiaţilor, în condiţiile în care ”este destulă sărăcie şi la noi”. Mitropolitul mai spune că ”trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacităţii noastre”.
Prezentăm interviul acordat corespondentului MEDIAFAX de către mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ:
Reporter: Înalt Preasfinţia Voastră, care este opinia dumneavoastră faţă de criza refugiaţilor? Cum ar trebui primiţi şi trataţi imigranţii care vor ajunge în perioada următoare şi în România?
IPS Andrei Andreicuţ: Imigranţii trebuie primiţi cu dragoste şi cu bunătate pentru că, făcând lucrul acesta, împlinim cuvântul Mântuitorului. În Evanghelia după Matei, ni se relatează cum vom fi judecaţi la sfârşitul veacurilor de Domnul Nostru Iisus Hristos. Şi unora, celor buni, le va spune aşa: «Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia Cerurilor cea pregătită vouă de la întemeierea lumii, că flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat, străin am fost şi M-aţi primit». Şi străinii necăjiţi intră în categoriile despre care vorbeşte Domnul Nostru Iisus Hristos că trebuie să le tratăm cu bunătate. Aşa că noi trebuie să îi tratăm cu bunătate pe cei ce vin. Chiar dacă sunt de altă religie sau confesiune. Noi, crezând în Hristos şi ştiind că El este speranţa întregii lumi, din tot sufletul am dori ca toţi ceilalţi să devină creştini, însă nu cu forţa, ci convinşi fiind că aceasta este calea cea adevărată. Până atunci, orice confesiune ar avea, sunt în primul rând oameni. Sigur, să facem totul pe măsura puterilor noastre.
Rep.: Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranţi. Premierul Ponta şi preşedintele Iohannis spuneau însă că România nu poate primi mai mult decât capacitatea sa, de 1.500, cel mult 1.785. Ce credeţi că ar trebui să facă autoritaţile în cazul în care este stabilită o cotă care depăşeşte capacitatea din centrele de refugiaţi?
IPS Andrei Andreicuţ: Cred că premierul şi preşedintele ştiu mai bine decât mine care sunt capacităţile ţării în momentul acesta. Omului nu trebuie să îi pui în spate o sarcină mai grea decât o poate duce. Trebuie să se ţină seama şi de ceea ce spun cei care chivernisesc această ţară. De asemenea, cred că premierul şi preşedintele ştiu mai bine decât Comisia Europeană ce posibilităţi au românii pentru că, să recunoaştem, este destulă sărăcie şi la noi. Trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacităţii noastre. Şi vreau să subliniez un lucru pe care îl consider extrem de important. Mi se pare mie că cei care ar putea nu fac totul pentru a înlătura sursa necazurilor. Adică, să nu mai fie război în Siria sau în Irak, nici în alte părţi. Sunt forţe internaţionale care cred eu că ar putea opri acest lucru şi atunci de ce să îşi mai ia oamenii lumea în cap? De ce să nu trăiască în casa lor, în ţara lor, în care mulţi ani a fost linişte şi pace între creştini şi musulmani, între diferitele naţionalităţi care vieţuiau acolo şi iată că, dintr-o dată, s-a declanşat acest război nebun şi s-a întemeiat aşa zisul Stat Islamic. Cei ce au înţelepciune şi putere, cred că ar trebui să intervină să oprească nebunia, ca să poată trăi oamenii în pace şi în linişte în ţara lor şi să nu fie nevoiţi să plece cu miile şi cu trenul, şi pe jos, şi cu vaporul, să-şi ducă şi bolnavii în cărucior. Mi se pare că s-ar putea face mai mult în acest sens, să fie stopat războiul.
Rep.: Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea că "nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak şi Orientul Mijlociu nu sunt finanţaţi de Statul Islamic”. Cât de mare credeţi că este acest risc?
IPS Andrei Andreicuţ: Nu ştiu ce a spus dânsul, însă posibil ar fi ca şi dintre cei ce susţin Statul Islamic să fie prezenţi printre refugiaţi. Dar nu numai printre refugiaţi, ci şi printre cei care muncesc în Europa, pentru că în diferite locuri apar fundamentalişti. Pentru că sursa fundamentalismului şi a răutăţilor încă nu s-a epuizat. Dar trebuie să facem noi lucrarea lui Dumnezeu cu bunătate şi nu poţi răspunde răului cu rău ca să escaladezi fărădelegea. Zice Domnul Nostru Iisus Hristos: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor care vă fac rău.
Rep.: Cum s-ar putea implica Biserica Ortodoxă Română, dar Mitropolia Clujului pentru a-i ajuta pe imigranţi? Ce ar putea face concret pentru ei - le-ar putea pune la dispoziţie locuri de cazare sau le-ar putea asigura masa?
IPS Andrei Andreicuţ: Atunci când, în mod concret, ni se va cere ajutorul vom încerca. Va trebui să facem şi colecte în bani sau în alimente sau în alte lucruri pentru ei. În ceea ce priveşte cazarea lor, cred că este în mâna statului posibilitatea de a face acest lucru, în mâna conducerii oraşelor care le pot pune spaţii la îndemână. Biserica nu are proprietăţi enorme, noi, la Arhiepiscopia Clujului nu avem multe clădiri ca să fim în stare să le punem la dispoziţie.
Rep.: Credeţi că sunt încercări pentru omenire aceste tensiuni, aceste crize, cum este şi cea a imigranţilor, în vremurile pe care le trăim?
IPS Andrei Andreicuţ: Dumnezeu le îngăduie, toate necazurile ar trebui să îi facă pe oameni să devină mai buni. Nu cred că le planifică şi le transmite în mod expres peste noi, dar le îngăduie. Acestea sunt o şcoală. Zice Sfântul Maxim Mărturisitorul că Dumnezeu ne conduce înspre ţintă cu ajutorul a două mijloace - pronia, pe de-o parte, şi judecata, de cealaltă parte. Dumnezeu ne răsfaţă cu toate cele necesare pentru trai şi încearcă să ne ducă înspre capătul căii noastre dându-ne toate cele necesare. Dar dacă noi nu suntem înţelepţi şi mereu ne împotrivim voiei lui Dumnezeu, atunci se foloseşte şi de judecată. Adică îngăduie să vină peste noi necazuri cu caracter pedagogic şi din care să şi învăţăm.
Rep.: Ce mesaj adresaţi tinerilor? Cum ar trebui ei să se comporte, să reacţioneze la această criză?
IPS Andrei Andreicuţ: Cred că tinerii noştri ar trebui să fie foarte conştienţi că sunt moştenitorii unei spiritualităţi extraordinare, unei spiritualităţi creştine pe care să şi-o cunoască, să o poată transmite şi să o poată pune şi în practică. Fiind faţă în faţă cu imigranţii, să poată vedea cei care vin că tinerii noştri sunt nişte oameni deosebiţi, nişte buni creştini, şi să îi admire pentru acest lucru. La Cluj-Napoca s-a desfăşurat, recent, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa, la care au fost prezenţi tineri din ţări europene, dar şi din Iordania, Siria, Palestina. Te doare sufletul când îi auzi vorbind pe tinerii veniţi din aceste ţări mai îndepărtate şi povestind tot necazul pe care îl au şi faptul că plaiurile lor sunt părăsite şi că, în primul rând, sunt nevoiţi să plece de acolo creştinii. Ţinta predilectă a răutăţilor sunt creştinii. În Siria, de când peste o parte a ţării este stăpân Statul Islamic, se dărâmă biserici, se distrug monumente de artă, se distrug valori. Noi am făcut această întâlnire şi pentru ca tinerii să se încurajeze, să devină mai buni, să devină misionari ai lui Hristos într-o lume rea dar, în acelaşi timp, şi ca noi, cei care avem un număr de ani, să ne contaminăm de vigoarea, entuziasmul şi optimismul lor. Tinerii prezenţi ne-au impresionat pozitiv cu cuminţenia lor, cu modul lor de a se comporta.
Rep.: În Bucureşti se plănuieşte construirea unei moschei. Credeţi că este un proiect binevenit, care va uni sau va duce la dezbinare religioasă, la crearea de tensiuni?
IPS Andrei Andreicuţ: Personal, cred că musulmanii care trăiesc în Bucureşti au nevoie de o moschee. Însă de una normală, nu de una supradimensionată, care să epateze, care să te strivească, adică de o moschee pentru rugăciune, pentru viaţa lor spirituală. Nu ştiu dacă în jurul acelei moschei se prevede construirea unei şcoli musulmane, dar eu cred că nu este nevoie de aşa ceva. Şi acum în Bucureşti este o moschee, probabil că numărul musulmanilor este mai mare acum, şi de aceea spun că o moschee, din punct de vedere duhovnicesc, nu ar deranja. Şi trebuie să fie asigurată şi o reciprocitate, pentru că şi românii îşi doresc o biserică în Istanbul, iar corect ar fi să o poată construi.
Citeşte şi: Mitropolitul Clujului: Musulmanii din Bucureşti au nevoie de moschee normală, nu una care să epateze
Citeşte şi: Mitropolitul Clujului: Imigranţii trebuie primiţi cu bunătate, nu au plecat de bine din ţările lor
Citeşte şi: IPS Andrei: Maica Domnului, îngrijorată de dispersarea familiei creştine. Au fost 26.000 de divorţuri
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește și: Mitropolitul Clujului: Musulmanii din Bucureşti au nevoie de moschee normală, nu una care să epateze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe