- Home
- Social
- ALBA IULIA, (18.02.2018, 09:44)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Levente Polgar, primul sportiv cu dizabilităţi care participă la cel mai greu maraton din lume. „Idolii mei sunt oamenii simpli şi mă gândesc că ei sunt adevăraţii olimpici în viaţă”
Ultramaratonistul Levente Polgar, care a rămas fără o mână de la vârsta de şase ani, este primul sportiv cu handicap acceptat la “6633 Arctic Ultra”. Sportivul a vorbit pentru MEDIAFAX despre antrenamente, planuri de viitori şi idoli.
Urmărește
1128 afișări
INTERVIU Levente Polgar, primul sportiv cu dizabilităţi acceptat la cel mai greu maraton din lume
Levente Polgar a declarat, într-un interviu acordat corespondentului MEDIAFAX, că se antrenează pentru această competiţie de aproape un an de zile, inclusiv pentru a înfrunta frigul. Sportivul originar din oraşul Aiud, judeţul Alba, consideră că toţi participanţii au şanse egale, iar psihicul este foarte important şi poate face diferenţa între învingători şi învinşi.
Reporter: Eşti primul sportiv cu dizabilităţi care participă la “6633 Arctic Ultra”. Care au fost paşii pe care i-au urmat pentru a fi acceptat?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
Levente Polgar: Am trimis un e-mail organizatorilor, arătându-mi intenţia de a participa în primăvara anului 2018, respectiv în iarna antică. Le-am spus situaţia în care mă aflu, că nu am o mână, însă şi-au dat acceptul pentru că am competiţii dure la activ pe care le-am terminat. Spre exemplu am terminat de două ori Ultramaratonul Mont Blanc, în lungime de 170 de kilometri. Am tranzitat în alergare România, de la Vama Jimbolia la Vama Veche, performanţa fiind recunoscută ca record naţional de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Să revin la Arctic Ultra. După două săptămâni a venit şi acceptul din partea medicului competiţiei şi am purces la adunarea sumei necesare pentru participare, care a venit din partea prietenilor şi firmelor.
Reporter: Despre ce sumă vorbim pentru a putea participa la “6633 Arctic Ultra”?
Levente Polgar: Taxa de înscriere a fost 3.100 de lire sterline, plus alte cheltuieli de transfer bancar. Sania a costat aproape 1.200 de lire sterline, am achiziţionat-o din Marea Britanie. Biletul de avion este o sponsorizare a unei firme din România. La ora actuală sunt descoperit în ceea ce priveşte echipamentul, care trebuie să fie adecvat condiţiilor meteo. Vorbim de mănuşi, geci, pantaloni, sac de dormit, încălţăminte. Sper să reuşesc să le achiziţionez pentru că acolo voi flutura drapelul României. Obiectivul este să le arăt tinerilor că se poate, dintr-o viaţă grea, anostă, să reuşeşti. Cheia succesului este să lupţi din toate încheieturile, să crezi în munca ta, să ai forţa necesară să crezi, altfel nu reuşeşti.
Reporter: Cum te pregăteşti şi care este antrenamentul tău zilnic?
Levente Polgar: Pregătirea o am, din concursurile anterioare, din antrenamentele de-a lungul a opt ani. Frigul este asimilat de anul trecut. Nu am stat acum în frig să văd dacă rezist, ci am început de anul trecut. Nu m-am aventurat în ceva să văd dacă funcţionează, ci am muncit cu aproape un an de zile înainte, să fiu sigur că va funcţiona. Spuneai de antrenamente, sunt zile în care alerg 20 de kilometri, nu trebuie să parcurg 500 de km într-o zi. Nu acum trebuie îngrăşat porcul, vorba vine <înaintea Crăciunului>. Trebuie să ai volumul, dacă nu îl ai, nu îl mai faci. Eu am antrenamente diverse, antrenamente psihice, de forţă, toate se leagă. Trebuie să ai carcasă musculară, alimentaţia trebuie să fie bine pusă la punct. Alimentele pe care le voi consuma în timpul competiţiei sunt studiate în congelator de un an de zile. Care cum îngheaţă, care dacă se dezgheaţă îşi pierd din calităţile nutriţionale. Nu mă întreba ce iau cu mine că e top secret.
Reporter: Am văzut, pe Facebook, o fotografie postată de tine, după un antrenament, în care te odihneai în zăpadă, îmbrăcat în tricou şi pantaloni scurţi.
Levente Polgar: Nu este o poză de grandomanie, să mă dau mare, ci pur şi simplu mi-am verificat momentul de rezistenţă. Funcţionez bine, îmi merge bine, pur şi simplu mi s-a părut mai cald afară decât mă aşteptam. Aşa voi merge îmbrăcat şi în acest sfârşit de săptămână la Parâng, la Night Challenge. La fel, la sfârşitul lunii, voi alerga la Vlădeasa, tot în zăpadă şi condiţii ostile.
Reporter: Crezi că handicapul pe care îl ai va fi un mare dezavantaj?
Levente Polgar: Nu, nu va fi un dezavantaj. Şi pot argumenta. Mâneca de la mâna lipsă o voi folosi ca pe un buzunar în care voi păstra alimente şi alte cele necesare. Este ceva în plus teoretic pentru mine. Este un buzunar mai special. Voi bloca mâneca jos şi voi băga, unde aş fi avut mâna, lucrurile importante, să nu stea în frig. Toate celelalte va trebui să le car în sanie, pe o distanţă de 630 de kilometri, pentru că faţă de anul, când erau 560 de kilometri, s-a mărit traseul. E mai mult, mai greu.
Reporter: Ce îţi oferă siguranţa că vei termina cursa? Având în vedere distanţa mare pe care o ai de parcurs.
Levente Polgar: Aici e vorba de psihic, de antrenament, de lupta care mă mână. În primul rând, eu nu mă duc acolo să lupt cu alţii. Lupta va fi în creierul meu. Este vorba de un plus pe care nu îl pot spune în cuvinte.
Reporter: Care sunt atuurile şi ce şanse crezi că ai să câştigi competiţia?
Levente Polgar: Acolo vom fi, din câte am văzut, 23 de sportivi, din toată lumea, cu tot cu Tibi Uşeriu (n.r. câştigătorul ultimelor două ediţii). Toţi avem şanse egale, nimeni nu are o şansă în plus sau în minus, indiferent de cine vorbim. Nu se ştie ce îţi poate rezerva ora, frigul, noaptea. Orice accidentare e posibilă, lucruri pe care nu le dorim nimănui. Eu voi trage animalic. Nu mă duc acolo să mă menajez. Am ştiut că e foarte greu când m-am înhămat, mi-am dorit cursa.
Reporter: Care sunt planurile după ce te vei întoarce? Ştim că ai anunţat că vrei să alergi din România până în Laponia.
Levente Polgar: România – Laponia e un proiect cu care nu mă grăbesc. Voi anunţa cu o lună înainte să plec spre Laponia, dar înainte trebuie să am autorizaţii din partea tuturor ţărilor prin care trec. Poate unii îmi vor aplica amenzi. Sunt câteva mii de kilometri şi încerc să duc cursa în două luni maximum. De 1 decembrie nu voi mai alerga de la Aiud la Alba Iulia, la fel ca anii trecuţi. Voi aştepta cuminte la Alba Iulia ştafeta care va veni de la Aiud, o voi prelua, iar apoi voi alerga cu drapelul până la Curtea de Argeş, în semn de respect şi apreciere faţă de Majestatea Sa, Regele Mihai, trecut în nefiinţă.
Reporter: Care sunt idolii tăi? Care sunt valorile după care te ghidezi în viaţă?
Levente Polgar: Idolii mei sunt oamenii simpli şi mă gândesc că ei sunt adevăraţii olimpici în viaţă. Când te uiţi la copiii aceia care luptă cu viaţa lor, când te uiţi la oameni cu handicap, în scaun cu rotile, terminaţi, dar cu toate acestea luptă în fiecare zi. Cum pot să spun că nu îi venerez? Când te uiţi la Invictus România, militarii care pur şi simplu stau în faţa problemelor, că până la urma urmei nu e războiul nostru, dar se duc acolo pentru obligaţiile care ne-au fost puse în faţă şi ne-au garantat parteneriatul cu NATO. Vin acasă mutilaţi, unii în coşciug. Ei sunt idolii mei. Pot să spun că nu-i venerez? Îi venerez la maximum. Voi fi partener Invictus până mor, nu e o opţiune, e o direcţie.
Citeşte şi: Preşedintele Iohannis, în weekend la schi. Şeful statului, surprins de un turist într-o fotografie, în timp ce urca pe pârtia din Munţii Şureanu - FOTO
Citeşte şi: Ion Iliescu, în faţa unei noi ştiri false, într-o săptămână: ”Să nu lăsăm adevărul să ne strice o ştire-bombă!”. Ironiile fostului preşedinte la adresa a două posturi TV
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe