- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.07.2016, 08:10)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU. Profesor de la Harvard: Responsabilitatea este cea mai importantă lecţie în leadership - VIDEO
Steve Jarding, profesor la Harvard, susţine, de 5 ani, cursuri de leadership şi comunicare, la şcoala de vară Aspire, care are loc la Braşov şi unde participă tineri care vor să înveţe despre psihologia şi sociologia tehnicilor de management şi leadership şi cum să participe activ în societate.
Urmărește
1247 afișări
Ce înseamnă leadership? Sunt multe definiţii, şcoli şi viziuni care dezbat problema asta, dar profesorul Steve Jarding, de la Harvard, spune că atunci când încearcă să definească termenul în faţa studenţilor, preferă să descopere definiţia împreună cu tinerii cursanţi. Orice ar însemna pentru fiecare din noi, leadership-ul are totuşi o trăsătură de bază pe care Jarding o repetă foarte des - responsabilitatea. Oricine are talent şi investeşte în educaţia lui, are o responsabilitate faţă de ceilalţi prin prisma abilităţilor sale. Ideea funcţionează, într-un fel, ca jurământul lui Hipocrat. Spre exemplu, dacă o persoană este medic, are responsabilitatea să ajute pe oricine are nevoie de asistenţă medicală, dacă cineva se pricepe foarte bine la ceva, are responsabilitatea să dea mai departe celor din jur, să ajute şi să contribuie pe felia lui, la ce se pricepe el mai bine. Dacă într-o societate avem mai multe persoane care fac asta, care nu acţionează strict individual, atunci avem o comunitate, avem acţiune civică, avem o societate vie şi sănătoasă.
Acesta este mesajul pe care Jarding încearcă să-l transmită mai departe tinerilor care s-au înscris la Şcoala de vară Aspire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
MEDIAFAX: Cum v-aţi implicat în programul Aspire?
Steve Jarding: Alexandra Copos a venit la biroul meu din Boston să vorbească cu mine despre Aspire, ştia că mă ocup de programe similare în lume, programe despre leadership şi mass-media. I-am zis că mă interesează, am avut studenţi români. Mi-a povestit despre ce este vorba, un program care este la început şi pe care vrea să-l dezvolte, şi i-am zis direct că se pot baza pe mine, sunt încântat să particip. Am venit în primul an, am întâlnit un grup de tineri extraordinari, iar acum fac asta şi în Brazilia, Mongolia şi Bosnia, practic am simulat ce fac ei aici în programe din toată lumea. Am numai cuvinte de laudă despre Aspire, tinerii rămân uniţi şi după ce termină şcoala aceasta de vară. E un program fantastic, e un privilegiu pentru mine să pot veni aici în fiecare an.
MEDIAFAX: Ce îi învăţaţi pe tinerii care vin aici? Cu ce pleacă ei acasă la sfârşitul şcolii de vară Aspire?
Steve Jarding: Pentru mine este o chestiune de serviciu public, cred că toate naţiunile au nevoie de lideri mai buni, de oameni care înţeleg că munca lor trebuie să fie în serviciul populaţiei, nu al politicienilor. Ceea ce predau aici are de a face cu asta, încerc să le arăt tinerilor ce înseamnă să ai responsabilitate, dacă eşti o persoană talentată, cum sunt tinerii care se înscriu la acest program. Ideea e că ai responsabilitatea să dai înapoi, iar ceea ce predau eu aici este leadership. De asemenea, mai predau mass-media, arta de a scrie un discurs şi de a-l susţine în public, adică oratoria, şi tehnici de management.
MEDIAFAX: Cum sunt studenţii?
Steve Jarding: Sunt fabuloşi. Primii ani când am venit aici erau numai studenţi, dar în ultimii ani s-a extins programul, avem acum şi elevi de liceu, sunt nişte copii foarte deştepţi, plini de energie şi care vor să înveţe. Ştiţi, pe măsură ce îmbătrânim ajungem din ce în ce mai cinici, se întâmplă, dar dacă poţi să-i înveţi pe tineri anumite valori umane, înainte să-i întâmpine realitatea vieţii, în experienţa mea vor fi lideri mai buni fiindcă au o bază mai bună din start. Acum am vreo 9-10 foşti studenţi care candidează pentru funcţii de premieri sau de preşedinţi în diferite ţări din lume, iar unii dintre ei vor fi aleşi şi o parte din ei vor fi nişte lideri foarte buni. Nu toţi ajung aşa, dar o parte din ei da, o parte nu uită valorile umane pe care le-au învăţat. Nu ştii niciodată ce vor deveni studenţii, este posibil ca viitori mari lideri ai lumii să fie chiar acum pe băncile şcolii de aici. Leadership-ul este o atitudine, iar lumea are mare nevoie de lideri, iar acei lideri pot să vină chiar din rândul studenţilor care au urmat cursurile Aspire.
MEDIAFAX: Care este mentalitatea de lider? De ce ne preocupăm atât de mult de acest gen de psihologie individuală şi socială? Cum se descurcă liderii formaţi în situaţii de viaţă imprevizibile?
Steve Jarding: În primul rând, când vine vorba de definirea conceptului de leadership, încercăm să facem asta împreună cu studenţii, în general ajungem la următoarea concluzie: un lider bun are un impact pozitiv asupra societăţii şi afectează un grup mare al acesteia, iar efectul viziunii lui are viaţă lungă, nu dispare după ce liderul părăseşte scena socială. Cea mai importantă lecţie în leadership este responsabilitatea, liderii trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care o au în faţa oamenilor. E adevărat că pe măsură ce îmbătrânim, devenim tot mai cinici şi am fi naivi dacă am crede că educaţia şi toate măsurile pe care le luăm pentru a ne forja personalitatea şi caracterul, ne vor proteja automat de corupţie şi de cinism. Odată ce ajungi în sistem, trebuie să fii pregătit că lucrurile nu se vor întâmpla cum vrei tu, că sistemul va încerca să te muleze pe tine după tradiţiile sale.
MEDIAFAX: Deci sistemul e cel care îngenunchiază oamenii într-un sfârşit?
Steve Jarding: Da, de multe ori aşa este, dar dacă oferi o bază bună la cât mai mulţi oameni, se vor găsi printre aceştia, persoane suficient de puternice încât să nu fie îngenunchiate de sistem, oameni care au forţa să schimbe ei sistemul şi asta începe cu înţelegerea responsabilităţii pe care o au. Te întrebi mai întâi, ce pot să fac eu pentru oamenii care se uită la mine spre îndrumare, cu ce îi ajut eu pe ei? Dacă îţi aminteşti de lucrul acesta de fiecare dată când trebuie să iei o decizie, atunci eşti un lider. La sfârşitul zilei, trebuie să te întrebi dacă ai contribuit la schimbarea în mai bine în acea zi.
Zeci de tineri deosebiţi, studenţi în străinătate, profesionişti şi antreprenori la început de drum, români şi străini deopotrivă au fost prezenţi la Braşov, în cadrul şcolii de vară Aspire, unde profesori de la Harvard şi Stanford au venit să le predea cursuri de leadership. Academia Aspire a fost înfiinţată la iniţiativa unor tineri români plecaţi la studii la unele dintre cele mai bune universităţi din străinătate, unde au învăţat cum ar trebui să arate educaţia pentru a forma o generaţie care să fie capabilă să aducă schimbare. Conceptul occidental de educaţie, pe care au încercat să-l realizeze şi în România, se bazează pe învăţarea prin motivare, prin crearea unor personalităţi autodidacte, care caută să se motiveze pe ei şi pe cei din jur, care se implică la nivel social şi dau înapoi comunităţii. Tinerii care se înscriu în acest program petrec aproximativ o săptămână, în funcţie de modulul la care s-au înscris.
Citeşte şi: REPORTAJ: Profesori de la Stanford şi Harvard despre leadership: Un lider inspiră şi motivează oamenii - VIDEO
Citeşte şi: Olimpici de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, admişi la Harvard - FOTO
Citeşte şi: REPORTAJ: Olimpic internaţional la informatică, medaliat cu aur, ofertat de prestigioasele universităţi MIT, Stanford şi Harvard
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: REPORTAJ: Profesori de la Stanford şi Harvard despre leadership: Un lider inspiră şi motivează oamenii - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe