Interviurile pentru funcţia de judecător CEDO, miercuri de la 13.00. Codrin Miron s-a retras

Interviurile candidaţilor pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO vor avea loc miercuri începând cu ora 13.00, la sediul Ministerului Justiţiei, unul dintre cei şapte înscrişi, respectiv procurorul Codrin Miron, retrăgându-se din cursă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Urmărește
551 afișări
Imaginea articolului Interviurile pentru funcţia de judecător CEDO, miercuri de la 13.00. Codrin Miron s-a retras

Interviurile pentru funcţia de judecător CEDO, miercuri de la 13.00, Codrin Miron s-a retras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit surselor citate, procurorul Codrin Miron, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Arad, s-a retras, astfel că în competiţia pentru această funcţie au mai rămas Iulia Motoc, Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Tudor Panţîru, Florin Streteanu şi Paul Vasilescu.

Interviurile vor începe la ora 13.00, fiecărui candidat fiindu-i rezervată câte o oră în faţa Comisiei de selecţie, au precizat aceleaşi surse.

Judecătoarea Curţii Constituţionale Iulia Motoc este programată a doua la interviu, de la ora 14.00, conform surselor citate.

Potrivit MJ, cei nouă membri ai Comisiei de selecţie a candidaţilor în numele României pentru ocuparea funcţiei de judecător al CEDO sunt ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, agentul guvernamental pentru CEDO, Catrinel Brumar, vicepreşedintele CSM, Adrian Bordea, judecătoarea instanţei supreme Cristina Tarcea, prodecanul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, Simina Tănăsescu, prorectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Radu Catană, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului din MJ, Mădălina Manolache.

Reprezentanţii MJ au declarat, pentru MEDIAFAX, că interviurile nu vor fi publice.

Lista celor şapte candidaţi, redusă între timp la doar şase, a fost făcută publică luni de Ministerul Justiţiei.

Cristina Coteanu, doctor în drept, a fost fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei (MJ).

Bianca Guţan este, şi ea, doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

La aceeaşi facultate din Cluj-Napoca predă Paul Vasilescu, care este, şi el, doctor în Drept.

Tudor Panţîru, judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României, a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Potrivit MJ, conform procedurii indicate în anunţul privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător CEDO, publicat la 23 mai 2013, în urma depunerii dosarelor, candidaţii înscrişi vor susţine un interviu în faţa Comisiei, care va avea loc la sediul Ministerului Justiţiei. Interviul, care se va derula individual, va urmări stabilirea experienţei profesionale a candidaţilor, a cunoaşterii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului precum şi a aptitudinii de a face faţă provocărilor generate de reforma Curţii, de încărcătura rolului acesteia, de relaţia sa cu instanţele naţionale şi cu celelalte instanţe internaţionale. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate minim două întrebări şi maxim cinci întrebări în cele două limbi oficiale ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. În funcţie de cunoaşterea activă sau pasivă a limbii în care a fost adresată întrebarea, aşa cum a fost indicată cunoaşterea limbii în curriculum vitae, răspunsul candidatului va fi formulat în limba indicată ca fiind cunoscută în mod activ, a precizat MJ.

Comisia va selecta trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabetică, pe lista de propuneri, care va fi înaintată Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor Juridice şi pentru Drepturile Omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţa comună, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cuprinzând cei trei candidaţi.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară, de pe lista de trei candidaţi prezentată de România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici