Video ÎNTREGUL FILM al TRAGEDIEI din Retezat, reconstituit cu martori: Erau răniţi, debusolaţi şi nu aveau simţul orientării. Cel mai dramatic a fost să-şi abandoneze copiii morţi. Ce spune salvamontul despre riscurile din acea zi

Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut în timpul unei excursii de trei zile organizate de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turişti urmând să escaladeze Vârful Peleaga, la 2.509 m altitudine. Specialiştii şi autorităţile spun că ar fi trebuit să se ţină cont de avertizările meteo.

Urmărește
22788 afișări

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, de 13 şi 14 ani, recunoscuţi în lume pentru rezultatele obţinute în alpinism, făceau parte dintr-un grup de 7 de persoane, minori şi adulţi, care îşi propusese să ajungă pe Vârful Peleaga din Masivul Retezat.

Excursia era anunţată şi organizată de Clubul Montan Altitudine din Râşnov, condus de tatăl Getei, cu mult timp înainte şi făcea parte din Circuitul „7 munţi din grădina Carpaţilor“.

Potrivit programului afişat pe site-ul clubului, pentru ziua de sâmbătă, când turiştii au fost surprinşi de avalanşă, plecarea s-a făcut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Genţiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei - Vârful Peleaga, 2509m – Căldarea Berbecilor - Lacul Bucura - Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore. Deşi meteorologii au anunţat că vremea se înrăutăţeşte şi că există pericol de avalanşă în munţi, organizatorul excursiei a decis ca, totuşi, excursia să continue.

“Salvamontul a dat avertizări din timp pe riscul de avalanşă, a explicat acest lucru şi trebuia să fie luat în considerare şi respectat. Avertismentele date de autorităţi trebuie luate în serios. În momentul în care cineva acţionează împotriva acestor recomandări face acest lucru pe propria răspundere. Ancheta va stabili cine este de vină”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afecerilor Interne (MAI) şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o drumeţie în aceeaşi zonă. La un moment dat, cele două grupuri de turişti s-au întâlnit pe traseul către creastă.

”Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanşă clar şi evenimentul s-a produs. Avalanşa nu a fost declanşată de noi pentru că noi eram mult mai înainte. Noi nu ne-am deplasat pe un traseu cu risc de avalanşă, întotdeauna am evaluat bine, unde erau zone expuse pur şi simplu le-am ocolit pentru că din cauza zăpezii foarte mari a apărut acest risc. De aceea am ales acel traseu pe creasta muntelui. Dacă nu ne duceam şi noi pe acolo, dar nu era cazul. Au zis că vor veni şi ei cu noi, că vor merge pe acel traseu, dar când a fost bifurcaţie pur şi simplu ei au luat-o înainte pe jos, în dreapta, noi am luat-o în stânga. Am crezut că vor face acea buclă şi că vor urca şi ei în creastă. Vizibilitatea fiind foarte mică nu i-am mai văzut ulterior şi eram preocupat mai mult de grupul meu decât pe unde au luat-o alţii”, a povestit un bărbat care a alertat autorităţile, membru al grupului de 51 de turişi.

"Am înţeles că au spus (turiştii din grupul de 51 - nr.) că la un moment dat s-au despărţit, ei mergând pe traseul de iarnă şi ceilalţi pe traseul de vară. Nu există două trasee acolo. Doar traseul de vară. Nu trebuie să ai studii doctorale ca să realizezi că dacă două zile ninge dumnezeieşte zăpada nu este stabilizată şi la cel mai mic sunet produs avalanşa poate pleca. Oamenii muntelui ştiu toate aceste lucruri, nici nu trebuie să merg eu să îi trag de mâneca", a explicat pentru MEDIAFAX şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu. 

Grupul format din 51 de persoane şi-a continuat ascensiunea spre creastă, însă la un moment dat s-au auzit ţipete.

”Distanţa între noi şi ei în momentul în care s-au auzit ţipetele era vreo 700-800 de metri. Noi eram sus pe creastă şi ei erau în vale, iar accidentaţii erau jos, în Căldarea Berbecilor, duşi tocmai la vale. Am abandonat ascensiunea, ne-am întors undeva în Vale şi am aşteptat să ne regrupăm”, povesteşte bărbatul care a anunţat accidentul la 112.

Cel mai greu a fost să-i convingă pe părinţii care şi-au pierdut copiii să-i abandoneze.

”Cel mai dramatic lucru care s-a întâmplat ieri a fost echipa pe care am trimis-o acolo să convingă părinţii să-şi abandoneze copiii care erau decedaţi şi să urce în creastă, să vină alături de noi. Dacă nu făceau acest lucru ei erau doi bărbaţi, două femei şi o fetiţă, cei care au scăpat, dacă nu făceau acest lucru exista posibilitatea să moară şi ei la locul respectiv, pentru că temperatura era între -15, -20 de grade. Ei erau răniţi, debusolaţi şi nu aveau simţul orientării. Nu aveau semnal GSM, adică nu puteau anunţa accidentul, nu putea veni nimeni după ei”, a mai explicat bărbatul.

Potrivit sursei citate, e posibil ca micuţii să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci.

”Cred că ăsta a fost şi motivul decesului, pentru că în timp ce erau proiectaţi de acea avalanşă la vale sigur au fost loviţi. Ceilalţi, adulţii, s-au zbătut, au făcut mişcări de înot cum se face într-o avalanşă şi aşa au scăpat. Am înţeles că erau alpinişti experimentaţi, mai ales copiii, care erau copiii de aur ai alpinismului românesc. Erau echipaţi, erau oameni de munte. A fost doar neşansa”, susţine bărbatul.

Sursa citată, ghid montan şi care se afla într-o tabăra organizată în Retezat, spune că riscul de avalanşă a fost anunţat, susţinând că ”la munte există risc de avalanşă din luna noiembrie până în luna mai, în toţi munţii României”.

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedaţi, deţinea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoţind-o adeseori pe traseele montane., a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, îşi supunea fetele, Dor Geta şi Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru nişte copii doar de dragul performanţei.

„N-am apreciat niciodată ce a făcut Ovidiu Popescu cu fetele lui, încă de la Crina Coco Popescu. Nu poţi să faci performanţă pe munte cu un copil, pentru că nu e chiar aşa de simplu cu muntele şi trebuie să ai experienţă. Iar experienţa se acumulează în timp. Iar un copil nu poţi spune că are experienţă, oricât de mult i-ar plăcea lui muntele. Nu mai este o joacă. Până la Revoluţie nici nu aveau dreptul să se înscrie în vreun club montan copii sub 18 ani“, a spus Pivodă.

El a precizat că salvamontiştii din Hunedoara l-au avertizat pe Ovidiu Popescu de pericolul producerii de avalanşe, însă acesta a ignorat avertismentul şi a decis să continue excursia, inclusiv cu copiii.

„Îmi pare rău pentru el (n.r. – Ovidiu Popescu) pentru că şi-a pierdut fetiţa şi pentru că, probabil, va răspunde şi în faţa legii... Dar nu poţi să-ţi supui copiii la astfel de riscuri pentru performanţă. Iar acest gen de performanţă eu nu am aplaudat-o. Cunosc foarte bine Retezatul şi vă pot spune că avalanşele se pot evita iarna, în zonele unde se ştie că se adună cantităţi foarte mari de zăpadă. Cred că a fost o decizie greşită de a aborda acel traseu de vară, care iarna este deosebit de periculos“, a mai spus şeful Salvamont Zărneşti.

El a mai povestit un episod din 2009, când Ovidiu Popescu se afla pe munte, în zona Babele, cu cealaltă fiică, Crina Coco Popescu şi au fost surprinşi de o vijelie, având nevoie de ajutorul salvamontiştilor.

„Era foarte speriat atunci, s-au ascuns după un bolovan. Nu e în ordine să îţi expui copiii mereu la riscuri, chiar dacă lor le place, pentru că la vârsta aceasta ei nu au discernământ şi nu pot conştientiza pericolul. După vârsta de 18 ani este cu totul altă treabă. Occidentalii nu-şi permit să-şi ducă copiii pe munte în condiţii dificile“, a precizat Ioan Pivodă.

Potrivit unor surse din anturajul familiei, Ovidiu Popescu locuia la Râşnov cu fata cea mică, Dor, după ce a divorţat de soţia lui, aceasta locuind la Cluj. Crina Coco Popescu se află în Italia şi se va întoarce acasă pentru înmormântarea sorei sale.

Dor Geta Popescu se antrena în cadrul acestei excursii pentru următoara expediţie, din vară, când dorea să cucerească un nou vârf Lenin Peak 7134 metri - unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special. Excursia ar fi urmat să se încheie duminică.

Martor: Am auzit din vale ţipete de ajutor. Cineva striga "Ajutor, avalanşă! ".Era un ţipăt disperat

Cătălin Berenghi, unul dintre martorii tragediei din munţii Retezat, spune că s-a întâlnit cu grupul surprins de avalanşă şi că a recomandat să meargă pe traseul pe care el se deplasa alături de echipa sa. Ulterior, bărbatul a auzit strigăte, intervenind pentru a ajuta supravieţuitorii.

Cătălin Berenghi povesteşte că sâmbătă a plecat cu şcoala de ghizi pe care o conduce pe traseul Cabana Gentiana- Şaua Bucurei - Şaua Berbecilor - Vârful Peleaga, iar în drum spre vârf s-a întâlnit cu un grup de şapte persoane, doi bărbaţi, două femei şi trei copii. Din grupul de şapte persoane făceau parte cei doi copii care au murit suprinşi de avalanşă.

"Ne-am salutat, aşa cum se face pe munte, am discutat cu ei şi le-am zis că noi vom merge spre vârf pe traseul de creastă şi că ar fi recomandat şi pentru ei să meargă pe acelaşi traseu, am insistat şi a doua oară spunându-le că este risc de avalanşă pe traseul de vară. Am pornit către vârf dar la scurt timp am fost depăşiţi de cele şapte persoane, care au pornit pe traseul de vară, adică pe curba de nivel. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă aşa cum este indicat în turele de iarnă şi au continuat pe traseul cu risc de avalanşă. Am continuat ascensiunea către vârful Peleaga urmând linia crestei, iar la un moment dat când mai aveam cam 100 metri până în Şeaua Pelegii, opriţi fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit din vale ţipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga "Ajutor, avalanşă!", era un ţipăt disperat", scrie Berenghi pe pagina sa de Facebook.

Bărbatul povesteşte că a trimis o echipă de trei persoane, echipată cu corzi, truse de prim ajutor şi staţii de emisie recepţie, pentru a vedea care este starea persoanelor surprinse de avalanşă.

"Într-un final, apelul lor a venit dar suna astfel: "Am ajuns, cinci sunt în picioare, loviţi, răniţi dar se deplasează şi două persoane decedate, un băiat şi o fetiţă". După verificarea celor din echipă răspunsul a fost acelaşi: "Nu au puls şi nu respiră" , fapt confirmat iniţial şi de părinţii celor doi copii, care verificaseră şi ei starea acestora. Au urmat cinci minute de linişte timp în care am făcut toate scenariile. Am decis să abandonăm ascensiunea către vârf întorcându-ne în Şaua Berbecilor, pentru o nouă regrupare cu cei cinci supravieţuitori. Am rugat pe cei din echipa de salvare să-i imbrace bine pe accidentaţi şi să încerce să-i urce sus în creastă şi să ne urmeze", mai spune Cătălin Berenghi.

Părinţii au fost convinşi cu greu să lase trupurile copiiilor acolo.

"Era decizia cea mai înţeleaptă care putea fi luată în acel moment de criză deoarece temperatura era -15° ,-20°C, cei cinci erau în stare de şoc după avalanşă, după decesul celor doi copii şi după loviturile suferite în timpul avalanşei. În Căldarea Berbecilor unde se aflau accidentaţii nu exista semnal GSM, deci şansele de supravieţuire erau minime. Minunea nu a încetat să apară, cei trei salvatori şi cei cinci supravieţuitori au început să meargă spre noi. Am fost extrem de bucuros pentru că asta însemna salvarea lor. După 40-50 minute au ajuns la locul de regrupare unde au primit de la cei din grupul meu ceai cald şi mâncare. (..) Am evaluat încă o dată starea lor remarcând faptul că un bărbat avea o tăietură foarte urâtă pe faţă, care nu mai sângera, şi faptul că avea piciorul drept, strâmb şi deformat în zona genunchiului. Am bănuit faptul că avea o fractură destul de urâtă, dar bărbatul care avea cam 1.80- 1.90m şi cam 100 kg, se deplasa singur pe picioarele lui ajutat de nişte beţe de schi", explică bărbatul.

 

Ulterior, pe drumul spre Cabana Gentiana, grupul s-a întâlnit cu un salvamontişii şi jandarmii, toţi supravieţuitorii fiind salvaţi. Cătălin Berenghi precizează că nu grupul condus de el a provocat avalanşa.

Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalanşă, printre care şi taţii celor doi copii, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici