- Home
- Social
- BUZĂU, BISTRIŢA, (04.04.2013, 14:20)
- Cristina Sterian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INUNDAŢII ÎN ŢARĂ: Mii de persoane IZOLATE în mai multe judeţe. Numeroase case şi terenuri inundate - FOTO
Mii de persoane din mai multe localităţi din judeţele Buzău, Bistriţa şi Vrancea sunt izolate, joi, în urma ploilor torenţiale care au dus la ieşirea din matcă a unor râuri, iar apele au rupt drumuri şi au distrus poduri.
Urmărește
2714 afișări
INUNDAŢII ÎN ŢARĂ: Peste 1.400 de persoane, izolate în Buzău. Numeroase case inundate în judeţul Bistriţa (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
UPDATE 19:28 - Harghita: Trei pâraie au ieşit din matcă în urma ploilor, inundând câteva subsoluri şi izolând o casă
Trei pâraie din judeţul Harghita au ieşit din matcă, joi, în urma ploilor din ultimele 24 de ore, inundând 50 de hectare de fâneaţă şi câteva subsoluri, iar o gospodărie a fost izolată de ape.
Potrivit prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, în comuna Remetea, apele umflate de precipitaţii ale pârâului Eseniu au ieşit din matcă, au izolat o gospodărie şi au inundat 32 de hectare de fâneaţă, iar pârâul Mortonca a inundat alte 20 de hectare de fâneaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Apele revărsate ale celor două pâraie pun în pericol două poduri din beton şi două podeţe, existând pericolul ca malurile de sub ele să fie spălate, descoperind pilonii de susţinere ai acestora.
În comuna Gălăuţaş, două subsoluri şi două anexe gospodăreşti au fost inundate, iar un podeţ a fost avariat, după ce pârâul care traversează localitatea a ieşit din matcă.
În municipiul Topliţa, cu toate că pârâul Valea Topliţei încă nu a depăşit albia, membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au întărit malurile acestuia cu saci cu nisip şi monitorizează situaţia.
"Grupurile de suport tehnic ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi lucrătorii sistemelor de gospodărire a apelor se află în alertă, s-a instituit permanenţă la primării şi se monitorizează continuu evoluţia fenomenelor meteo, pentru a se acţiona când situaţia o va impune”, a afirmat prefectul Jean-Adrian Andrei.
UPDATE 18:58 - Buzău: Autorităţile iau în calcul varianta improvizării unor poduri militare în zona satelor inundate
Autorităţile buzoiene iau în calcul varianta improvizării unor poduri militare, după retragerea apelor, care să facă legătura între satele Terca şi Ploştina şi comuna Lopătari, 1.400 de persoane din cele două localităţi fiind izolate de joi dimineaţă din cauza inundaţiilor.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu, care s-a deplasat, joi, în zona afectată de viituri, când apele se vor retrage se va lua legătura cu Armata pentru amplasarea unor poduri militare pe care să se poată face legătura între satele izolate, Terca şi Ploştina, şi comuna Lopătari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Aşteptăm să sosească la faţa locului Direcţia Tehnică să vedem cum putem găsi o variantă de urgenţă să refacem legătura pentru alimente şi pentru a putea transporta eventualele persoane care ar avea probleme. Principala prioritate sunt cele 1.400 de persoane care trăiesc dincolo de ruptură. Când va trece viitura vom vedea cum putem ajuta Primăria să intervină pentru a reface legătura dintre cele două sate . Până mâine (n.r. vineri) însă, trebuie găsită o variantă de urgenţă, apoi vom decide ce trebuie făcut. Nu se poate spune la acest moment despre ce soluţie va fi vorba pentru că apa este mare, iar configuraţia terenului se poate schimba de la o oră la alta. Vom vedea în funcţie de vreme ce trebuie făcut pentru că debitul apelor este crescut în tot judeţul", a declarat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristi Bîgiu.
Bîgiu a anunţat deja că a avut o discuţie iniţială cu reprezentanţii Armatei pentru amplasarea în zona afectată de viituri a unor poduri militare:.
"Am discutat deja cu reprezentanţii Diviziei 2 Infanterie Getica şi dacă debitul apei va scădea există posibilitatea ca Armata să ne ajute să refacem legătura dintre cele două localităţi pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a populaţiei şi acordarea primului ajutor dacă va fi nevoie".
Până atunci însă, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a decis să trimită în zona afectată de viituri autospeciala şenilată pe care instituţia o are în dotare în cazul în care vor apărea urgenţe medicale în rândul populaţiei din cele două sate izolate.
Un număr de 1.400 de oameni din satele buzoiene Terca şi Ploştina sunt izolaţi, de joi dimineaţă, după ce o viitură formată pe pârâul Slănic a distrus drumul care leagă cele două localităţi de comuna Lopătari.
UPDATE 13:51 Vrancea: Peste o mie de persoane, izolate după ieşirea din matcă a unor râuri, fiind distruse drumuri
Peste o mie de persoane din mai multe localităţi din judeţul Vrancea sunt izolate, joi, în urma ploilor torenţiale care au dus la ieşirea din matcă a unor râuri, iar apele au rupt drumuri şi au distrus poduri, şi în anii trecuţi înregistrându-se situaţii similare.
Potrivit primarului din comuna Nereju, Ion Păucă, 150 de persoane din satul Brădăceşti, unde râul Zăbala a rupt drumul judeţean 205 D, sunt izolate, accesul făcându-se doar pietonal.
Autorităţile spun că această situaţie se înregistrează de fiecare dată când în zonă plouă mai abundent.
"Ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani, din 2005 încoace, s-a întamplat şi astăzi. Satul Brădăceşti e afectat total. Sunt izolate aproximativ 150 de persoane, cu şcoală cu 50 de elevi. Apele sunt foarte mari şi au rupt efectiv din şosea", a declarat primarul Ion Păucă.
DJ 205 D a fost rupt şi în anul 2012, de trei ori, într-o lună, din cauza ploilor care au dus la ieşirea din matcă a râului Zăbala, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat atunci instituirea stării de alertă pentru Valea Zăbalei.
Potrivit autorităţilor, anul trecut drumul respectiv a fost reparat, însă lucrările nu au rezistat în urma ploilor din ultima perioadă.
Şi în comuna Paltin, viiturile formate pe Râul Zăbala au distrus un drum judeţean pe o lungime de 45 metri şi un drum comunal pe o lungime de 750 de metri, 80 de gospodării fiind izolate.
De asemenea, aproximativ 300 de familii din satul Voloşcani, unde râul Putna a distrus podeţul care lega localitatea de comuna Vidra, sunt izolate.
"E izolat, sunt circa 300 de familii. Un podeţ care a fost afectat din 2005, improvizat ulterior de Primărie, a ţinut până acum, dar viitura de azi noapte a rupt totul", a declarat, joi, primarul comunei Vidra, Nică Micu.
Totodată, în localitatea Fitioneşti 40 de familii sunt izolate, după ce Râul Zăbrăuţi a rupt un podeţ.
"Râul Zăbrăuţi a distrus podeţul de acces către cătunul Dăneşti, iar în acest moment cele 40 de familii sunt complet izolate. Am anunţat situaţia la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi aşteptăm să stea ploaia pentru a putea interveni şi pentru a realiza o cale de acces provizorie către acest cătun", a afirmat primarul comunei Fitioneşti, Iordache Cazacu.
De asemenea, în comuna Nistoreşti, drumul judeţean 205 M a fost inundat, după ce s-a rupt malul de protecţie. Acelaşi drum judeţean a fost rupt în două puncte şi în satul Făgetu.
Primarul comunei Nistoreşti, Ion Gogoriţă, spune că alunecările de teren pun în pericol cinci gospodării din acest satul Făgetu.
"Apele s-au mai liniştit, dar plouă în continuare şi există riscul producerii unor inundaţii şi implicit distrugeri de drumuri comunale şi judeţene", a afirmat primarul Ion Gogoriţă.
UPDATE 12:00 Dolj: Mai multe gospodării, drumuri judeţene şi sute de hectare de terenuri agricole, inundate
Mai multe gospodării din municipiul Craiova, dar şi drumuri şi sute de hectare de terenuri agricole din judeţul Dolj au fost inundate, în urma ploilor abundente din ultimele ore, în timp ce în Mehedinţi, peste 300 de terenuri agricole şi păşuni au fost inundate de apele râurilor Motru şi Coşuştea.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Dolj, 12 gospodării din municipiul Craiova, de pe strada Fermerului şi aleile limitrofe, au fost inundate.
De asemenea, au fost afectate de inundaţii mai multe drumuri judeţene şi terenuri agricole din localităţi din judeţul Gorj.
Astfel, joi dimineaţă, DJ 606 F Răcarii de Jos - Braloştiţa a fost inundat pe o lungime de circa 100 de metri, în zona podului ce traversează râul Jiu, fără să fie afectate case sau gospodării.
Totodată, au fost inundate aproximativ 15 hectare de teren din zona inundabilă a râului Jiu, în zonă intervenind 20 de lucrători de la SGA Dolj, cu o autobasculantă, precum şi un echipaj de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, cu un autocamion.
Probleme sunt şi în localităţile Breasta şi Pieleşi. Astfel, o porţiune din DJ 641, în localitatea Pieleşti, a fost inundată de apele pârâul Teslui, la faţa locului intervenindu-se pentru deblocarea drumului.
De asemenea, trei gospodării din localitatea Breasta au fost afectate de inundaţii, după ce debitul pârâului Raznic a crescut.
Şi în localitatea Şopot au fost inundate căile de acces către satele Pereni, Cernat şi Başcov.
Totodată, în localitatea Bistreţ, ca urmare a ploilor abundente, au fost inundate aproximativ 50 de hectare de culturi de grâu, 80 de hectare de teren arabil şi 300 de hectare de păşuni.
În localitatea Rast au fost inundate aproximativ 150 de hectare de păşune şi 300 de hectare de grâu şi orz. De asemenea, în localitatea Catane, aproximativ 100 de hectare de teren arabil au fost inundate.
În judeţul Mehedinţi, peste 300 de terenuri agricole, păşuni şi fâneţe au fost inundate, în noaptea de miercuri spre joi, după ce pe râurile Motru şi Coşuştea au fost depăşite cotele de inundaţie.
Potrivit Comandamentului Operaţional întrunit la sediul Prefecturii Mehedinţi, joi dimineaţă erau inundate 130 de hectare de terenuri agricole din comuna Broşteni, 95 de hectare de fâneţe şi teren arabil din comuna Corcova şi 85 de hectare de păşuni şi fâneţe din Căzăneşti.
Joi, la ora 8.00, pe râul Motru, la punctul hidrometric Broşteni, a fost depăşită cota de inundaţie cu 26 de centimetri, iar pe râul Coşuştea, la punctul hidrometric Corcova, cota de inundaţie era depăşită cu 36 de centimetri.
Râul Jiu se află, până joi la ora 20.00, sub cod roşu de inundaţii în zona staţiei hidrometrice Răcari din judeţul Dolj, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) din Administraţia Naţională "Apele Române".
INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisă marţi, anunţând astfel că, tot pe Jiu, dar în sectorul aval de Răcari, se instituie cod portocaliu.
De asemenea, tot până joi la 20.00, se instituie cod galben pe pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Bacău, Harghita, Vrancea şi Buzău), Jijia curs superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad superior (judeţele Iaşi şi Vaslui) şi pe râul Prut - sector amonte acumularea Stânca Costeşti ( judeţul Botoşani).
Potrivit aceleiaşi actualizări a avertizării de marţi, râuri din nouă judeţe, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Gorj şi Dolj, află până joi la ora 20.00 sub cod portocaliu de inundaţii.
UPDATE 10:30 Mai multe case şi gospodării din Gorj, dar şi o stradă din Târgu Jiu, inundate în urma ploilor
Mai multe case şi gospodării din trei localităţi din judeţul Gorj, precum şi o stradă din municipiul Târgu Jiu au fost inundate, în noaptea de miercuri spre joi, în urma ploilor abundente, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Mihai Avramescu, mai multe case şi gospodării din localităţile Romaneşti, Drăguţeşti şi Fărcăşeşti au fost inundate, la sediul ISU primindu-se zeci de apeluri prin care era solicitat ajutorul pompierilor.
De asemenea, pompierii gorjeni au intervenit în municipiul Târgu Jiu, în zona lacului Panduraşul din apropierea Coloanei Infinite, unde apa lacului s-a revărsat, inundând strada din apropiere şi parterul unei locuinţe.
Mai mulţi localnici au mers în zonă cu saci de plastic pentru a prinde peştii ieşiţi din lac.
Pompierii au intervenit cu motopompe şi la blocurile ANL de la marginea municipiului, aflate în construcţie, la parterul cărora apa ajunge la un metru adâncime.
Parterul a patru blocuri ANL din municipiul Târgu Jiu a fost inundat, în urma ploilor abundente, reprezentantul constructorilor spunând că acest lucru a fost posibil întrucât Primăria nu a finalizat lucrările de canalizare în zonă, în timp ce autorităţile spuneau că imobilele nu au recepţia făcută.
Cele patru blocuri ANL sunt finanţate printr-un program Regio, valoarea întregului proiect fiind de circa 60 de milioane de lei, din care aproape 40 de milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene, restul fiind fonduri asigurate de Guvern şi autorităţile locale. Lucrările la cele patru blocuri au început în urmă cu doi ani şi trebuia finalizate în 1 aprilie 2013.
UPDATE 10:15 Buzău: Peste 1.400 de persoane, izolate după ce un drum a fost distrus de o viitură pe râul Slănic
Peste 1.400 de persoane din satele buzoiene Terca şi Ploştina sunt izolate, joi dimineaţă, după ce drumul care leagă cele două localităţi de comuna Lopătari a fost distrus în urma unei viituri produse pe râul Slănic, din cauza ploilor abundente din ultimele ore.
Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, viitura s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar şi a topirii zăpezii.
Apele au rupt drumul care leagă localităţile Terca şi Ploştina de centrul comunei Lopătari, astfel că în prezent peste 1.400 de persoane sunt izolate, fără ca ambulanţa sau pompierii să poată ajunge la ei în caz de nevoie.
"Singura cale de acces către Terca si Ploştina pe drumul comunal ce leagă Lopătari de cele două sate a fost distrusă, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pietonal. Avem diguri de protecţie pe pârâul Slănic avariate şi, de asemenea, şi alte picioare de punţi pietonale distruse. Situaţia este extrem de gravă, acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Prefecturii şi Consiliul Judeţean. Dacă ploile se opresc am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie", a declarat, joi, primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.
În judeţul Buzău, plouă de 12 ore, iar cantitatea de precipitaţii înregistrată este semnificativă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Sorin Gheorghe, de miercuri şi până joi dimineaţă la ora 3.00, în Buzău s-au înregistrat 22 de litri pe metrul pătrat de precipitaţii, la Râmnicu Sărat 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul pătrat.
La Staţia Hidrometrică de la Cernăteşti, pe pârâul Slănic s-a depăşit cota de atenţie cu 20 de centimetri, iar la staţia hidrometrică de la Varlaam-Bâsca Mică s-a depăşit cota de atenţie cu 11 centimetri.
Paisprezece case au fost inundate, iar una afectată de alunecări de teren în judeţul Bistriţa
Paisprezece case din satul Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost inundate joi dimineaţă, iar una a fost afectată de o alunecare de teren, în urma ploilor abundente, însă nicio persoană nu a fost rănită.
Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.
"S-au format nişte torenţi şi au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gătejelor cum se spune la noi. Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a păţit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate", a declarat primarul.
El a spus că o altă casă a fost afectată de o alunecare de teren, însă nu se afla nimeni în interior, întrucât proprietarii sunt plecaţi în Spania.
"O casă are doi pereţi distruşi. A pornit o bucată de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni în această casă, proprietarii fiind plecaţi în Spania", a declarat primarul comunei Parva.
Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Parva, ajutaţi de localnici, au început să scoată apa din gospodării. Totodată, primarul a cerut ajutorul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa care a trimis echipaje la faţa locului.
În Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente, au fost depăşite, joi dimineaţă, două cote de atenţie, pe râul Cormaia cu opt centimetri la Sîngeorz-Băi şi pe Someşul Mare cu cinci centimetri la Rebrişoara.
Potrivit dispecerului de serviciu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, întrucât continuă să plouă se aşteaptă ca Someşul Mare să crească şi în zona oraşului Beclean.
Conform sursei citate, cel mai mult a plouat la Parva unde s-au înregistrat 35 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore, dar şi la Sîngeorz-Băi unde au căzut 34 litri pe metrul pătrat.
Debitele râurilor au crescut, potrivit specialiştilor SGA întrucât s-a topit şi o însemnată cantitate de zăpadă de la munte. Toate cursurile de apă sunt ţinute sub observaţie.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe