Inundaţii devastatoare în ţară. În Alba un pârâu a atins un debit care se vede o dată la 150 de ani / Zeci de gospodării inundate în Constanţa

În judeţele Alba şi Constanţa inundaţiile au produs pagube semnificative.

Urmărește
1308 afișări
Imaginea articolului Inundaţii devastatoare în ţară. În Alba un pârâu a atins un debit care se vede o dată la 150 de ani / Zeci de gospodării inundate în Constanţa

Inundaţiile devastatoare în Alba: Asemenea debit pe un pârâu se atinge o dată la 150 de ani

UPDATE Constanţa: Gospodării inundate şi copaci doborâţi, din cauza unei furtuni

Zeci de gospodării au fost inundate şi mai mulţi copaci au fost doborâţi, vineri, în Constanţa, în urma unei furtuni puternice, reprezentanţii regiei de apă intervenind în mai multe zone ale oraşului, unde au fost depăşite debitele de preluare a sistemului de canalizare.

Ploile abundente, însoţite de căderi de grindină şi vânt puternic, au dus la acumularea unor cantităţi însemnate de apă pe străzile din municipiul şi din judeţul Constanţa, fiind depăşite cu mult debitele de preluare ale sistemului de canalizare, potrivit reprezentanţilor regiei de apă.

Astfel, la dispeceratul RAJA s-au înregistrat 30 de reclamaţii, cele mai multe venind din municipiul Constanţa, din zonele Coiciu, Faleză Nord, I.C. Brătianu, cartierul Palazu Mare, Staţiunea Mamaia şi din oraşul Ovidiu, zona Cişmelei.

„În prezent sunt constituite 16 echipe de intervenţie la nivelul municipiului Constanţa, respectiv 18 echipe pentru restul judeţului, dotate cu wome, vidanje şi pompe de mare putere, care acţionează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societăţii, dar şi pentru degajarea carosabilului în zonele predispuse la inundaţii: Dacia, Delfinariu, Bd. Ferdinand, Aurel Vlaicu, asigurând permanenţa în toată această perioadă”, au transmis reprezentanţii regiei de apă.

Totodată, şi ISU „Dobrogea” a precizat că pompierii militari au fost solicitaţi să intervină în municipiul Constanţa pentru degajarea unor pomi puşi la pământ de vântul puternic, pe bulevardul Tomis şi străzile Dobrilă Eugeniu, Interioară şi Medeea, unul dintre arbori cazând peste o conductă de gaz, pe care a fisurat-o.

În plus, mai multe curţi şi străzi au fost inundate, între care şi o grădiniţă de pe strada Fragilor, la faţa locului deplasându-se trei subofiţeri cu o motopompă.

Judeţul Constanţa se află sub atenţionare cod galben de ploi şi vijelii până la ora 22.00.

Raport după inundaţiile din Alba: Asemenea debit pe un pârâu se atinge o dată la 150 de ani

Un volum atât de mare de apă pe cursul unui pârâu se atinge o dată la 150 de ani, au spus, vineri, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, care au reconstituit debitele înregistrate pe cursurile a trei pârâuri din localităţile în care s-au înregistrat inundaţii mari vara aceasta.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, Traian Mateş, a declarat, presei, vineri, după întâlnirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), că pe pârâul de la Cricău s-a înregistrat un debit de 112 metri cubi pe secundă, acesta valoare putând fi atinsă o dată la 150 de ani.

”Nu avem posturi de măsurare a debitelor frecvente pe cele trei cursuri, dar prin reconstituirea debitelor în aval de localităţi, au fost reconstituite şi debitele înregistrate pe cele trei văi, Cricău, Bucerdea şi Ţelna, şi au fost cu mult peste normalul lunii iunie sau a oricăror luni. În aval de Bucerdea, reconstituirea a fost la un debit de 83 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că o asemenea viitură, un asemenea debit se înregistrează o dată la 120 de ani. Pe Cricău, a fost reconstituit un debit de 112 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că o asemenea valoare se atinge o dată la 150 de ani. Pe Ţelna, debitul a fost reconstituit la o valoare mai mică, un debit care se înregistrează o dată la 10 ani”, a spus Traian Mateş.

La nivelul judeţului Alba s-au făcut primele evaluări ale pagubelor înregistrate după inundaţii, acestea ridicându-se la 13,8 milioane de lei. Cele mai mai dezastre s-au produs în localităţile Bucerdea, Cricău şi Ţelna, aflate la 15 kilometri de municipiul Alba Iulia.

”Pentru repararea şi înlăturarea acestor efecte şi pentru a nu se mai produce astfel de efecte ale inundaţiilor, din surse proprii sau de la buget, s-au propus în raportul de sinteză, trei lucrări pe cele trei văi, Bucerdea, Ţelna şi Cricău în valoare de peste 23,1 milioane de lei”, a mai spus Traian Mateş.

În această vară, sute de case din judeţul Alba au fost inundate, avariate sau distruse de viituri, iar mai multe autoturisme au fost luate de ape. De asemenea, sute de hectare de culturi au fost compromise şi mai multe drumuri s-au surpat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici