Ioan Becali: Vreau să-mi închei viaţa într-o suburbie a Bucureştiului

Fostul impresar Ioan Becali a declarat, marţi, că nu intenţionează să părăsească România, deşi a avut ocazia până în prezent să se stabilească în Columbia, omul de fotbal criticând astfel cererea DNA privind aplicarea interdicţiei de a nu părăsi ţara în dosarul transferurilor de fotbalişti.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Ioan Becali: Vreau să-mi închei viaţa într-o suburbie a Bucureştiului

Ioan Becali (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

"Nu m-am gândit şi nici nu mă gândesc să părăsesc România. Am plecat ilegal din România în 1979 şi am revenit cu greu după 1990. Am o soţie columbiancă, avem un apartament acolo, m-aş fi putut duce oricând. Felul meu este să stau în România lângă familia mea şi doresc să-mi închei viaţa într-o suburbie a Bucureştiului. În orice moment aş fi putut părăsi ţara inclusiv între 11 şi 19 februarie după solicitarea procurorilor", a spus Ioan Becali, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Victor Becali a afirmat, la instanţa supremă, că nu a fost plecat niciodată mai mult de o săptămână din România pentru că nu suportă să stea departe de familia sa, în vreme ce Jean Pădureanu a spus că este bolnav şi, recent, a devenit preşedinte de onoare la Gloria Bistriţa, club pe care nu îl părăseşte.

"Am fost la acea întâlnire (despre care DNA a susţinut că a fost una con sipirativă-n.r.) de la Crowne Plaza, cu Borcea, avocaţii Ursu şi Apostol, să ne întâlnim cu un avocat şi specialist din străinătate care era cazat chiar acolo. Tocmai de aceea am fost în acel loc. Nu am înstrăinat niciun bun şi nu doresc, indiferent de orice soluţie, să părăsesc ţara. Nu pot sta mult timp plecat din România. Niciodată nu am stat, nu mai mult de o săptămână. Nu pot sta plecat departe de familia mea", a declarat judecătorilor Victor Becali.

La rândul său, preşedintele onorific al Clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, le-a arătat judecătorilor ICCJ că bolile de care suferă nu i-ar putea permite să plece din ţară şi că, totodată, nu poate părăsi clubul alături de care a fost din 1964.

"Conduc clubul Gloria Bistriţa din 1964 şi am făcut asta probabil din cauza rezultatelor bune. Din aceeaşi cauză acum o lună şi ceva am devenit preşedinte de onoare şi în această calitate am diverse atribuţii, precum să ţin relaţia cu echipa. Nu am de gând vreodată să plec departe de oraşul, unde trăiesc de peste 54 de ani", a susţinut Pădureanu.

Gigi Neţoiu şi cu Gică Popescu nu au dorit să dea declaraţii în faţa instanţei supreme.

În continuarea judecării cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de luare a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara faţă de cei opt oameni de fotbal din dosarul transferurilor avocatul unia dintre aceştia a invocat o excepţie privind modul în care a fost sesizată instanţa supremă în legătură cu această cerere.

Concret, avocatul a arătat că documentul poartă titlul de referat, act care, potrivit apărătorului, nu poate fi formulat în această etapă a procesului.

În replică, procurorul DNA a arătat că nu contează numele, cât obiectul şi solicitarea făcută prin documentul respectiv, el catalogând documentul drept o cerere.

DNA a cerut aplicarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni din fotbalul românesc motivând, printre altele, că aceştia au început să înstrăineze bunurile pe care le deţin sau să facă cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal.

DNA a arătat că "inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dispreţ la adresa actului de justiţie".

Un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinut la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite.

DNA a reclamat instanţei supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc "într-o locaţie privată" a lui Gheorghe Copos, unde s-ar fi întâlnit Gigi Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali şi cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal, respectiv în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat maşina, în care ulterior a fost pronunţată o sentinţă definitivă.

"Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ, inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători (în dosarul privind sechestrarea hoţilor maşinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă (Gigi Becali-n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat", au notat procurorii DNA în documentul prin care cer luarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Direcţia Naţională Anticorupţie a menţionat că "inculpaţii deţin importante valori financiare în ţară şi în străinătate, inculpatul Borcea Cristian având chiar rezidenţa în SUA, relaţiile personale şi comerciale deţinute putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului ţării şi sustragerea astfel de la judecarea cauzei în recurs".

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Gheorghe Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani, pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici