Ioan Lascăr: Unitatea pentru Arşi de la Spitalul Floreasca va fi funcţională în mai puţin de două luni

Clinica pentru Arşi de la Spitalul Floreasca din Bucureşti va putea primi pacienţi în mai puţin de două luni, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, doctorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică a spitalului.

Urmărește
1128 afișări
Imaginea articolului  Ioan Lascăr: Unitatea pentru Arşi de la Spitalul Floreasca va fi funcţională în mai puţin de două luni

Ioan Lascăr: Unitatea pentru Arşi de la Spitalul Floreasca va fi funcţională în mai puţin de două luni (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

"Clinica va putea primi pacienţi în mai puţin de două luni. Acum suntem în etapa în care urmează să instruim personalul adecvat, fiind o structură sanitară nouă în România, noi nu aveam această calificare. Ca să putem abilita personalul să capete competenţe şi abilităţile necesare pentru lucrul cu blonavii grav arşi, care este o muncă foarte complexă, evident că trebuie instruiţi acolo unde există această expertiză. În ideea că în următorii patru-cinci ani vom reorganiza asistenţa de îngrijire a bolnavilor grav arşi din România, unitatea noastră va căpăta atribute de unitate pilot şi vom putea instrui personalul din ţară la noi aici, la urgenţă", a explicat Lascăr pentru MEDIAFAX.

El a spus că această instruire se face din fondurile Ministerului Sănătăţii: "Am stabilit o înţelegere cu colegii din Franţa prin intermediul Ambasadei Franceze pentru pregătirea personalului. Ministerul Sănătăţii finanţează deplasarea, diurna şi cazarea cadrelor medicale".

Însă, salariile medicilor români fiind prea mici pentru a-i atrage pe tineri spre această meserie, spitalul a avut anul trecut probleme cu recrutarea de personal.

"După ce se angajează şi conştientizează cât de grea, de responsabilă şi de neplătită este munca aceasta, pleacă pur şi simplu. Sperăm că cei pe care îi şcolim în Franţa şi pentru care intenţionăm să stabilim şi o relaţie contractuală de cel puţin trei ani, să nu ne lase descoperiţi cu resursa umană, cum s-a întâmplat anul trecut. În 2015 a trebuit să organizăm patru sesiuni de recrutare de personal pentru că după ce îi angajam, veneau, vedeau cât de grea e munca şi cât de prost sunt plătiţi şi plecau, iar noi eram nevoiţi să recrutăm din nou", a spus doctorul Lascăr.

Medicul atrage atenţia că dacă vrem să avem o calitate a serviciilor medicale ca în Europa, atunci trebuie să şi tratăm doctorii ca în străinătate, nu cu salarii derizorii.

"O parte din medici au fost deja instruiţi în Franţa, spre exemplu şefa de secţie, şi avem un alt colaborator care a făcut un stagiu la Institutul Johns Hopkins din Statele Unite. Dar problema nu este legată de medici, pentru că ei au în general competenţa să-şi desfăşoare activitatea într-o astfel de clinică, dar şi o parte din ei vor merge în Franţa la stagii de câte o lună. Accentul este pe cadrele medii, pe asistente, care trebuie să stea non-stop lângă patul pacientului, să-l monitorizeze, să sesizeze orice detaliu în evoluţia lui", a mai spus Lascăr.

Doctorul a amintit că o parte din unitatea de arşi de la Spitalul Floreasca este folosită din octombrie. "Mă refer la blocul operator care este partea cea mai complexă şi mai performantă a unităţii de arşi. Acolo s-au făcut peste 80-90 de operaţii pentru bolnavii din Colectiv", a spus Lascăr.

Unitatea modernă pentru arşi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată pe 9 aprilie 2015. Având în dotare şase saloane şi o sală de operaţii, unitatea este una de elită. Realizarea unităţii a fost demarată în anul 2000, cu fonduri de la Primăria Sectorului 1, fiind finalizată în 2008.

O anchetă realizată de RISE Project a arătat că firma care s-a ocupat de utilarea unităţii de chirurgie plastică este compania Gemedica, deţinută de Aurel Galea (49 de ani), sponsor de campanie electorală şi partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei. Ancheta RISE mai arată că Gemedica a fost singura firmă care s-a înscris la licitaţie. „Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 şi 2015, în baza unui acord-cadru care presupunea livrarea produselor şi serviciilor contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei)”, se arată în ancheta RISE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici