Ioana Maria Vlas nu vrea să discute cu presa despre reţinerea lui Vântu

Ioana Maria Vlas a transmis că nu vrea să discute cu presa despre reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu, a declarat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ANP, Iohanna Popescu, precizând că o nouă cerere de liberare condiţionată a acesteia va fi analizată la Penitenciarul Târgşor în 14 septembrie.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Ioana Maria Vlas nu vrea să discute cu presa despre reţinerea lui Vântu

Ioana Maria Vlas nu vrea să discute cu presa despre reţinerea lui Vântu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În 4 iunie, cererea de liberare condiţionată Ioanei Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA, a fost respinsă de Judecătoria Ploieşti ca neîntemeiată.

Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor va lua în discuţie din nou cazul ei, în 14 septembrie.

Joi, ea a transmis reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) că "nu vrea să intre în contact cu nici o instituţie de media".

La începutul proceselor sale, Ioana Maria Vlas a negat implicarea lui Sorin Ovidiu Vântu în prăbuşirea fondurilor sau a evitat întrebările judecătorilor la audieri. Ea afirma că se simte în siguranţă în închisoare şi nu a cerut eliberarea din arest, decât după aproximativ trei ani.

Pe parcurs, Ioana Maria Vlas şi-a schimbat atitudinea şi a început să-l acuze pe Sorin Ovidiu Vântu.

"Eu nu am fost persoana care am vrut să înşel oamenii şi nici nu am luat banii. Dacă societatea consideră că merit să fiu pedepsită în avans, atunci să fiu menţinută în arest", a spus Maria Vlas în faţa judecătorului, în anul 2007.

După aflarea condamărilor sale, ea a afirmat că sunt rezonabile şi că indică un lucru pozitiv, că judecătorii sunt drepţi, însă nu s-a făcut dreptate până la capăt pentru că nu a fost incriminat şi Sorin Ovidiu Vântu. Ea afirma că o să se lupte pentru a fi judecat şi omul de afaceri.

La un alt termen de judecată, Ioana Maria Vlas le-a spus magistraţilor că FNA nu a dispărut şi că nu înţelege de ce păgubiţii nu se duc să-şi ceară banii de la "noul FNA".

"FNA nu a dispărut, el încă trăieşte, nu înţeleg de ce păgubiţii îşi cer banii în instanţă şi nu se duc să îi ceară de la noul FNA", a arătat Vlas, care a adăugat că de la ea nu au ce să ia, "eventual doar pielea".

"Doresc să se consemneze că în motivele de apel chiar distinsul reprezentant al Ministerului Public a afirmat că strategia de fraudare a FNA a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vântu, iar eu o menţin întru totul", este o altă declaraţie a Ioanei Maria Vlas.

Aceasta a susţinut că "FNA nu a picat niciodată" şi că el funcţionează şi acum, dar a rămas cu active mai mici. Vlas a mai spus că lumea a ştiut foarte puţine despre Fondul Naţional de Acumulare, adăugând că ea dorea să transforme FNA într-un fond de asigurări sau chiar de pensii private.

"FNA era un fond pe termen lung şi era menit să asigure, din câte ştiu eu, necesităţi ale oamenilor cum ar fi bani pentru şcolarizarea elevilor sau alte probleme de acest gen. Se făcea pe bază de contract pe termen lung. Eu nu am avut niciodată intenţia de a frauda pe cineva, chiar am dorit să transform FNA într-un fond de pensii privat sau chiar de asigurare, dar lumea nu a înţeles", a declarat Vlas.

Prima dată s-a discutat în luna mai despre posibilitatea liberării condiţionate înainte de termen şi s-a făcut din oficiu în cadrul comisiei de la nivelul Penitenciarului Târgşor.

Potrivit legii, deţinuţii cu vârste de peste 55 de ani şi care au de executat pedepse mai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de liberare condiţionată înainte de expirarea termenului pedepsei, dacă au efectuat o treime din pedeapsă, Ioana Maria Vlas îndeplinind aceste condiţii.

Între timp, ea a câştigat premiul trei la Concursului Naţional de Creaţie Literară al persoanelor private de libertate, intitulat "Poezie de puşcărie".

"Tupilată-n patru colţuri/Aruncată-n câmp deschis/Zace comatos pârnaia/Între trezire şi vis ", este un fragment dintr-o creaţie a sa.

În 20 aprilie, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie. În urma admiterii acestei cereri, Ioana Maria Vlas urmează să efectueze zece ani de detenţie, din care se scad perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.

Ioana Maria Vlas este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din luna iunie 2009.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut, joi, de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru 24 de ore, în legătură cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici