Iodura de potasiu, cel mai căutat medicament din România. Farmaciile nu pot satisface cererile

Românii caută insistent iodura de potasiu care le-ar asigura confort în cazul în care radiaţiile din Japonia ar ajunge în ţară, farmaciştii lansează comenzi numeroase depozitelor intuind o afacere profitabilă, dar autorităţile încearcă să calmeze spiritele susţinând că nu sunt motive de îngrijorare.

Urmărește
6473 afișări
Imaginea articolului Iodura de potasiu, cel mai căutat medicament din România. Farmaciile nu pot satisface cererile

Iodura de potasiu, cel mai căutat medicament care ar creşte vânzările. Farmaciştii sunt în imposibilitatea de a satisface cererile (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

În ultima perioadă, tot mai mulţi români au început să bată continuu drumul la farmacii, în speranţa că vor găsi pastilele de iodură de potasiu care i-ar proteja de efectul radiaţiilor din Japonia, dacă acestea ar ajunge în România.

Farmaciştii sunt însă în imposibilitatea de a satisface cererile, cel puţin din punct de vedere economic.

"Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putem lua aceste pastile, pentru că ne-ar creşte vânzările, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Există iodură de potasiu numai la Cernavodă", a declarat, pentru MEDIAFAX, un farmacist, angajat al lanţului Sensiblu.

Tot el adaugă însă că nu este cazul ca oamenii să ia acum aceste pastile.

O situaţie similară este remarcată şi în farmaciile din lanţul Catena. "Nu avem iodid (iodură de potasiu - n.r.). Oamenii cer. Degeaba. Depozitele sunt goale. Am făcut din nou cerere", a spus, de asemenea, o farmacistă.

O altă farmacie, un răspuns similar. "Nu vom avea până când nu va hotărî Guvernul. Degeaba facem comenzi. Depozitele sunt goale. Oamenii vin, întreabă şi pleacă nemulţumiţi. De patru ani nu am mai primit aceste pastile. Nici nu le-am mai cerut", afirmă o farmacistă de la Santefarm.

Deşi autorităţile susţin în ultima perioadă că nu sunt motive de îngrijorare pentru sănătatea românilor în urma fenomenelor produse în Japonia, oamenii ar vrea să facă o mică provizie, chiar dacă nu ştiu cum să folosească aceste pastile şi nici care sunt efectele adverse.

Ministerul Sănătăţii anunţa săptămâna trecută că va analiza oportunitatea unui import de iodură de potasiu şi că acest produs poate fi găsit numai în zone centralei de la Cernavodă şi la Prefectura din oraş.

MS a reluat luni aceste asigurări, de data aceasta citând dintr-o informare privind procedura de protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunere colectivă la risc, pe care ministrul Cseke Attila a prezentat-o Guvernului.

Ministerul sublinia că România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia.

Documentul, întocmit de specialiştii în sănătate publică, mai arată că, administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv. În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a atras atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

În plus, specialiştii în sănătate publică au susţinut că pentru cea mai mare parte a persoanelor, achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană.

Ei semnalează şi situaţiile în care se află mai multe persoane în cazul cărora terapia nu este recomandată, iar consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţii "voluntare" cu iod.

Pentru calmarea celor care au intrat în panică în urma infromaţiilor des semnalate în Japonia, în ultima săptămână, Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că în cazul în care va fi necesar, administrarea preventivă a iodului non-radioactiv va fi făcută "în mod organizat, în funcţie de recomandarea personalului medical".

Iodul radioactiv, care este periculos pentru oameni, este unul dintre produsele secundare ale reacţiei chimice a uraniului care are loc la centrala Fukushima I. În condiţiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodid de potasiu, ce conŢine iod stabil şi apără glanda tiroida. Guvernul japonez distribuie in prezent iodid de potasiu populaţiei din apropiere de reactoare.

Potrivit unui studiu al experţilor americani, iod radioactiv a ajuns în organismul uman prin lapte, fapt posibil, probabil, deoarece vacile au mâncat iarba contaminată.

Medicii spun că dacă o persoană a fost expusă la radiaţii, cancerul poate apărea în câteva decenii. Studiile epidemiologice au arătat că incidenţa cazurilor de cancer este mai mare în cazul persoanelor care se aflau în apropiere de centrala nucleară Cernobîl în momentul dezastrului, decât în cazul celei de la Fukushima.

(Material de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici