Iohannis: Este posibil, chiar probabil ca directorul Zoo să fie demis după incidentul cu tigrul

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, afirmă că incidentul de la Grădina Zoologică din oraş, unde un tigru a scăpat din cuşcă, fiind ulterior ucis, este rezultatul "unor neglijenţe în serviciu şi deficienţe de management", el apreciind că "este posibil, chiar probabil", ca directorul Zoo să fie demis.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Este posibil, chiar probabil ca directorul Zoo să fie demis după incidentul cu tigrul

Iohannis: Este posibil, chiar probabil ca directorul Zoo să fie demis după incidentul cu tigrul (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că incidentul de marţi, când o tigroaică a scăpat din cuşca ei de la Grădina Zoologică, din cauza neglijenţei unui angajat, este unul "trist".

"Concluziile anchetei vor ocupa mai multe pagini, dar nu schimbă faptele. Ce s-a întâmplat se datorează unor neglijenţe în serviciu şi deficienţe de management", a declarat Iohannis.

El a anunţat că ia în considerare dotarea Grădinii Zoologice cu un sistem automat de închidere a uşilor.

În plus, Iohannis a declarat că Primăria Sibiu nu va mai aduce alte animale periculoase la Grădina Zoologică până când nu va fi convins că acolo "există angajaţi capabili să gestioneze o astfel de situaţie".

În ceea ce priveşte intervenţia pentru prinderea animalului, Iohannis a apreciat că "nu a existat un plan de intervenţie pentru o astfel de situaţie".

"E clar că a apărut o comunicare haotică. Părerea mea este că intervenţia la faţa locului s-a făcut destul de corect. Nu sunt specialist, dar, după părerea mea, s-a încercat o soluţionare fără a răni animalul. Dacă s-ar fi dorit asta, atunci ar fi durat intervenţia zece minute. Nereuşind să aducă animalul sau să îl adoarmă, s-a ajuns la situaţia extremă", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, o explicaţie a situaţiei create, care nu justifică însă ceea ce s-a întâmplat şi nu exonerează vinovaţii de răspundere, este şi blocarea posturilor.

"Ani trebuie să aştepţi să plece şapte angajaţi că să angajezi unul. Rezultatul este previzibil: scade drastic numărul de angajaţi, iar împreună cu o scădere drastică a salariilor, ajungem să avem oameni puţini şi prost plătiţi, iar rezultatul: oamenii muncesc atât cu cât sunt plătiţi. La Grădina Zoologică, în loc de 24 de oameni, avem 14. La Poliţia Locală, în loc de 150, avem 100. Totul pentru că nu putem să angajăm. Cu toate acestea, indiferent de cât de prost se conduce ţara, fiecare om răspunde de munca pe care o face. Motivaţia a fost una mai generală, dar aici, omul a uitat să închidă uşa, deci răspunde", a declarat Iohannis.

Primarul Sibiului a apreciat că şi directorul unităţii "este posibil, chiar probabil", să fie demis din cauza lipsei unui plan de intervenţie în acest tip de situaţie.

Iohannis a comentat şi declaraţiile unor reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor, apreciind că "au avut ocazia să-şi mai facă puţină publicitate", pentru că, la faţa locului, la cum s-a prezentat situaţia, nu ar fi putut lua alte decizii.

"Aici nu vorbim de un seminar în care se discută soarta animelelor. Vorbim despre o intervenţie într-o situaţie foarte specială. Un animal periculos a evadat din cuşcă. În realitate, nu cred că ar fi avut cum să schimbe ceva. Probabil au folosit ocazia pentru a-şi mai face puţină publicitate", a conchis primarul Sibiului.

Tigrul a fugit, marţi dimineaţă, de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa în jurul orei 9.30, din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.

În jurul orei 12.30, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.

Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani şi o greutate de aproximativ 200 de kilograme. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, animalul era o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.

Potrivit lui Alex Mareş, reprezentant al Asociaţiei Vânătorilor din Sibiu, atât timp cât animalul a fost în municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu armă de foc, dar odată ajuns în zona pădurii, într-un fond forestier, a putut fi folosită o astfel de armă.

Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, spunea că până acum tigrul nu a atacat oameni, însă era cunoscut ca un animal agresiv.

Vânătorul Marin Văleanu, care a ucis tigrul, afirma că s-au făcut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, întrucât tigroaica devenise extrem de agresivă, a fost necesară împuşcarea ei, pentru că în caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Văleanu, angajat al Direcţiei Silvice Sibiu, care se ocupă cu vânătoarea din anul 1984, spunea că au fost trase două focuri cu arma cu tranchilizante, înainte de a se lua decizia împuşcării animalului.

Poliţia din Sibiu a declanşat cercetări cu privire la împrejurările care au dus la uciderea tigrului care scăpase de la Grădina Zoologică din neglijenţa unui îngrijitor, împuşcarea animalului făcându-se într-o situaţie neconformă, declarau surse judiciare.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a înregistrat o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu, informa, miercuri, Ministerul Public.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu spuneau că urmează să se întocmească un "plan etapizat" de sporire a siguranţei în Grădina Zoologică, după evadarea tigroaicei, anunţând totodată că trupul animalului va fi donat unei facultăţi din Cluj, pentru cercetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici