- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Iohannis: Situaţia de la Cantacuzino, complicată şi creată în timp. Sunt hotărât să salvăm institutul - VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul vizitei făcute la Institutul Cantacuzino, că la această instituţie este o situaţie complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată şi că este hotărât să ”pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluţii.
Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Institutul Cantacuzino a durat aproximativ o oră şi jumătate.
Preşedintele a declarat, la ieşirea din institut, că a venit în vizită la această unitate pentru că în primul rând a vrut să discute cu oamenii - atât cu conducerea, cât şi cu salariaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
-
Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%
”Am vrut în primul rând să vorbesc cu oamenii, şi cu conducerea, şi cu salariaţii, cu care am avut discuţii, am vrut să văd cum arată şi cum funcţionează: Este o situaţie complicată care s-a creat în timp, nu vreau să intru în detalii, dar, după părerea mea, Institutul Cantacuzino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare. Cum va funcţiona vom vedea. Sunt hotărât să pun această problemă peste tot unde cred că s-ar putea găsi soluţii”, a spus Iohannis.
El a menţionat că îl preocupă soarta Institutului Cantacuzino, şi din acest motiv s-a documentat şi a cerut materiale informative de la toţi cei care au putut să producă astfel de materiale, despre situaţia instituţiei.
”În viitorul destul de apropiat, după ce voi avea discuţii cu cei care pot veni cu soluţii, o să vă spun ce am găsit”, a spus şeful statului.
El a ţinut să menţioneze că ”simpla mutare a Institutului Cantacuzino de la un minister la altul nu poate să rezolve problema”.
”Eu cred că aici este nevoie de o decizie politică, trebuie să ştim ce vrem cu Institutul. Dacă ne lămurim ce vrem, sunt convins că vom găsi şi soluţii”, a mai declarat preşedintele.
Întrebat dacă de la premier a primit o informare, preşedintele Iohannis a spus că a discutat cu acesta, şi i-a transmis că ”se va implica şi urmează să ceară lămuriri suplimentare”.
”Trebuie să recunosc că niciunul din materialele pe care le-am primit până acum nu a arătat care ar fi soluţia, şi nu cred că există o soluţie miraculoasă. Dacă ar exista o soluţie simplă, s-ar fi găsit până acum. E complicat, de aceea este nevoie de implicarea tuturor actorilor şi de o voinţă politică”.
În opinia lui Klaus Iohannis, nu este nevoie de noi comisii pentru rezolvarea problemei de la Cantacuzino. ”Am aflat de la cei din conducere că există o comisie interinstituţională care s-a înfiinţat de acum trei sau patru luni şi nu s-a întâlnit niciodată, deci nu asta este soluţia”, a apreciat Iohannis.
Şeful statului a spus că el poate să se implice, discutând cu toţi actorii şi încercând să îi pună împreună.
Despre introducerea subiectului Cantacuzino pe agenda CSAT, Klaus Iohannis a declarat că este ”o întrebare care trebuie pusă şi la care va căuta un răspuns”.
”Dacă voi ajunge la concluzia că este o problemă de interes naţional, nu voi ezita absolut deloc să pun problema în discuţia CSAT”, a mai declarat el.
Preşedintele a spus că rolul său nu este să vadă cine a greşit şi de ce nu a funcţionat, ci să aducă împreună actorii care pot salva institutul şi să găsească soluţii.
Despre finanţarea Institutului Cantacuzino de la stat, preşedintele Iohannis a spus că e prea devreme să spună o posibilă soluţie dar că, din ceea ce a discutat şi ce a văzut, cel puţin o parte din activitatea Institutului, cea legată direct de sănătatea publică, trebuie finanţată sigur şi din surse publice.
Preşedintele a transmis în finalul declaraţiei că doreşte să revină la Cantacuzino după ce se va găsi o soluţie la criza acestei instituţii.
La Institutul Cantacuzino, şeful statului a vizitat centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculară şi laboratorul infecţii nosocomiale şi rezistenţă la antibiotice, laboratorul de infecţii transmise prin vectori, laboratorul zoonoze şi laboratorul infecţii respiratorii virale, precum şi muzeul Institutului Cantacuzino.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în contextul vizitei preşedintelui Iohannis la Institutul Cantacuzino, că situaţia unităţii este complicată, iar şeful statului a fost informat de problemele existente.
"L-am informat pe domnul preşedinte despre situţia de la Cantacuzino. E o situaţie complicată pentru că, în 2013, i-am dat ministrului de atunci, Nicolaescu (Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii-n.r.) banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit şi tot nimic n-au făcut", a afirmat Ponta.
El a precizat că a propus Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) să preia această instituţie, după ce Guvernul va şterge toate datoriile, dar reprezentanţii UMF nu au vrut.
"Ei vor să ne spună cum să facem noi, dar nu vor să facă ei. Cred că împreună o să găsim o soluţie pentru Cantacuzino, aici ţine însă de faptul că, din 2010, s-a retras autorizaţia şi sunt slabe perspective ca într-un termen foarte scurt să obţină din nou autorizaţie. Deci, între timp, tot o să băgăm bani şi n-o să producă nimic concret pentru piaţă mai repede de un an, un an şi jumătate", a mai spus Ponta.
Angajaţii Institutului Cantacuzino au protestat de mai multe ori faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desfiinţării institutului.
Oamenii au protestat paşnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, agitând steguleţe naţionale şi afişând pancarte cu mesaje precum: "Sunt româncă şi protejez ce-i al ţării mele", "Milioane de ani de viaţă şi milioane de ani de sănătate, utilizând produsele Institutului Cantacuzino", "Performanţa răsplătită cu ignoranţă. Nu suntem de acord", "Nu desfiinţării Institutului Cantacuzino", "Românii au mai demonstra-o: Uniţi salvăm", "Apărăm valorile şi tradiţia. Uniţi salvăm Institutul Cantacuzino".
"Vorbim despre România lucrului bine făcut şi despre un institut care: a salvat milioane de vieţi, îşi păstrează importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase în cadrul programelor de sănătate publică), este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri", se arată în petiţia transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, semnată de angajaţi ai Institutului Cantacuzino.
Totodată, în petiţie se amintea de activitatea şi rolul institutului: "Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetării medicale româneşti. Aici s-au preparat seruri şi vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holeră, tuberculoză, poliomielită, tuse convulsivă etc.). Prin tradiţie, încă de la înfiinţarea institutului de către profesorul Cantacuzino şi prin decret regal (semnat în 1921 de către Regele Ferdinand I), institutul a avut patru roluri esenţiale în medicina românească: diagnostic (şi intervenţie în sănătatea publică), producţie, cercetare şi învăţământ".
La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi ca să "pună institutul pe linia de plutire".
Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a analizat, pe 17 martie marţi, situaţia Institutului Cantacuzino.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu a declarat că doreşte găsirea unei soluţii "fără să ne minţim", arătând că Institutul Cantacuzino este într-o situaţie gravă, având datorii importante şi conturile blocate. Ţucmeanu a precizat că problemele Institutului Cantacuzino ar trebui să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru că institutul este o marcă a României.
Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare şi, dacă în urma acestui raport, Consiliul Concurenţei îşi dă avizul, Ministerul Finanţelor Publice nu are nicio reţinere pentru ştergerea tuturor datoriilor, a spus secretarul de stat din MFP Attila Gyorgy.
În 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.
În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
În 2013 producţia a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârşitul anului, ANM a anunţat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.
În acest context, producţia de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO