- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Alexandru Ţiriac îşi retrage cererea de chemare în judecată a statului român
Ion Alexandru Ţiriac a decis retragerea cererii de chemare în judecată a statului român pentru reţinerea sa timp de nouă ore în 2009, întrucât consideră că perpetuarea în instanţă a acestui subiect ar crea o nouă traumă lui şi familiei, demersul fiind util pentru liniştea sa şi a celor apropiaţi.
Ion Alexandru Ţiriac îşi retrage cererea de chemare în judecată a statului român (Imagine: Arhiva personală)
"Retragerea cererii de chemare în judecată a Statului Român vine pe fondul intenţiei mele de a refuza alimentarea oricărei alte situaţii tensionate în viaţa mea profesională şi personală, pe fondul unei lupte cu un sistem juridic greoi, obtuz şi tergiversant. După cinci ani de tratament inadecvat, gratuit şi nelegal aplicat împotriva mea de către sistemul juridic românesc, astăzi consider că perpetuarea în instanţă a subiectului prejudicierii mele, pe fondul unei birocraţii exagerate, mi-ar crea, mie şi familiei mele, o nouă traumă. Acestea fiind spuse, consider mai util pentru liniştea mea şi a celor apropiaţi să retrag cererea de chemare în judecată a Statului Român", afirmă Ion Alexandru Ţiriac într-o declaraţie de presă remisă, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El se declară mulţumit că, prin acţiunea sa, a reuşit să atragă atenţia opiniei publice asupra "neajunsurilor Ministerului Public din Romania".
"Este esenţial ca tratamentele nejustificate ce mi-au fost aplicate mie sau altor români (lucru certificat prin numărul semnificativ de dosare depuse de români la CEDO) să nu se transforme într-un precedent periculos, care nu aduce beneficii nici imaginii României, nici sistemului judiciar şi administrativ românesc", consideră fiul omului de afaceri Ion Ţiriac.
El îşi reafirmă însă interesul în a oferi sprijin, "cu resursele proprii, în rezolvarea unor cauze similare, aparţinând unor cetăţeni abuzaţi din punct de vedere procedural şi juridic şi ale căror drepturi constituţionale au fost încălcate".
Ion Alexandru Ţiriac a anunţat, în 13 ianuarie 2011, că a dat în judecată statul român, solicitând despăgubiri de 1.253.558, 06 euro şi 126.648 lei pentru reţinerea sa timp de nouă ore în 2004 şi pentru îngrădirea dreptului la liberă circulaţie, aceste tratamente nejustificate fiindu-i aplicate pentru fapte care nu au existat.
Ţiriac preciza că vrea să tragă un semnal de alarmă privind "neajunsurile Ministerului Public din România" şi anunţa că, în cazul în care cererea sa va fi soluţionată favorabil, banii vor fi folosiţi în scop umanitar, urmând să înfiinţeze o fundaţie care să susţină cauzele persoanelor cărora le-au fost încălcate drepturile constituţionale.
În cererea de chemare în judecată depusă la Tribunalul Bucureşti, Ion Alexandru Ţiriac solicita plata sumelor de 1.253.558, 06 euro şi 126.648 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul material şi moral suferit prin privarea nelegală de libertate în perioadele 23 iunie 2004 - 24 iunie 2004 şi prin restrângerea nelegală a libertăţii de circulaţie în perioada 24 iunie 2004 - 4 noiembrie 2004, cu cheltuielile aferente de judecată. Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac cerea 1.250.000 de euro despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin privarea şi restrângerea nelegală a libertăţii şi 3558, 06 euro plus 126.648 de lei ca despăgubiri pentru prejudiciul material.
Ion Alexandru Ţiriac menţiona că "prejudiciile de imagine, în plan profesional şi personal" ce i-au fost aduse "printr-un astfel de tratament inadecvat, gratuit şi mai ales nelegal, sunt inestimabile" şi cerea "reparaţii de ordin material şi moral cu stricta aplicare a legii din România".
Instanţa supremă l-a achitat, în octombrie 2009, pe Ion Alexandru Ţiriac în dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", după ce a respins, definitiv, ca nefondat recursul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti făcut împotriva unei decizii similare a instanţei de apel.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO