Ion Jinga denunţă vehicularea "stereotipului hoţului" de către tabloide britanice

Ambasadorul român la Londra Ion Jinga denunţă faptul că tabloide britanice au găsit un nou "best-seller", şi anume abuzarea sistemului ajutoarelor sociale, subliniind că românii nu recunosc acest stereotip şi nici britanicii.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Ion Jinga denunţă vehicularea "stereotipului hoţului" de către tabloide britanice

Ambasadorul român la Londra Ion Jinga (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ambasadorul scrie, într-un articol publicat în ediţia online de marţi a The Guardian, intitulat "Românii nu recunosc acest stereotip despre furt şi nici britanicii", că "The Daily Mail l-a transformat pe «Rudi» într-un reprezentant al romilor români - daţi-mi voie să vă completez lacunele despre oamenii, cultura şi economia noastre", reacţionând astfel faţă de un interviu acordat tabloidului de către "Rudi", "un tânăr exuberant în vârstă de 28 de ani", prezentat ca trăind din ajutoare în zona Nottingham.

Tânărul a declarat pentru tabloid că este un "ţigan rom din România" şi că înainte să vină în Marea Britanie, în urmă cu trei ani, şi-a încercat norocul în alte opt ţări, scrie ambasadorul. "Mi-am croit cale furând din buzunare, furând şi comiţând alte infracţiuni minore. Am fost încarcerat sau arestat de către poliţie în Norvegia, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Franţa, Austria şi Germania înainte să ajung aici", îl citează diplomatul. Jinga critică publicaţia, reproşându-i că jurnalistul îl consideră pe Rusi mai credibil decât Agenţia britanică de frontieră în privinţa numărului de români care vin în ţară.

Jinga citează, de asemenea afirmaţiile tânărului, care a declarat pentru The Daily Mail că "sistemul vostru de ajutoare este o nebunie. Este ca şi cum ai găsi un sac plin cu bani aruncat, iar dacă îl ridici nimeni nu spune nimic" şi că a părăsit România "din cauză că autorităţile refuză să nea dea locuri de muncă". El subliniază că tânărul nu a fost prea interesat să-şi găsească un loc de muncă în Marea Britanie, optând să primească ajutoare, după ce a vândut metal sau a efectuat decoraţiuni cu scopul de a obţine acces la ajutoare.

"Faptul că locuieşte în Marea Britanie de trei ani confirmă ceea ce am spus în mai multe rânduri, şi anume că cei care au vrut să emigreze sunt deja aici şi că restricţiile impuse pe piaţa muncii nu au fost un obstacol în exercitarea dreptului la liberă circulaţie în UE", comentează ambasadorul. El subliniază că inclusiv "ţiganii romi" au acces egal, ca toţi românii, la un loc de muncă în România, că românii resping cultura lui "a primi ceva fără să faci nimic" şi că Rudi nu a intenţionat să muncească în niciuna dintre ţările în care a fost.

"Persoana intervievată de către The Daily Mail nu este cu siguranţă reprezentativă pentru românii care trăiesc în Marea Britanie, marea majoritate contribuind în mod substanţial la buget", mai scrie Jinga, adăugând că "«exuberantul Rudi» nu este reprezentativ (nici) pentru romi, mulţi dintre ei muncind din greu pentru a-şi câştiga traiul şi nu sunt implicaţi în activităţi infracţionale".

Jinga denunţă, în continuare "mitul turismului pentru ajutoare", argumentând, între altele, că Guvernul român a creat în 2013 aproximativ 100.000 de locuri de muncă, economia românească creşte rapid - "cu 5,2% din PIB în ultimul trimestru din 2013" -, "salariile cresc, nu la acelaşi nivel ca în Marea Britanie, dar preţurile sunt mai mici în România, casele sunt mai accesibile, mâncarea este organică, iar soarele străluceşte mai mult timp decât în alte părţi ale Europei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici