- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.03.2018, 06:00)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Iordache, după discuţia cu prim-vicepreşedintele CE: Deciziile CCR, obligatorii; disfuncţionalităţile, lămurite. Independenţa justiţiei e reală/ Tăriceanu şi Dragnea au avut întâlniri separate cu numărul 2 în Comisia Europeană
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans este joi, în România, unde are programate întâlniri cu preşedintele României, şefii celor două Camere ale Parlamentului, premierul dar şi cu Laura Codruţa Kovesi sau Tudorel Toader.
Urmărește
4572 afișări
Timmermans, la întâlnirea cu Iohannis: Atacurile la adresa justiţiei creează o imagine negativă ţării
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat, la întâlnirea cu Klaus Iohannis, că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, însă atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României.
Principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie, informează Administraţia Prezidenţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
-
Ce ar include planul de pace al lui Trump privind războiul din Ucraina? Aderarea Ucrainei la NATO, scoasă din calcul
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
"Preşedintele României a subliniat că rămâne puternic angajat în respectarea statului de drept, în garantarea independenţei sistemului judiciar şi în sprijinirea luptei împotriva corupţiei. În ceea ce priveşte legile justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că îşi doreşte îmbunătăţirea acestora, întrucât cetăţenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independenţa justiţiei şi să garanteze funcţionarea statului de drept. De asemenea, Preşedintele României a precizat că eficienţa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în domeniul luptei împotriva corupţiei este de necontestat", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis joi MEDIAFAX.
Klaus Iohannis a arătat că, în ultimii ani, democraţia s-a consolidat semnificativ în România, iar spiritul civic al societăţii româneşti se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia.
Preşedintele român a mai subliniat faptul că sistemul judiciar este independent pe deplin şi funcţionează eficient, în acest context, menţionând că va depune toate eforturile, în limita prerogativelor constituţionale, pentru a asigura funcţionarea unui sistem judiciar independent în România şi pentru a consolida statul de drept.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a afirmat că efectuează vizita în România în contextul evaluărilor pe care le face Comisia Europeană cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.
În opinia acestuia, România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniu.
Frans Timmermans a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor.
"Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a exprimat apreciere pentru faptul că societatea românească arată o susţinere tot mai mare pentru valorile statului de drept, ceea ce demonstrează că cetăţenii îşi doresc o Românie modernă, europeană, o justiţie dreaptă şi o societate echilibrată. De asemenea, a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, însă atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, remis joi MEDIAFAX.
Totodată, oficialul european şi-a exprimat aprecierea pentru rezultatele foarte bune obţinute de România în ultimii ani în lupta anticorupţie.
Iordache, despre recomandarea lui Timmermans: Dacă este necesar vom apela la Comisia de la Veneţia
Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, după ce Frans Timmermans le-a recomandat aleşilor să apeleze la expertiza Comisiei de la Veneţia, că în privinţa legilor justiţiei acesta nu a fost necesară, afirmând că recomandarea va fi discutată în Comisia specială.
„Fără îndoială am şi ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia, şi acum şi în viitor. S-a spus chiar foarte clar că expertiza Comisiei de la Veneţia este necesară. Dacă vă uitaţi şi în motivările CCR se precizează unde este necesar sau nu (să apelăm la Comisia de la Veneţia-n.r.). Nu am sesizat Comisia de le Veneţia pe legile justiţiei. Vom discuta în Comisia specială dacă este necesar. (...) dacă este necesar punctul de vedere al Comisiei îl vom solicita”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, întrebat dacă va ţine cont de recomandarea prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmerans, de a apela la expertiza Comisiei de la Veneţia.
Florin Iordache a afirmat că solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru că modificările aduse legilor justiţiei nu au intrat în contradicţie cu hotărârile acestui for.
„Pentru că toate modificările pe care noi le-am făcut nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia. Şi în deciziile Curţii se spune foarte clar că nu avem modificări care să intre în contradicţie cu hotărârile Comisiei de la Veneţia. În viitor, unde va fi necesar, punctual, vom solicita expertiza Comisie de la Veneţia”, a precizat Iordache, întrebat de ce nu a cerut până acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia.
Iordache, după întâlnirea cu Timmermans: Deciziile CCR, obligatorii; Disfuncţionalităţile, lămurite / Nu ne dorim război; Independenţa justiţiei, reală
Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans, că Deciziile CCR sunt „general obligatorii”, iar legile justiţiei vor fi corelate cu acestea, afirmând că se vor face eforturi pentru ridicarea MCV.
„Am finalizat întâlnirea cu domnul prim-vicepreşedinte Frans Timmermans. Eu cred că a fost o întâlnire bună în care prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Am precizat că Deciziile Curţii sunt general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile justiţiei vom pune în concordanţă cele trei legi cu Deciziile Curţii”, a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.
Parlamentul, Guvernul şi celelate instituţii vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Frans Timmermans.
„În ceea ce priveşte MCV vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată să fie finalizate şi să închidem MCV”, a spus deputatul PSD.
Florin Iordache a afirmat că prin acest dialog cu oficialul UE au fort lămurite „disfuncţionalităţile” care au apărut în spaţiul public.
„Cred că prin acest dialog toate acele observaţii sau disfuncţionalităţi care apăruseră în spaţiul public au fost lămurite. Nu s-a intrat foarte mult în detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmând că printr-un dialog permanent „toate nelămuririle” se vor finaliza în perioada următoare.
Preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a relatat, joi, că Frans Timmermans a afirmat că nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar, deputatul PSD spunându-i acestuia că aleşii îşi doresc „o reală independenţă a justiţiei”, obiectiv atins prin modificările adoptate.
„S-a spus că nu trebuie să existe un război pentru că percepţia publică a fost că există un război între Parlament şi sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele şi ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la cele trei legi (ale justiţiei-n.r.) au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, solicitat să comenteze afirmaţia pe care oficialul european a făcut-o în cadrul întâlnirii, potrivit căreia nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar.
Florin Iordache a afirmat că prin modificările aduse legilor justiţiei s-au creat premisele pentru „o independenţă reală a sistemului judiciar”.
„În acelaşi timp, datorită acelor amendamente care au venit din partea asociaţiilor profesionale ne dorim în primul rând o reală independenţă a justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului”, a spus Iordache.
Iordache a afirmat că nu există îngrijorări privind statul de drept din România.
„Fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul dumnealui probabil în va da în conferinţa de presă. Noi am venit cu toate argumentele pentru a arătat că statul de drept nu este afectat şi prin tot ceea ce s-a întâmpat în Parlament nu am făcut decât să redăm justiţiei locul său şi independenţa justiţiei este reală, nu numai declarativă. Atât timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar acesta este marele câştig al acestor legii”, a răspuns Iordache, întrebat dacă l-a convins pe Timmermans că statul de drept nu este atacat în România.
Demersurile Parlamentului au fost gresit înţelese la Bruxeles din cauza „lispei de comunicare”, a spus deputatul PSD.
„A fost o lipsă de comunicare. (...) Dacă sunt foarte bine informaţi (la Bruxelles-n.r.) asta nu înseamnă că prin lipsa de comunicare sau o comunicare reală, în timp real, nu s-au putut strecura disfuncţionalităţi. Toate acele modificări care au suscitat nemulţumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de făcut, nu numai la aceste legi, este ca legislaţia să fie în concordanţă cu cea europeană, cu Directivele, cu Hotărârile CEDO”, a răspuns Iordache, întrebat de ce demersurile Parlamentului au fost înţelese greşit la Bruxelles, în condiţiile în care oficialii europeni sunt bine informaţi.
Tăriceanu a discutat cu Timmermans despre MCV, stat de drept şi modificarea Codurilor penale
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a discutat, joi, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre statul de drept, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar şi despre modificarea codurilor penal şi de procedură penală.
„Preşedintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România, este cea recomandată şi apreciată, fiind astfel evitate informarea parţială şi distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui Comisiei la Bucureşti este, de aceea, considerată drept element necesar al relaţiei de normalitate cu instituţiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părţi pentru dialog direct”, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, Tăriceanu a opinat că este utilă coordonarea eficientă cu Instituţiile Europene, în această perioadă în care România se pregăteşte pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.
„Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, preşedintele Senatului a reiterat importanţa sprijinului şi cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile şi strategiile naţionale, situaţie confirmată şi de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în Bulgaria şi România realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie”, se arată în documentul citat.
În ceea ce priveşte modificarea codurilor penal şi de procedură penală, Tăriceanu a precizat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Cu privire la statul de drept, preşedintele Senatului a precizat că, în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, se urmăreşte ca instituţiilor garantate prin Constituţie şi legi să li se asigure o funcţionare democratică, în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la solicitarea lui Timmermans, aflat în vizită de lucru la Bucureşti.
Foto: Facebook Reprezentanţa Comisiei Europene în România
Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit, joi, în biroul său, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, aceştia discutând aproximativ 30 de minute.
Liviu Dragnea s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-a întâlnit, joi, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precizând, la solicitarea jurnaliştilor că a fost o întâlnire bună.
Liviu Dragnea s-a întâlnit la ora 09:00, la Camera Deputaţilor, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, aceştia discutând aproximativ 30 de minute.
La finalul întâlnirii, Liviu Dragnea l-a condus pe Frans Timmernas către biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă a fost o întâlnire bună, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.
Timmermans în România
”Pe 1 martie dl. Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale - n.r.) va veni la Parlament. Se va întâlni cu preşedintele Camerei, cu dl. Dragnea, iar după aceea cu membrii Comisiei speciale (comune comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei - n.r.)”, a anunţat secretarul Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor Georgian Pop.
Potrivit paginii de internet a Comisiei Europene, Frans Timmermans va mai avea pe 1 martie, la Bucureşti, întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi cu premierul Viorica Dăncilă.
Totodată, la ora 14.30 are programată o reuniune cu partenerii din justiţie în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare ( MCV), fără a fi oferite însă detalii.
Într-un interviu pentru Calea Europeană, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că va avea discuţii cu Laura Codruţa Kovesi şi Tudorel Toader, în contextul cererii de revocare a procurorului şef al DNA de către ministrul Justiţiei.
Miercuri, în cadrul unei discuţii la Bruxelles despre relaţiile dintre Polonia şi Uniunea Europeană, Timmermans a precizat că Executivul european nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României, întrucât dialogul cu Bucureştiul se desfăşoară în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încurajat autorităţile române să "depăşească ultima parte a maratonului" privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenţia de a renunţa la rapoartele de monitorizare.
"Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE", a mai declarat Timmermans.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Horia Georgescu, despre petrecerile SRI: La întâlniri era prezent, des, Horia Şelaru, judecător
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe