- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.03.2015, 18:34)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IRES: 68% din români cred că cinematografele ar trebui să fie la autorităţile locale, 60% şi Poliţia
Peste două treimi dintre români, respectiv 68 la sută, sunt de acord ca cinematografele să treacă la autorităţile locale, iar 60 la sută sunt de aceeaşi părere şi în privinţa Poliţiei, însă mai puţini cred la fel şi despre Portul Constanţa, potrivit barometrului IRES al încrederii în instituţii.
Urmărește
53 afișări
IRES: 68% din români cred că cinematografele ar trebui să fie la autorităţile locale, 60% şi Poliţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Barometrul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind încrederea în instituţii arată că, dintre instituţiile administraţiei locale, cele mai multe dintre persoanele intervievate manifestă un grad ridicat de încredere (multă şi foarte multă) în primăria localităţii în care trăiesc (43%), cea mai scăzută proporţie a gradului ridicat de încredere fiind declarat pentru consiliile judeţene, respectiv consiliul general în Bucureşti (29%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Un procent ridicat de respondenţi declară că au puţină sau foarte puţină încredere în primăria de sector (65%) şi un procent mai mic, puţin peste jumătate dintre respondenţi (54%) declară acelaşi lucru cu privire la primăria localităţii în care trăiesc.
Similar cu încrederea în instituţii, nivelul cel mai ridicat de încredere exprimat pentru reprezentanţii autorităţilor este înregistrat pentru primarul localităţii în care respondenţii trăiesc (52%).
Consilierii locali (cei de sector - în cazul locuitorilor Bucureştiului), consilierii judeţeni (cei generali - pentru cei care locuiesc în Bucureşti) şi prefectul se bucură de mai puţină încredere din partea celor intervievaţi.
O treime din participanţii la acest studiu consideră că instituţiile administraţiei locale şi judeţene nu au destulă putere pentru a fi eficiente în dezvoltarea localităţii şi a răspunde la nevoile oamenilor. Jumătate dintre persoanele intervievate care consideră, în schimb, că instituţiile administraţiei locale şi judeţene au această putere, sunt mulţumite de activitatea administraţiei locale, iar aproximativ trei din zece dintre respondenţii care consideră că aceste instituţii au puterea de a fi eficiente în dezvoltarea localităţii şi de a răspunde la nevoile oamenilor nu sunt mulţumiţi de activitatea administraţiei locale.
Părerile respondenţilor cu privire la competenţa oamenilor din administraţia centrală şi cea locală sunt împărţite: 36% dintre cei intervievaţi consideră că cei mai competenţi oameni se află în administraţia locală şi 37% dintre ei consideră că cei mai competenţi oameni se află în guvern, ministere, parlament, agenţii (administraţia centrală).
Un procent semnificativ dintre participanţii la studiu, 77%, consideră că este nevoie de o mai mare descentralizare a puterii dinspre administraţia centrală înspre cea locală. Drept urmare, un număr crescut de respondenţi sunt de acord ca cinematografele (68%) şi poliţia (60%) să treacă la nivelul autorităţilor locale. În schimb, un procent mai scăzut dintre cei intervievaţi sunt de acord ca Portul Constanţa să fie trecut la nivelul autorităţii locale. Totuşi, 21% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund dacă Portul Constanţa ar trebui să fie trecut la autorităţile locale.
În studiul Barometrul încrederii în instituţii - administraţie locală, realizat de IRES, în perioada 12 - 13 martie 2015, 47% dintre respondenţi spun că, în acest moment, lucrurile în România merg într-o direcţie bună, în timp ce 45% consideră că acestea merg într-o direcţie greşită.
Studiul a fost realizat, în 12 - 13 martie, pe un eşantion de 1.235 de indivizi de 18 ani şi peste, eşantionul fiind multi-stratificat, probabilist şi reprezentativ la nivel naţional. Eroarea maximă tolerată este de 2,8 la sută.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe