Irinel Popescu, despre fetiţa operată de cancer hepatic: Tumoarea afectase trei sferturi din ficat

Fetiţa de un an şi o lună cu cancer hepatic a fost operată, fiind extirpată tumoarea, care afectase trei sferturi din ficat, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, profesorul dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni.

Urmărește
2339 afișări
Imaginea articolului Irinel Popescu, despre fetiţa operată de cancer hepatic: Tumoarea afectase trei sferturi din ficat

Irinel Popescu: Fetiţa de un an şi o lună a fost operată, tumoarea afectase trei sferturi din ficat

"Operaţia a durat aproape şase ore. Tumora afectase cam trei sferturi din ficat. Am rezectat tumora. Copila va rămâne la Terapie Intensivă, apoi vom lua legătura cu pediatrii", a spus profesorul Irinel Popescu.

Acesta şi-a amintit de un caz similar de hepatoblastom, operat de câteva ori, unul dintre cele mai mari succese relizate în clinica de la Fundeni.

"Era o copilă, avea 16 ani. Diagnosticul a fost similar cu cel pus copilei de un an şi o lună, hepatoblastom. Am scos atunci 75 la sută din ficat. După o perioadă, a făcut recidivă, ficatul nu a mai crescut. Am făcut transplant. Ficatul transplantat a fost foarte bun, dar cancerul a recidivat, însă, de acea dată, nu a fost afectat ficatul nou, ci glandele, diafragma. A urmat o intervenţie eroica. În 2011 am operat-o ultima dată. Acum are peste 30 de ani, familie şi copil şi trăieşte în Italia. Hepatoblastomul este o boală care, totuşi, lasă speranţă de viaţă pacienţilor", a mai spus profesorul Irinel Popescu.

Potrivit medicului, dacă în timp se va impune transplantul şí în cazul fetiţei de un an, aceasta va fi supusă unei astfel de intervenţii.

Fetiţa în vârstă de un an şi o lună a făcut, de la opt luni, nouă cure de citostatice, iar medicii au luat în calcul şi un transplant cu ficat prelevat de la mamă.

Hepatoblastomul este cel mai frecvent cancer hepatic la copii şi afecteaza de obicei copiii sub trei ani, cu vârsta medie de diagnostic de un an. Este rar diagnosticat în adolescenţă şi extrem de rar la adulţi. Doar rezecţia completa a tumorii determină vindecarea şi supravieţuirea de lungă durată. Tumoarea poate fi extirpată complet la o treime dintre pacienţi, cei care se află în stadiul I sau II.

În octombrie 2000, Timeea Balogh, atunci în vârstă de un an şi două luni, a primit o porţiune din ficatul mamei. Timeea suferea de atrezie biliară, ficatul fetiţei nefuncţionând normal, iar în timp boala a afectat şi celelalte organe. Intervenţia, realizată de medicii de la Institutul Fundeni, în colaborare cu o echipă de specialişti germani, a fost prima de acest fel din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici