- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.12.2013, 12:57)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iulia Motoc, în ultima săptămână ca judecător la CC: Pe 18 decembrie depun jurământul la CEDO
Iulia Motoc anunţă că mai are doar o săptămână ca judecător la Curtea Constituţională, după care va pleca judecător la CEDO.
Urmărește
854 afișări
Iulia Motoc, în ultima săptămână ca judecător la CC: Pe 18 decembrie depun jurământul la CEDO (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Ultima săptămână ca judecător al Curţii Constituţionale. Pe 18 decembrie voi depune jurământul ca judecător al CEDO, la Strasbourg", scrie Iulia Motoc pe contul său de Facebook.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, în 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România. Motoc a fost aleasă cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obţinut 7 voturi, iar Tudor Panţîru - 10 voturi, în timp ce două au fost anulate. De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost susţinută şi de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o largă majoritate", să susţină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este "cea mai calificată candidatură" dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi candidatul de rezervă, Tudor Panţîru, au primit aviz pozitiv.
În cele din urmă, Guvernul a înaintat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei următoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu şi Tudor Panţîru. Înlocuirea Biancăi Guţan cu Tudor Panţîru a fost făcută la propunerea Ministerului Justiţiei. "Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii", explica Ministerul Justiţiei.
Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că "judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută".
Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.
Premierul Victor Ponta declara, tot în 2 octombrie, că va exista un candidat comun al USL care să o înlocuiască pe Iulia Motoc la Curtea Constituţională.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe