- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.05.2017, 12:16)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iulia Scântei, care a intrat de 9 ori în arhiva SIPA, în prezent senator PNL: Publicarea raportului din 2008, un incident de securitate; Ministrul să vadă ce s-a întâmplat. Ce spune Ludovic Orban (PNL) despre senatoare
Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că publicarea raportului din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, care arăta că au fost xeroxate dosare, este un incident de securitate „în curtea Ministerului Justiţiei”, afirmând că ministrul trebuie să vadă cum a fost posibil.
Urmărește
1889 afișări
Iulia Scântei, care a intrat de 9 ori în arhiva SIPA, în prezent senator PNL: Publicarea raportului din 2008, un incident de securitate; Ministrul să vadă ce s-a întâmplat
„Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a declarat senatorul PNL Iulia Scântei, pentru MEDIAFAX.
Ministrul Justiţiei are în curte un incident de securitate conform HG 585, a spus Iulia Scântei, afirmând că este datoria lui Tudorel Toader să verifice cum a fost posibil acest incident.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
„Ministrul Justiţiei ar trebuie să verifice cum a ajuns în situaţia de a avea un incident de securitate, în primul rând. Dacă este un ministru responsabil şi conduce destinele sistemulului judiciar trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu măsurile propuse şi dacă acele măsuri au fost valorificate într-un fel. Acest raport a fost depus la cabinetul ministrului în anul 2008. Suntem în 2017”, a spus Iulia Scântei.
Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.
„Noi, spre deosebire de alţii care au intrat în arhivă, am lăsat procesele verbale de acces şi de activitate. (…) Noi am consemnat cei care au fost desemnaţi să intre şi ceea ce am constatat noi cu ocazia verificărilor din spaţiul de depozitare. (…) ultima comisie era formată doar din doi membri. Noi nu am identificat procesele verbale şi rapoartele acestei comisii, din păcate”, a spus Iulia Scântei.
Scântei a spus că ministrul justiţiei ar trebui să răspundă şi cu privire la aspectele sesizate în raportul din 2008,”respectiv, cei care au intrat anterior cum au lucrat şi de ce nu au lăsat rapoarte şi cum se face că în mandatul acesta al domnie sale i-a apărut un incident de securitate”.
Iulia Scântei, în prezent senator, a făcut parte din comisia înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de nouă ori. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenţia publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”
”Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situaţia de fapt, existentă în depozitului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat şi în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conţinut o detaliere a activităţii comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, şi propuneri”, spunea Scântei.
Ludovic Orban, candidat la conducerea PNL, despre Iulia Scântei: Nu ştiu dacă avea dreptul legal să consulte arhiva SIPA
Ludovic Orban spune despre senatorul PNL Iulia Scântei că nu ştie dacă avea dreptul legal să consulte arhiva SIPA. ”Nu o cunosc foarte bine, m-am trezit cu ea pe listă, fără să ştiu că este de fapt membră PNL”, a declarat candidatul pentru şefia PNL.
Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, dacă ştie că senatorul PNL Iulia Scântei a consultat arhiva SIPA, Ludovic Orban a răspuns că nu o cunoaşte foarte bine, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Eu nu o cunosc foarte bine, m-am trezit cu ea pe listă, fără să ştiu că este de fapt membră PNL. A fost pusă pe listă de conducerea de dinainte de 11 decembrie. Ce ştiu despre este e că a fost pusă secretar general adjunct în Ministerul Justiţiei de fostul nostru coleg Tudor Chiuariu. Probabil că din acest motiv nici nu mă iubeşte foarte mult, când eram la Iaşi am promis că după ce voi ajunge preşedinte al Partidul Naţional Liberal nicio filială judeţeană nu se va mai trezi cu un candidat de tip Agamiţă Dandanache. Era în sală şi colega mea şi probabil că nu s-a simţit foarte bine şi mi-ar fi dat o replică acidă... Nu o cunosc foarte bine şi nu pot da detalii dacă a consultat sau nu arhiva SIPA şi de ce, dacă avea dreptul legal să consulte arhiva SIPA şi ce informaţii a avut voie să obţină”, a afirmat Orban.
Ministerul Justiţiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Pe listă apare şi numele senatorului PNL Iulia Scântei.
Scântei a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că publicarea raportului din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, care arăta că au fost xeroxate dosare, este un incident de securitate ”în curtea Ministerului Justiţiei”, afirmând că ministrul trebuie să vadă cum a fost posibil.
”Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a spus Scântei.
Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.
Citeşte şi: Cine sunt cei care au avut ACCES la arhiva SIPA, după desfiinţarea serviciului. Ultima vizită, în 2013/ Gîrbovan: Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013? Magistraţii, ţinuţi în eroare ani de zile
Citeşte şi: Neregulile găsite de comisia din 2007 în arhiva SIPA: Documente copiate, acte lipsă şi un xerox depozitat chiar în arhivă, precum şi acte care au ajuns la fostul ministru Monica Macovei
Citeşte şi: LISTA celor care au avut acces în arhiva SIPA, după desfiinţarea serviciului, publicată de Ministerul Justiţiei. 22 de vizite, consemnate între 2007-2013
Citeşte şi: BOMBA SIPA, fostul serviciu secret de la Justiţie. De ce a explodat acum? O explicaţie a unei realităţi TABU în România
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe