Jandarmeria, amendată în dosarul grădiniţei “Micul Regat”, unde câţiva copii ar fi fost agresaţi

Jandarmeria a fost amendată, vineri, cu 2.000 de lei, pentru că nu a adus la proces copiii care ar fi fost agresaţi la grădiniţa “Micul Regat” din Constanţa, dar jandarmii susţin că vor contesta amenda, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Jandarmeria, amendată în dosarul grădiniţei “Micul Regat”, unde câţiva copii ar fi fost agresaţi

Jandarmeria, amendată în dosarul grădiniţei “Micul Regat”, unde câţiva copii ar fi fost agresaţi (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Mediafax Foto)

La Judecătoria Constanţa a avut loc, vineri, un nou termen în dosarul grădiniţei "Micul Regat", unde mai mulţi copii ar fi fost agresaţi de educatoare.

Nici vineri copiii citaţi ca martori cu mandat nu au fost prezenţi în sala de judecată. Conform jandarmilor, patru dintre copii nu au fost găsiţi acasă, iar al cincilea era bolnav, prezentând şi o scutire în acest caz. Drept urmare, judecătorul Bogdan Arhip a decis să amendeze Jandarmeria cu suma de 2.000 de lei, pentru că nu a adus copiii la instanţă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Răzvan Ivan, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că militarii au acţionat conform protocolului, iar sancţiunea va fi probabil contestată.

"Judecătorul este suveran în cadrul procesului, dar noi am acţionat conform codului de procedură în vigoare. În cazul în care se va primi o amendă, probabil va fi contestată de juriştii instituţiei dacă este posibil“, declarat Răzvan Ivan.

Situaţia este similară celei de la ultimul termen din dosar, când, tot pentru că niciunul dintre copii nu a fost prezent, magistratul a decis amendarea părinţilor cu câte 500 de lei pentru obstrucţionarea justiţiei.

Avocaţii angajaţi de părinţi spun că nu înţeleg de ce a fost amendată Jandarmeria.

"Până în momentul de faţă sunt convins că cei care au reprezentat Jandarmeria Constanţa au încercat să execute aceste mandate, dar noi am prezentat dovezi ale lipsei justificate ale minorilor la aceste termene de judecată. În mod firesc nu au putut să fie executate aceste mandate aşa că nu văd ce culpă ar avea dânşii”, a declarat avocatul Marius Mocanu.

El a adăugat că a solicitat instanţei acordarea statului de martori vulnerabili pentru copii, dar judecătorul a refuzat.

"Noi încercăm şi am solicitat să se acorde statutul de martori vulnerabili, care în mod implicit înseamnă un anumit mod de audiere, astfel încât să fie depăşite aceste bariere şi să se protejeze drepturile minorilor. (…) Dorim audierea, dar dorim să se stabilească un cadru foarte clar. Noi am cerut tot timpul să se stabilească şi să fie încadraţi ca martori vulnerabili pentru că legea prevede că în situaţia în care există minori care au suferit ca urmare a unor infracţiuni, judecătorul le poate acorda acest statut, iar acordarea acestui statut implicit dă posibilitatea ca audierea să se facă în anumite condiţii, inclusiv într-o altă încăpere în care să fie prezent doar minorul cu părintele, respectiv psihologul, ori dânsul (judecătorul - n.r.), aţi văzut, doreşte ca audierea să se facă inclusiv în şedinţă publică,", a spus avocatul.

Instanţa a stabilit un nou termen de judecată în dosar, pentru data de 28 octombrie, când au fost emise noi mandate de aducere pentru copii.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron, sesizase, la începutul lunii iulie, Inspecţia Judiciară, "în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la activitatea, conduita şi respectarea obligaţiilor profesionale de către Bogdan Alexandru Arhip, judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa".

Şase angajate ale grădiniţei private "Micul Regat” din Constanţa sunt acuzate că îi băteau pe copii şi îi ameninţau, existând imagini în care se poate vedea cum copiii sunt pălmuiţi sau târâţi. De asemenea, potrivit unuia dintre avocaţi, copiii primeau vin pentru a dormi la prânz, iar când se trezeau li se dădea cafea.

"Grădiniţa era prevăzută cu un sistem de supraveghere care în mod normal era pornit în fiecare zi până la orele prânzului. În perioada normală de filmare totul era în regulă, dar în două zile, la sfârşitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit după ora 12.00, iar în acel timp au fost filmate imaginile care au apărut în presă. (...) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Părinţii aveau dreptul să vadă imaginile, iar în contract se stipula faptul că se filmează până la ora 12.00. Părinţii puteau să intre on-line să vadă imaginile. Şi au ajuns în posesia imaginilor absolut întâmplător. Sunt 60 de copii la acea grădiniţă şi un singur părinte a văzut întâmplător aceste imagini", declara, în iunie 2014, avocatul Ştefan Roman.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici