- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.11.2014, 19:35)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judecător de la Curtea de Apel Oradea, exclus din magistratură din cauza relaţiilor cu inculpaţi
Judecătorul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, a fost exclus din magistratură, în urma unei decizii a instanţei supreme, după ce un raport al Inspecţiei Judiciare releva legătura acestuia cu doi inculpaţi.
Urmărește
516 afișări
Judecător de la Curtea de Apel Oradea, exclus din magistratură din cauza relaţiilor cu inculpaţi
Mai exact, inspectorii judiciari arătau că Mircea Puşcaş a vrut să îi avantajeze pe doi inculpaţi, ale căror dosare se aflau la instanţa la care lucra magistratul.
Iniţial, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îl sancţioneze disciplinar pe Puşcaş, însă măsura a fost contestată la instanţa supremă, atât de judecător, cât şi de inspectorii judiciari. În urma analizării raportului şi administării altor probe, instanţa supremă a dispus excluderea definitivă din magistratură a lui Mircea Puşcaş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Problemele cu legea ale lui Mircea Puşcaş nu se opresc, însă, aici. În septembrie 2013, el a fost trimis în judecată pentru că, după cum arăta Inspecţia Judiciară, ar fi cerut de la două persoane condamnate pentru corupţie să cumpere de la cumnatul lui o maşină cu aproape 10.000 de euro mai mult decât preţul real, pentru a le da o soluţie favorabilă în dosar.
Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2012, Mircea Puşcaş le-a cerut lui Petru Cocian şi Mihai Halas, prin intermediul lui Mihăiţă Teleptean, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu aproape 10.000 de euro mai mult decât preţul real al maşinii, pentru ca în schimb să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care aceştia erau condamnaţi pentru corupţie, ajuns în urma contestaţiilor la Curtea de Apel Oradea.
Cocian şi Halas fuseseră condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie faţă de care cei doi au declarat apel, proces care se află şi în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.
"În cursul anului 2012, inculpatul Teleptean Mihăiţă, a pretins de la Cocian Petru şi Halas Mihai suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-şi exercita o influenţă reală asupra judecătorului Puşcaş Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpaţi-apelanţi", arată procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Din suma cerută, Halas Mihai i-a dat 10.000 de euro lui Ioan-Adrian Mihai pentru a-i fi transmisă lui Teleptean. Ulterior, suma a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înţelegeri între inculpaţi, toţi banii să fie daţi de Cocian şi Mihai, prin intermediari, după pronunţarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.
"La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru şi Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro, susţinând că prin persoane interpuse ar putea să influenţeze magistraţii învestiţi cu soluţionarea apelului aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului. Denunţătorul primise şi el, în primă instanţă, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru şi Halas Mihai", se arată în rechizitoriu.
Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Cluj.
Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, pentru infracţiuni de corupţie, respectiv mărturie mincinoasă.
În martie 2013, DNA Oradea l-a trimis în judecată pe Mircea Puşcaş pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Mircea Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la o persoană (denunţătoare în cauză) 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac.
De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul lui Marcel Piştuca, a cerut de la acelaşi denunţător 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători de la Curtea de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care acesta era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.
Din suma pretinsă, Mircea Puşcaş ar fi primit de la denunţător 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată.
Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la închisoare şi în dosarul pentru a cărui soluţionare favorabilă acesta a dat judecătorului Puşcaş 1.500 de euro în anul 2009.
Procurorii DNA au mai arătat că, în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010, Mircea Puşcaş a omis să menţioneze că a achiziţionat şi apoi a vândut un autoturism marca Audi A4.
"În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, inculpatul Puşcaş Mircea a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro", potrivit DNA.
Procesul se judecă la Curtea de Apel Timişoara.
În ianuarie 2013, Mircea Puşcaş a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru mărturie mincinoasă. Alături de el a fost acuzat Florian Rob ofiţer de poliţie judiciară, şef al Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Salonta din Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor la data comiterii faptelor, de trafic de influenţă.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe