Judecător din Rădăuţi, reţinut de DNA. Este suspectat că a luat mită ouă, miere şi ciocolată

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, a fost reţinut, duminică seară, de procurorii anticorupţie, după ce ar fi pronunţat, în mod nelegal, 69 de hotărâri judecătoreşi prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare.

Urmărește
1014 afișări
Imaginea articolului Judecător din Rădăuţi, reţinut de DNA. Este suspectat că a luat mită ouă, miere şi ciocolată

Judecător din Rădăuţi, reţinut de DNA. Este suspectat că a luat mită ouă, miere şi ciocolată (Imagine: Shutterstock)

Reţinerea vine după ce, duminică, au avut loc 14 percheziţii în judeţul Suceava, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie judiciară, acestea având loc la sediile unor instituţii judiciare, societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Conform ordonanţei de reţinere, între 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul de la Judecătoria Rădăuţi, a pronunţat, ajutat de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, în mod nelegal.

"Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit
de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei", arată DNA, în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, având în vedere această situaţie, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele - având o suprafaţă totală de 41,59 ha -, al căror drept de proprietate nu
putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situaţia, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuţă, căruia i-a cerut , iar acesta din urmă a acceptat să emită 69 de hotărâri judecătoreşti.

"Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri", conform DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că în 20 iunie 2006, magistratul, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane, interpusă omului de afaceri, asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

"La momentul emiterii sentinţei, imobilul susmenţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 17 iunie 2008, ca aparţinând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar", potrivit DNA.

Sursa citată precizează că în intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie, omul de afaceri, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul lui Bogdan Bărbuţă şi al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

"Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare unui magistrat aflat în relaţii apropiate cu Bogdan Bărbuţă. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului", menţionează sursa citată.

Judecătorul care a primit spre soluţionare cauza, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuţi.

Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze o convenţie, redactată chiar de
judecătorul Bărbuţă, susţin anchetatorii.

Mai mult, omul de afaceri a apelat şi la un alt magistrat care, în intervalul martie – aprilie, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către omul de afaceri şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a magistratului.

"În data de 22 februarie, omul de afaceri i-a promis judecătorului care avea de soluţionat cauza, prin intermediul lui Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului”, conform ordonanţei de reţinere.

În 15 martie, judecătorul Bărbuţă a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, pentru soluţionarea
favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes.

În plus, susţin procurorii anticorupţie, în intervalul 2013 – 12 mai, judecătorul Bogdan Bărbuţă a primit de la o altă persoană suma de 500 euro şi produse alimentare - ouă, carne de porc, găini-, bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi. Totodată, el a dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.

"În 19 martie, respectiv, 14 aprilie, o altă persoană i-a înmânat judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică produse alimentare (35 ouă şi miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul
promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant", potrivit DNA.

Anchetatorii au ajuns şi la concluzia că în martie, Bărbuţă a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi
pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât.

Judecătorul urmează să fie prezentat, luni, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucureşti.

"În cauză continuă efectuarea de acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane", potrivit DNA.

Percheziţiile făcute de DNA în Suceava şi Rădăuţi au vizat şi Primăria municipiului Rădăuţi, anchetatorii fiind interesaţi de un dosar privind modul în care o firmă locală a intrat în posesia sediului Bibliotecii municipale din oraş, a declarat, duminică, primarul Aurel Olărean.

Olărean a declarat corespondentului MEDIAFAX că anchetatorii au solicitat documente privind dosarul Bibliotecii municipale, care din 2011 a fost evacuată, fiind preluată de o firmă a unui om de afaceri local, Arcadie Plămadă.

Potrivit presei locale, omul de afaceri Arcadie Plămadă a cumpărat activele vechii Întreprinderi Comerciale de Stat din Rădăuţi şi a avut mai multe procese cu Primăria municipiului prin care revendica spaţiul în care funcţionează Biblioteca municipală şi a obţinut dreptul de proprietate pe aceste spaţii, iar în 2011 biblioteca a fost evacuată.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile în Rădăuţi vizează şi retrocedări de terenuri în zonă, din perioada 2005-2006, fiind vizat un alt om de afaceri local.

Unul dintre procurorii vizaţi este Dumitru Dâmbu, şeful secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, acesta fiind adus duminică la sediul parchetului pentru efectuarea unei percheziţii.

În acelaşi dosar ar fi vizaţi şi doi judecători din Rădăuţi, Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, dar şi comisarul şef Mihai Prelipcean, şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

Între locaţiile vizate de percheziţii a fost şi un pub din municipiul Suceava.

Surse judiciare declaraseră pentru MEDIAFAX că trei magistraţi suceveni au fost ridicaţi şi aduşi la audieri în Capitală, în urma percheziţiilor efectuate de DNA duminică dimineaţă, la instituţii judiciare, domicilii şi firme din Suceava şi Rădăuţi.

Dosarul în care sunt cercetaţi aceşti magistraţi vizează fapte de corupţie, şi anume luare de mită pentru emiterea unor soluţii favorabile în dosare de retrocedări de terenuri, au precizat sursele citate.

Percheziţiile în cazul magistraţilor din dosar au fost încuviinţate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici