Judecătorul Ionuţ Matei şi-a depus candidatura pentru postul vacant de vicepreşedinte al ICCJ

Judecătorul Ionuţ Matei şi-a depus candidatura pentru a ocupa postul vacant de vicepreşedinte al instanţei supreme, urmând ca, în cazul în care va fi numit în această funcţie, să conducă unul dintre cele două complete de cinci judecători, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Ionuţ Matei şi-a depus candidatura pentru postul vacant de vicepreşedinte al ICCJ

Judecătorul Ionuţ Matei şi-a depus candidatura pentru postul vacant de vicepreşedinte al ICCJ (Imagine: Shutterstock)

Ionuţ Matei este singurul care şi-a depus candidatura pentru acest post, termenul limită în acest sens fiind ziua de luni.

"Deocamdată, nu putem şti cu siguranţă dacă acesta este singurul candidat, întrucât candidaturile se pot trimite şi prin poştă, motiv pentru care primirea lor durează mai mult timp", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Numele judecătorului Ionuţ Matei este legat de mai multe dosare celebre. Astfel, el a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare, în dosarul "Trofeul calităţii". De asemenea, Matei s-a pronunţat şi în dosarele "Valiza" şi cel al schimbului de terenuri cu MApN, condamnându-l pe Gigi Becali la câte trei ani de închisoare cu executare, precum şi în dosarul de trafic de persoane şi acte sexuale cu minori al lui Gregorian Bivolaru, care a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Între dosarele judecate de Ionuţ Matei se numără şi cel al lui Dan Voiculescu legat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit declaraţiei de avere, Ionuţ Matei deţine un teren de 38 de metri pătraţi şi două apartamente, în Bucureşti. Alături de soţia sa, Matei mai are două autoturisme, un Suzuki SX4, respectiv un Peugeot 407. De asemenea, conform declaraţiei de interese, judecătorul este acţionar la SIF Muntenia.

Secţia pentru judecători a CSM a decis, în 10 septembrie, înaintarea către preşedintele României a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepreşedinte al instanţei supreme, în timp ce contracandidatele acesteia - actuala ocupantă a funcţiei, Aida Popa, şi Nela Petrişor - au fost respinse.

"În urma interviului organizat astăzi, 10 septembrie, Secţia pentru judecători a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, înaintarea Preşedintelui României a propunerilor de numire a doamnei judecător Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a doamnei judecător Lavinia Curelea (proiectul managerial) în funcţia de preşedinte al Secţiei I civile în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Judecătoarele Aida Popa, actualul vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Nela Petrişor nu au obţinut numărul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua funcţie de vicepreşedinte a instanţei supreme.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecător dr. Rodica Aida Popa şi a doamnei judecător dr. Nela Petrişor pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ", se arată în comunicat.

În condiţiile în care instanţa supremă trebuie să aibă doi vicepreşedinţi, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste funcţii au fost reluate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici