Judeţul Covasna înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii 25 de ani

Judeţul Covasna a înregistrat, la finele lunii aprilie, cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii 25 de ani, de doar 4,81 la sută, directorul AJOFM fiind de părere că acest fenomen ar putea avea şi efecte negative, deoarece nu ar exista forţă de muncă în cazul cererilor noi.

Urmărește
199 afișări
Imaginea articolului Judeţul Covasna înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii 25 de ani

Judeţul Covasna înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii 25 de ani

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la sfârşitul lunii aprilie, în evidenţele Agenţiei Judeţene erau înregistrate 4.264 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, valoarea ratei şomajului - 4,81 la sută - fiind cea mai mică din ultimii 24-25 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Rata şomajului se duce în continuare către valori pe care judeţul Covasna nu le-a avut de 24-25 de ani (...). Doar la începuturile AJOFM am putea spune că a mai fost o rată atât de scăzută (...). Aş putea să afirm că la vremea respectivă a fi şomer însemna o ruşine, iar în momentul de faţă este o situaţie acceptată, o situaţie pe care trebuie să o folosească cei care nu mai au un loc de muncă, să fie luaţi în evidenţă, să fie ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă mai repede”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Kelemen Tibor a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că scăderea ratei şomajului reprezintă un efect al relaţiei dintre angajatori şi angajaţi.

"Rata şomajului a scăzut vertiginos. Este, presupunem noi, efectul menţinerii personalului angajat, al relaţiei dintre angajat – angajator, al modului în care angajatorii s-au întărit pe o piaţă concurenţială, pentru că aceasta este reală în momentul de faţă. (...). Angajatorii ţin la angajaţi, chiar şi în condiţiile în care sistemul de salarizare lasă de dorit. Fiecare doreşte să câştige mai mult, dar dacă te uiţi în ograda vecinului şi vezi că nici acesta nu câştigă mai mult în acelaşi sistem, atunci primul pas este să îţi păstrezi un loc de muncă, să ai un mediu şi un climat propice pentru desfăşurarea şi dezvoltarea activităţii. Asistăm la o nouă formă de organizare în ceea ce priveşte relaţia angajatorilor cu angajaţii”, a declarat Kelemen.

În opinia acestuia, rata redusă a şomajului poate avea şi efecte negative.

"Avem o rată a şomajului foarte redusă, ceea ce nu favorizează mediul economic, în sensul în care acesta ar dori să se dezvolte, să se creeze noi locuri de muncă. Ar putea fi, la un anumit moment, un risc, în condiţiile în care anumite domenii de activitate ar trebui să prindă alte dimensiuni. Pot apărea noi contracte şi aici ne referim chiar la exemple din judeţul Covasna, cum este industria lemnului, unde există noi contracte, noi solicitări, noi abordări şi spunem cu mare sinceritate că lipseşte forţa de muncă de pe piaţă, cea care să fie implicată. Soluţii există, prin mobilitatea forţei de muncă, astfel că angajatorii din mediul urban se îndreaptă către mediul rural, dar nu sunt întotdeauna ideale”, a afirmat Kelemen.

El a adăugat că în evidenţele Agenţiei, la finele lunii aprilie, erau înregistrate 568 de persoane care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi 3.696 persoane fără indemnizaţie.

Potrivit directorului AJOFM Covasna, în momentul de faţă, domeniile cele mai dezvoltate din judeţ sunt turismul, construcţiile, agricultura, confecţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici