Jurnalul Naţional: Nastasiu confirmă implicarea sa în eliberarea lui Hayssam şi plata răscumpărării
Fostul procuror Ciprian Nastasiu mărturiseşte, într-o carte, că el a propus procurorilor şefi Ilie Botoş şi Marcel Sâmpetru să fie pus în libertate Omar Hayssam, arestat pentru implicare în răpirea a trei jurnalişti români la Bagdad, fostul anchetator confirmând şi plata unei răscumpărări a jurnaliştilor.
Jurnalul Naţional: Nastasiu confirmă implicarea sa în eliberarea lui Hayssam şi plata răscumpărării (Imagine: Mediafax Foto)
"Nastasiu mărturiseşte că autorităţile de la Bucureşti au trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete şi cu ştiinţa preşedintelui Traian Băsescu (şef oficial al celulei de criză şi coordonator de facto al tuturor operaţiunilor de salvare), aproximativ 12-13 milioane de dolari pentru a-i aduce înapoi acasă pe jurnaliştii Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Din toată suma de bani însă, conform fostului director adjunct al DIICOT, mâini iscusite ar fi extras aproximativ 4 milioane de dolari, astfel încât răpitorii ar fi trebuit să se mulţumească cu în jur de 9 milioane de dolari", relatează Jurnalul Naţional, în ediţia electronică.
"Ştiam că banii veniseră dintr-un fond special administrat de SIE român. Eu însumi l-am văzut pe maiorul SRI Coldea (în prezent general şi director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci când ostaticii au fost eliberaţi, asumându-şi o mare responsabilitate pentru deznodământul crizei. Ştiam cu toţii că preşedintele era implicat în fiecare detaliu. Aşadar, nu mi-am putut imagina că vreun ofiţer escroc putea pierde pur şi simplu 3-4 milioane de euro, pe drumul unde trebuia plătită răscumpărarea. Poate că grupul de criză estimase costurile Guvernului român, care dura deja de aproape două luni şi implicase o muncă intensă, suplimentară, la 3-4 milioane de euro, astfel încât i le-au rambursat Guvernului din fondul special... sau poate că anumite persoane, care au avut acces şi au participat la acţiunea de eliberare, au scos aceşti bani din suma totală de răscumparare şi i-au împărţit între ele", arată Nastasiu, citat de cotidianul menţionat.
"Potrivit surselor irakiene şi americane, Guvernul României a alocat 13-14 milioane de dolari pentru soluţionarea crizei ostaticilor, însă doar 9 milioane de euro au ajuns la răpitori", mai dezvăluie Nastasiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Deşi Nastasiu susţine că Omar Hayssam (care în timp ce se afla în arest preventiv a fost operat de cancer de colon-n.r.) a fost eliberat "prin aprobare de sus", acesta a propus cercetarea sirianului în stare de libertate, mai scrie sursa citată.
"Revenind la încarcerarea lui Haysam în România, ultimele investigaţii medicale arătau că starea de sănătate a sirianului se înrăutăţise. Ca urmare, Nastasiu a propus şefilor săi continuarea investigaţiilor cu Hayssam în stare de libertate. Procurorul general Ilie Botoş şi adjunctul său Marcel Sâmpetru au împărtăşit opinia lui Nastasiu şi au hotărât că trebuie luată o decizie la următorul termen de judecată. Dar după ce procurorul general urma să aibă noi discuţii. «Nu s-a precizat acest lucru, dar ştiam cu toţii că întreaga situaţie avea să fie analizată la un nivel mai înalt», povesteşte Nastasiu, care după acest episod a decis să plece acasă, la Timişoara", scrie Jurnalul Naţional, care a publicat fragmente din cartea lui Victor Gaetan, "Prădarea României", care va fi lansată luni.
Cartea prezintă mărturii ale fostului procuror Ciprian Nastasiu, fost adjunct al şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care şi-a dat demisia din magistratură, în octombrie 2008. Nastasiu face referiri la "amestecul şefului statului în treburile justiţiei, influenţarea deciziilor prin intermediul unor oameni fideli pe care i-a pus în funcţii înalte şi care nu au curajul să crâcnească".
Ciprian Nastasiu a făcut obiectul unor verificări ale inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a eliberării din arest a lui Omar Hayssam, urmată de fuga sirianului din România, anchetatorul fiind acuzat că s-a amestecat în treburile unui alt procuror, respectiv în şedinţa colegului său, în care a cerut punerea în libertate a sirianului.
Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea. La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Revocarea din funcţia de procuror al DIICOT a lui Nastasiu a venit după ce mai multe convorbiri telefonice dintre el şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate autorizat de Serviciul Român de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi.
Foştii procurori Ciprian Nastasiu şi Ilie Botoş nu au putut fi contactaţi de agenţia MEDIAFAX până la ora transmiterii acestei ştiri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO