- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (25.08.2012, 18:18)
- , Ela Giurgea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Sentinţa în cazul Colegiului "Miko" lezează dreptul la proprietate şi creează un precedent
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se aşteaptă la participarea a 20.000 de persoane la protestul din 1 septembrie faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", spunând că decizia instanţei în acest dosar nu lezează doar maghiarii, ci şi dreptul la proprietate.
Urmărește
363 afișări
Kelemen: Sentinţa în cazul Colegiului "Mikó" lezează dreptul la proprietate şi creează un precedent (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
Kelemen Hunor a spus, la o dezbatere publică legată de cazul Colegiului "Székely Mikó", care a avut loc la Festivalul Peninsula din Târgu Mureş, că are senzaţia că "roata istoriei a început să se învârtească în direcţia inversă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ulterior, Kelemen Hunor a declarat presei că prin astfel de "decizii discutabile" ale instanţelor se pot "renaţionaliza" clădiri care au fost retrocedate foştilor proprietari.
"După ce comuniştii au naţionalizat tot ce era de naţionalizat, după 1997, încet-încet, o parte din clădirile naţionalizate au fost retrocedate foştilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste clădiri pot fi naţionalizate din nou. De aceea am spus că roata istoriei se întoarce şi nu e bine să se întâmple acest lucru. (...) Eu cred că vor fi 20.000 de participanţi la protest. Peste 10.000 vor fi sigur", a spus Kelemen Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El a respins ideea că protestul programat la Sfântu Gheorghe ar constitui o manifestare de campanie electorală.
"Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri care, că e sau nu an electoral, trebuie să fie principii importante şi respectate. (...) Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstraţie, facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă", a spus Kelemen Hunor.
El a adăugat că în acest caz este vorba despre dreptul de proprietate, despre aplicarea legilor votate de Parlament, spunând că sentinţa dată în cazul Miko poate crea un precedent.
"Dacă o singură dată dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, întors, printr-o decizie judecătorească, atunci se poate face şi a doua, şi a treia oară. Dacă se întâmplă acum cu Biserica Reformată, poate se întâmplă mâine cu Biserica Ortodoxă, fiindcă nimeni nu este imun la o astfel de decizie. Mai mult, în 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanţa a spus că proprietarul este Biserica Reformată. O decizie definitivă. Acum, după şase ani, instanţa spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de şase ani, două instanţe, în acelaşi caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând şi în orice moment proprietăţile care au fost retrocedate foştilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate şi pot fi renaţionalizate, ceea ce nu este de dorit", a spus Kelemen Hunor.
În opinia acestuia, inclusiv judecătorii pot greşi, iar în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" s-a produs o nedreptate.
"Nu intervenim şi nu încercăm să intervenim în actul de justiţie. Noi spunem doar că în 2006 a fost o decizie, o hotărâre a instanţei - nu mai vorbesc de legile care au fost aplicate - care spunea că dreptul de proprietate îi aparţine Bisericii Reformate. Nu există niciun act de corupţie aici, nimeni nu a spus că a fost un act de corupţie. (...) Dar e o decizie nedreaptă. Oamenii care au fost condamnaţi la trei ani de închisoare n-au făcut altceva decât să aplice legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament. Nimeni nu a spus că aceste legi au fost încălcate prin deciziile lor”, a afirmat liderul UDMR.
Acesta a adăugat că vrea să sensibilizeze întreaga societate românească, fiindcă decizia instanţei în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" este doar aparent un caz al comunităţii maghiare.
"Până la urmă, este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României. Şi vrem să aducem în cunoştinţa opiniei publice internaţionale că o astfel de decizie va leza, lezează un drept fundamental - de la Parlamentul European până la toate instituţiile şi toate forurile internaţionale", a conchis Kelemen.
La rândul său, secretarul de stat Marko Attila a declarat, la aceeaşi dezbatere, că după epuizarea căilor de atac interne va apela la CEDO, dacă va fi cazul. El a spus că încă speră să primească "dreptatea în ţară”, întrucât nu a încălcat nicio atribuţie de serviciu.
"Atâta vreme cât n-am creat o pagubă şi nu a fost vorba despre o vinovăţie dovedită, nu există un prejudiciu, consider că nu există nicio infracţiune”, a declarat Marko.
În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.
În cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Recursul în acest caz urmează să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe