Kovesi: Am fost consultată privind nominalizarea mea la şefia DNA de cei cu atribuţii în numire

Laura Codruţa Kovesi, candidată la conducerea DNA, a declarat, după audierea la CSM, că a fost consultată în legătură cu nominalizarea ei de către persoanele care au atribuţii în procedura de numire şi că nu şi-a dorit niciodată funcţii, ci să continue să lucreze în sistem.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Am fost consultată privind nominalizarea mea la şefia DNA de cei cu atribuţii în numire

Kovesi: Am fost consultată privind nominalizarea mea la şefia DNA de cei cu atribuţii în numire (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Am fost consultată cu privire la eventuala acceptare a unei nominalizări la această funcţie de persoane care au atribuţii în procedura de numire a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a spus Kovesi, întrebată de jurnalişti dacă a negociat sau a discutat cu premierul Victor Ponta sau cu preşedintele Traian Băsescu pe tema nominalizării sale la şefia DNA.

Întrebată cât de mult îşi doreşte funcţia de procuror-şef al DNA şi de ce, Kovesi a răspuns că, în general, nu şi-a dorit funcţii.

"Îmi doresc să lucrez în interiorul sistemului, aşa cum am spus întotdeauna, şi dacă pot să schimb ceva, îmi doresc să o fac", a răspuns Kovesi.

În lgătură cu ocuparea funcţiilor de conducere de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a spus că vor fi nominalizaţi în primul rând procurori din DNA, dar nu exclude nici procurori din alte structuri care au lucrat în dosare de corupţie şi care cunosc activitatea instituţiei.

"O să fie nominalizaţi în primul rând procurori din DNA, pentru că au experienţă profesională vastă, pentru că au lucrat în această structură, dar nu exclud procurori care poate au lucrat şase, şapte ani în DNA şi acum lucrează în alte structuri. Nu vă pot da procentaje, nu vă pot da nume. Urmează să fac o evaluare. Ceea ce este important este că foarte multe funcţii de conducere sunt vacante, sunt ocupate prin delegare", a spus Kovesi.

Ea a subliniat că în selecţia procurorilor pentru funcţiile de conducere din DNA trebuie să primeze criteriul profesionalismului, nu apartenenţa la o structură sau alta din Ministerul Public, arătând că, deocamdată, nu s-a gândit efectiv la nişte nume.

Întrebată dacă se va consulta cu fostul şef al DNA Daniel Morar, Kovesi a răspuns afirmativ.

"Sigur, dacă vor fi situaţii care să impună acest lucru, mă voi consulta. Aşa cum am avut relaţii extrem de bune şi cu toţi foştii procurori generali ai României şi am organizat o întâlnire cu toţi foştii procurori generali ai României, dacă va fi cazul mă voi consulta şi cu persoane care au ocupat, de-a lungul timpului, funcţii de conducere în DNA", a răspus Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, şi-a prezentat proiectul de management şi a răspuns întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

După Codruţa Kovesi vor fi audiate Alina Mihaela Bica, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Giorgiana Hosu, nominalizată la postul de adjunct al şefului DIICOT.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, nominalizat pentru postul de prim-adjunct al procurorului general şi Codruţ Olaru, care candidează pentru funcţia de adjunct al procurorului general, au fost audiaţi miercuri la CSM.

Secţia pentru procurori a CSM va aviza joi candidaţii pentru funcţiile de procuror general al României, prim-adjunct şi adjunct al procurorului general, şef DNA, şef DIICOT şi adjunct al şefului DIICOT.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Acesta este al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei a fost Mona Pivniceru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici