Kovesi cere CSM să reacţioneze faţă de declaraţiile avocatului lui Popoviciu, fost director FBI. Solicitarea menţionează că afirmaţiile sunt extrem de grave

Procurorul şef al DNA a trimis o adresă, pe 16 august, preşedintelui CSM, prin care solicită ca plenul să aprecieze dacă este necesară şi oportună o poziţie faţă de declaraţiile avocatului lui Gabriel Popoviciu, care a criticat decizia de condamnare a omului de afaceri, susţin surse din sistem.

Urmărește
421 afișări
Imaginea articolului Kovesi cere CSM să reacţioneze faţă de declaraţiile avocatului lui Popoviciu, fost director FBI. Solicitarea menţionează că afirmaţiile sunt extrem de grave

Kovesi cere CSM să reacţioneze faţă de declaraţiile avocatului lui Popoviciu, fost director FBI. Solicitarea menţionează că afirmaţiile sunt extrem de grave

Sursele citate au precizat pentru MEDIAFAX că în solicitarea transmisă se menţionează că declaraţiile respective depăşesc limitele exprimării unor opinii, considerând că afirmaţiile sunt extrem de grave, în condiţiile în care se face referire la o condamnare nesusţinută de lege şi de fapte.

Aceleaşi surse au precizat că solicitarea procurorului şef al DNA se va discuta, cel mai probabil, săptămâna următoare.

Fostul director FBI, Louis Freeh, actualmente avocat al lui Gabriel Popoviciu, a transmis, printr-un comunicat de presă, după condamnarea omului de afaceri, că e "profund dezamăgit" de decizia instanţei supreme de a-l condamna pe acesta la 7 ani de închisoare, precizând că hotărârea nu este susţinută nici de lege, nici de fapte.

"Sunt profund dezamăgit de decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România de a-l condamna pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu la şapte ani de închisoare. Sentinţa şi condamnarea nu sunt susţinute nici de fapte, nici de legi ", se arată într-un comunicat de presă al fostului director FBI, Louis Freeh, publicat de Business Insider.

Potrivit fostului director FBI, în iulie 2016 a primit sarcina de a face o evaluare independentă a condamnării lui Gabriel Popoviciu de către Curtea de Apel din România.

"Am efectuat evaluarea cu asistenţa unei echipe de experimentaţi foşti procurori federali şi foşti agenţi speciali ai FBI, unul dintre ei fiind vorbitor fluent de limba română", potrivit sursei citate.

Astfel, echipa lui Louis Freeh a examinat dovezile prezentate la proces împotriva omului de afaceri, inclusiv probele prezente în documente şi înregistrările conversaţiilor sale, iar analiza a depistat numeroase deficienţe factuale şi juridice.

"Spre exemplu, principalul martor al procurorilor, care încercase repetat, dar fără succes să îl facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze singur recurgând la înregistrări secrete a recunoscut în instanţă că nu fusese mituit de domnul Popoviciu - în contextul în care presupusa mită consta în două sticle de lichior şi în materiale promoţionale (un stilou, o agendă şi calendare). Fostul ministru al Educaţiei şi alţi martori au declarat în instanţă că terenul din Băneasa nu a fost niciodată proprietatea publică, astfel că acuzaţia de abuz în funcţie nu se poate susţine", se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit lui Freeh, raportul a evidenţiat alte multe alte deficienţe factuale şi juridice, incompatibile cu principiile findamentale de drept. Fostul director FBI susţine că este încrezător că autorităţile vor revizui cazul lui Gabriel Popoviciu şi vor decide că "justiţia şi statul de drept impun un alt rezultat".

Louis J. Freeh a deţinut funcţia de director al Biroul Federal de Investigaţii (FBI), iar acum conduce firma de avocatura Freeh Group International Solutions.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la şapte ani de închisoare, a fost dat în urmărire internaţională pe 3 august. Ulteriror, acesta s-a prezentat la poliţia din Londra, fiind eliberat în aceeaşi zi, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline. El a primit un mandat de supraveghere de 30 de zile, fiind obligat să poarte brăţară electronică şi să se prezinte trei zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra, potrivit sursei citate.

Gabriel Popoviciu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare, pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti (USAMV).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici