- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (13.02.2019, 21:31)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi, citată vineri la Secţia de anchetă a magistraţilor: Am calitatea de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă
Fostă şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Urmărește
7650 afișări
Laura Codruţa Kovesi, citată la Secţia de anchetă a magistraţilor: Am calitatea de suspect
"S-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidenţă faptul că iniţial am fost anunţată de procedura din Parlamentul European, am înţeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni şi a cererea de amânare am depous biletul de avion din care rezulta că data de vineri urma să plec din ţară. La nici câteva câteva ore după ce am depus acaestă cerere din care rezulta că eu voi fi plecată din ţară pentru această audiere am primit acaestă citaţie", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Fostul procuror şef DNA a precizat că bănuieşte că este vorba de dosarul în care este acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă că ar fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în ţară.
"Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă chiar şi prin abuzuri să nu ocup această funcţie, pentru că totuşi am şanse pentru că sunt candidatul care s-a situat pe primul loc. În citaţie, nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoştinţă când mă voi prezenta la audiere. (...) Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aş fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în ţară, desigur, o mare minciună. Nu am avut niciun fel de atribuţii în procedura de extrădare. (...) Deşi e o anchetă deschisă din 2017, nu ştiu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii eu primesc citaţie să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles", a completat Laura Codruţa Kovesi.
Fostul procuror-şef DNA a reiterat ideea potrivit căreia este nevinovată, recunoscând însă că această citare se va transforma într-o problemă de credibilitate.
"Este foarte dificil să spun ce vor gândi alţii. Eu ştiu că sunt nevinovată, ştiu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale. Va fi o problemă de imagine, de credibilitate şi a mea, dar şi a instituţiei care a făcut acest demers total abuziv. Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgenţa ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura. (...) Am prima şansă în această procedură. Sigur că începerea urmăririi penale s-a făcut pentru a mă bloca în această procedură şi nicidecum pentru a afla adevărul. Acest dosar a fost deschis şi în 2017, s-au făcut şi audieri în cursul anului trecut şi atunci sigur că mă întreb, ca în momentul în care eu fac o cerere şi spun că voi pleca din ţară, după câteva ore mă trezesc cu Poliţia şi trebuie să mă prezint exact în ziua plecării", a mai spus Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a precizat că audierea de la Bruxelles este stabilită pentru data de 26 februarie şi că va participa la aceasta.
"Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat şi oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o şicană. Îmi voi continua drumul în această procedură. Nu voi înceta. Aşa cum am spus şi când mi-am încheiat mandatul la DNA, corupţia poate fi învinsă. În cele şase luni am făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu care am trecut de filtru. Guvernul trebuie să vină şi să-mi propună o înţelegere amiabilă, altfel va fi judecat pe fond. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu în acest concurs”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.
Sebastian Ghiţă a depus o plângere la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în care susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală recent, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei. Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea DNA.
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată, pe 9 iulie 2018, de la conducerea DNA, după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat curs deciziei Curţii Constituţionale, care îi impunea emiterea unui decret de revocare din funcţie. Şase luni mai târziu, în decembrie 2018, fostul procuror şef DNA a atacat la CEDO decizia de revocare, precizând că i-au fost încălcate drepturile omului şi că nu doreşte reinstalarea în funcţie. Plângerea Laurei Codruţa Kovesi încă nu a fost soluţionată de CEDO.
Între timp, numele Laurei Codruţa Kovesi a apărut pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader. Astfel, ordinea preferinţelor este, potrivit documentului: 1. Laura Codruţa Kovesi (România), 2.Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi 3. Andres Ritter (Germania). Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european, dar selecţia la nivelul instituţiei conduse de Tudorel Toader nu a fost încă demarată. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Toader, scrisoare către miniştrii de justiţie din UE: Protocoalele SRI, declarate neconstituţionale. Printre semnatari şi Kovesi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46