- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi despre stenogramele din cazul Alro: Există doar o coală de hârtie; sunt trecute porecle
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, critică, într-un interviu pentru ziarul Gândul, modul în care s-au făcut redările de procurori de pe interceptările realizate în cazul Alro, spunând că la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecute "poreclele şi nişte nume".
Kovesi despre stenogramele din cazul Alro: Există doar o coală de hârtie; sunt trecute porecle (Imagine: Mediafax Foto)
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în interviul luat Codruţei Kovesi, pune în discuţie stenograme din cazul Alro, făcute publice, "o adevărată piesă de teatru, pe care au scris-o domnii procurori", referindu-se la numele de cod date de anchetatori persoanelor care erau puse sub interceptări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Aceeaşi problemă şi aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi eu, pentru că la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecute poreclele şi nişte nume, fără ca procurorul să indice ce probe sunt sau modul în care ajung la acele nume. Explicaţia asta cred că trebuie să o dea procurorul de caz, procurorul care a instrumentat dosarul (Ciprian Nastasiu, care a părăsit magistratura anul trecut-n.r.), să explice cum s-a ajuns de la o poreclă la un anumit nume. Pentru că nota de redare, potrivit legislaţiei, în momentul în care se face o notă de redare, persoana care dă telefon şi vorbeşte, dacă nu se identifică cu nume, prenume, se scrie domn, doamnă. Deci, dacă eu sun şi zic «Sunt Codruţa Kovesi», în momentul în care se face redarea, se scrie numele şi prenumele. Dacă eu nu mă identific cu nume şi prenume, cel care face redarea, are ca regulă să scrie domn, doamnă. Deci modul în care sunt interpretate anumite porecle sau anumite nume din convorbiri, trebuiesc asociate şi identificate pe baza unor probe de la dosar", explică Kovesi, în interviul care poate fi accesat pe site-ul www.gandul.info.
Presa a relatat recent despre probele dintr-un dosar în care cetăţeanul american de naţionalitate rusă Vadin Don Benyatov a fost scos de sub urmărire penală, întrucât faptele de care a fost acuzat de către fostul procuror Ciprian Nastasiu nu există, însă străinul a contestat soluţia Parchetului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acţiune ce are termen de judecată în 9 decembrie.
În dosarul în care Benyatov a fost pus sub acuzare pentru "iniţere şi constituire a unui grup infracţional organizat" şi "tentativă la subminarea economiei naţionale" - caz disjuns din cel privind privatizările strategice -, procurorul a cerut autorizarea interceptării şi înregistrării audio-video a lui Marian Daniel Năstase, Dorin Cocoş, Elena Udrea, Vereştoy Attila, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Dan Victor Alessandru şi Theodor Minodor Chirică. Aceştia au fost interceptaţi din iunie până în septembrie 2008.
Ancheta a vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy, preşedintele Grupului Marco, Valery Krasnov, vicepreşedintele Grupului Marco, şi Marian Năstase, preşedintele Grupului Marco pentru România, faţă de contracte de furnizare a energiei pe termen lung, respectiv pe 12-15 ani, în scopul de a obţine un preţ predictibil al energiei electrice, în condiţiile în care acest preţ reprezintă 35 la sută din costurile aluminiului produs de SC Alro SA.
Informaţiile despre interceptările în cazul Alro au fost dezvăluite în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, de către Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICOT. Ciprian Nastasiu relata în cartea "Prădarea României", apărută în ediţie limitată şi lansată în 16 noiembrie 2009, împreună cu publicistul Victor Gaetan, că instanţa supremă a autorizat interceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilor fax, SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precum şi monitorizarea audio/video a "cercului relaţional" al lui Vitaly Maschitskiy (n.r - magnat rus/israelian despre care susţine că ar controla Marco Group), Vadim Benyatov şi Valery Krasnov.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO