Kovesi: DNA are două dosare pentru fraude la bacalaureat, unul la Sibiu şi altul din 2012 la Slobozia

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat, vineri, că procurorii anticorupţie fac cercetări în două dosare care vizează posibile fraude la bacalaureat, un caz fiind în Sibiu şi celălalt din 2012, în Slobozia.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Kovesi: DNA are două dosare pentru fraude la bacalaureat, unul la Sibiu şi altul din 2012 la Slobozia

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie avem înregistrate în acest moment două dosare. Noi am comunicat public stadiul anchetelor, este începută urmărirea penală. Aş vrea să precizez că instrumentăm astfel de dosare doar atunci când persoanele care sunt implicate deţin funcţii de organizare, de control în această activitate. Acesta este motivul pentru care nu am instrumentat toate dosarele care au avut ca obiect corupţia cu ocazia acestor examene", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Unul dintre dosare vizează o suspiciune de fraudă la bacalaureat în Sibiu, DNA Alba-Iulia începând urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

În cel de-al doilea dosar, procurorii anticorupţie fac cercetări cu privire la un caz de fraudare a bacalaureatului la Slobozia, din 2012.

"Mai este un dosar în care se fac verificări cu privire la un examen de bacalaureat care a fost susţinut la Slobozia. A fost preluat săptămâna trecută. A fost începută urmărirea penală, sunt investigaţiile în curs, se fac audieri şi toate probele care se administrează în astfel de situaţii", a precizat Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.

Kovesi a mai spus că, în anii trecuţi, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupţie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puţin şase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

"Cred că ar fi un moment important ca aceste hotărâri de condamnare definitive să fie analizate. Să se stabilească care au fost cauzele care au favorizat sau care au generat astfel de situaţii şi, cu ocazia organizării altor examene, să fie avute în vedere toate vulnerabilităţile care au fost identificate, cel puţin din perspectivă penală", a mai spus şeful DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici