- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.09.2015, 01:00)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi, despre dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta: Nu este normal, dacă o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă
Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a precizat că nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă, cu referire la dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta, iar CE Oltenia nu a solicitat recuperarea prejudiciului.
Urmărește
3954 afișări
Kovesi, despre dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta: Nu este normal, dacă o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Întrebată, într-o emisiune la Digi24, ce părere are despre faptul că CE Oltenia nu s-a constituit parte civilă în dosarul în care Victor Ponta şi Laurenţiu-Dan Ciurel, preşedintele CE Oltenia, au fost trimişi în judecată, Kovesi a precizat că nu este normală această situaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
"Procurorul de caz şi-a îndeplinit obligaţia de a întreba dacă se constituie parte civilă sau nu . Nu e primul dosar în care o instituţie publică este condusă de însăşi persoana trimisă în judecată în calitate de inculpat şi avemaceastă problema că instituţia respectivă nu se constituie parte civilă în dosar. Obligaţia noastră este să întrebăm. Spre deosebire de magistraţi, care la momentul trimiterii în judecată, sunt suspendaţi din funcţe, şi nu îşi mai pot exercita atribuţiile, cred că aceeaşi regulă ar trebui aplicată şi celorlalţi funcţionari din instituţiile publice. Nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, acea instituţie publică să nu participe în calitate de parte civilă în procesul penal.(...) Statul ar putea fi prejudiciat printr-o astfel de inactivitate, în acest caz”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.
Referitor la faptul că Victor Ponta a declarat, joi, solicitat să comenteze afirmaţiile lui Klaus Iohannis potrivit cărora adoptarea moţiunii de cenzură ar fi un rezultat bun, că se întreabă dacă nu cumva şeful statului a făcut "presiuni" pentru trimiterea sa în judecată, astfel de declaraţii find "anormale", Laura Codruţa Kovesi a menţionat că nu comentează aceste afirmaţii.
"Nu comentez. De obicei nu comentez ce spun oamenii politici. Pot să vă spun că instituţia pe care o reprezint şi colegii cu care lucrez zi de zi îşi fac datoria aşa cum scrie în lege. Cred că am dovedit în ultimii doi ani, că nu suntem sensibili la presiuni sau la intimidări. Nu judecăm oamenii, ci judecăm faptele şi încercăm să investigăm faptele care se presupune că se comit. Nu suntem sensibili nici la persoane care ne propun în funcţii şi ne numesc în funcţii şi cred că acest lucru s-a dovedit prin rezultatele DNA, ca atare orice eventuală presupunere sau supoziţie că s-ar fi făcut presiuni asupra unui procuror de caz din DNA, o exclud întodeauna", a spus Kovesi.
Procurorul şef DNA a menţionat că în situaţia care anumite declaraţii constituie un atac direct la imparţialitatea, profesionalismul sau la independenţa sistemului judiciar, în acele cazuri sesizează Consiliul Superior al Magistraturii.
În 17 septembrie, premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".
În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.
Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi care, în realitate, nu s-au efectuat.
Procurorii DNA au cerut instanţei supreme, care judecă dosarul în care sunt acuzaţi premierul Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, confiscarea de la aceştia a peste 3,7 milioane de lei, arătând că, până la finalul anchetei, CE Oltenia nu s-a constituit parte civilă.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe