- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.07.2013, 22:20)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Procurorii nu pot fi chemaţi la Parlament pentru a da socoteală cu privire la activitatea lor
Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că procurorii nu pot fi chemaţi la Parlament pentru a da socoteală cu privire la activitatea desfăşurată, ci aceştia trebuie să-şi păstreze statutul de independenţă în activitate.
Urmărește
893 afișări
Kovesi: Procurorii nu pot fi chemaţi la Parlament pentru a da socoteală cu privire la activitatea lor (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
"Procurorii nu pot fi chemaţi la Parlament pentru a da socoteală cu privire la activitatea pe care au desfăşurat-o. Există un control care se desfăşoară asupra activităţii tuturor procurorilor şi care este efectuat din două părţi, în primul rând de Consiliul Superior al Magistraturii pe tot ce înseamnă abateri disciplinare, iar în ceea ce înseamnă modul în care se întocmesc dosarele şi legalitatea actelor care sunt emise de procuror există un control judecătoresc, care din punctul nostru de vedere funcţionează extrem de bine", a declarat Laura Codruţa Kovesi, vineri, după un simpozion organizat de Uniunea Juriştilor din România cu ocazia Zilei Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Ea a mai adăugat că "sunt tot timpul soluţii care sunt infirmate sunt soluţii de achitare care sunt pronunţate, deci acest control judecătoresc, care se face de judecători imparţiali şi independenţi în activitatea lor, este binevenit şi poate fi menţinut în continuare".
Kovesi a susţinut că pocurorii trebuie să-şi păstreze statutul de magistrat şi statutul de independenţă în activitate.
În ceea ce priveşete proiectul noii Constituţii, Kovesi a remarcat că, pe forma care a fost până în prezent elaborată, Ministerul Public nu se regăseşte în categoria puterii judecătoreşti, ceea ce înseamnă că, prin acea dispoziţie care vizează posibilitatea ca parlamentarii să constituie comisii de anchetă cu respectarea puterilor în stat, există şi posibilitatea ca, prin lege organică, să fie constituit un control parlamentar asupra activităţii procurorilor.
"Din punctul nostru de vedere, procurorii trebuie să-şi păstreze statutul de magistrat, trebuie să-şi păstreze statutul de independenţă în activitate şi trebuie incluşi în categoria puterii judecătoreşti, autorităţii judecătoreşti, aşa cum de altfel era şi până la aceste modificări", a spus Kovesi.
Procurorul şef al DNA a menţionat că şi poziţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este clară în legătură cu acest subiect, fiind date două hotărâri în care s-a motivat "de ce este necesar să existe un control judecătoresc asupra activităţii procurorilor şi nu un control din partea executivului sau a legislativului".
Uniunea Juriştilor din România a organizat, vineri, alături de Ministrul Justiţiei un simpozion cu tema "Rolul autorităţii judecătoreşti în sistemul puterilor statului", care a marcat sărbătorirea "Zilei Justiţiei".
La manifestare au participat premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, preşedintele CSM Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Livia Stanciu, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şi preşedintele Uniunii Juriştilor Ioan Chelaru.
Senatorul PNL Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a susţinut că unul dintre amendamentele adoptate în Comisia de revizuire a Constituţiei oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului.
Ulterior, Chiuariu a respins acuzaţiile potrivit cărora articolul referitor la chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului ar avea ca ţintă procurorii.
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre amendamentul care prevede obligativitatea persoanelor fizice de a se prezenta la audieri în Parlament dacă sunt chemate.
"Ce, se transformă Parlamentul în parchet?", a replicat Traian Băsescu.
La remarca unui jurnalist că, potrivit aceluiaşi amendament, vor putea fi chemaţi la audieri în Parlament inclusiv procurorii, Traian Băsescu a replicat: "Păi aici e jocul".
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta consideră că nu este "sfârşitul lumii" dacă procurorul general sau şeful CSM vor fi audiaţi în Parlament, în baza unor noi prevederi constituţionale, asigurând în acelaşi timp că nu vor fi chemaţi la audieri procurorii de caz, iar comisiile parlamentare nu vor iniţia anchete penale.
"E o discuţie complicată: poate fi modelul american, în care în faţa unei comisii de anchetă a Congresului se prezintă absolut toată lumea Ceea ce cred însă că trebuie precizat este că nu pot comisiile parlamentare să intre în domeniile justiţiei, adică nu pot face dosare. Eu nu cred că e sfârşitul lumii - şi preşedintele ţării răspunde în faţa Parlamentului, la suspendare sau la înaltă trădare - poate să vină, nu procurorii de caz sau judecătorii, dar poate să vină procurorul general, să fie audiat, aşa cum vine când discutăm de modificările la legile care privesc justiţia, sau şeful CSM. Dar nu poate Parlamentul să se substituie puterii judecătoreşti, să facă efectiv anchete penale sau judecăţi", a spus Ponta la RTV.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe