- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvară noua fabrică de formaldehidă
Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an noua fabrică de producere a formaldehidei, investiţia, care a stârnit nemulţumirea unora dintre localnici, fiind de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.
Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvară noua fabrică de formaldehidă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Investiţia companiei austriece Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor, un miting având loc duminica trecută, iar un alt protest este programat pentru duminică.
Directorul de producţie al Kronospan Sebeş, Alexandru Băcilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sebeş, că societatea doreşte să pună în funcţiune o nouă instalaţie de producere a formaldehidei, investiţie care se ridică în total la 18 milioane de euro şi care este realizată de SC Kronochem SRL, o societate nou înfiinţată şi care va prelua tot ce înseamnă divizia chimică a companiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
"Sunt 13 milioane de euro investiţi. Normal vorbim de o instalaţie la rece, este construită clădirea şi instalaţia, fără utilităţile necesare funcţionării. Utilităţile sunt conectate, dar nu funcţionează. Pentru punerea în funcţiune alţi 5 milioane de euro vor fi necesari”, a spus Băcilă.
Potrivit acestuia, Kronospan are autorizaţia de construcţie şi acordul de mediu pentru noua instalaţie ce ar urma să aibă o capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an şi în prezent se află în procedura de revizuire a autorităţii integrate de mediu, procedură impusă de noua investiţie realizată pe platforma industrială a companiei.
"Noi aşteptăm ca, dacă nu va exista nicio altă piedică, în luna aprilie să începem producţia, dar pot să intervină foarte multe necunoscute”, a spus Băcilă.
El a explicat că instalaţia pe care Kronospan vrea să o pună în funcţiune la Sebeş este second-hand, fiind achiziţionată din Franţa.
"Este o instalaţie second-hand, a fost achiziţionată din Franţa, instalaţia a fost montată în 2003, a funcţionat trei ani de zile. Noi am achiziţionat această instalaţie pentru că din punctul de vedere al conceptului pe baza căruia s-a construit instalaţia este mult mai eficient decât alte instalaţii (…) De ce second-hand? De multe ori când pui în folosinţă instalaţii unicat durează un an sau doi după punerea în funcţiune până faci toate optimizările, scapi de toate problemele şi aduci instalaţia la un randament ridicat. Instalaţia de care vorbim a funcţionat trei ani, deci a depăşit perioada de doi ani în care a fost optimizată. Nu este adevărat că a fost o instalaţie care a produs incidente majore cu victime omeneşti”, a afirmat Băcilă.
Întrebat dacă formaldehida este o substanţă cancerigenă, aşa cum susţin opozanţii construirii noii fabrici, Băcilă a spus că această substanţă poate fi cancerigenă, însă depinde foarte mult de concentraţia inhalată de om.
"Într-o doză zilnică, orară, doze care sunt clar foarte bine detaliate şi impuse de legile europene şi legile naţionale, chiar şi în afara Uniunii Europene, există şi în SUA o astfel de lege, deci în anumite concentraţii poate să fie cancerigenă sau este cancerigenă, dar numai dacă se depăşesc anumite concentraţii”, a răspuns Băcilă.
Directorul de producţie al Kronospan a făcut o paralelă între formaldehidă şi E-urile din produsele alimentare, substanţe chimice care dacă depăşesc anumite concentraţii devine cancerigene.
El a spus că, practic, cantitatea de formaldehidă produsă de noua fabrică va asigura necesarul folosit de Kronospan în procesul de producţie pentru scăderea costurilor.
La rândul său, directorul de comunicare al Kronospan, Oana Bodea, a spus că în România Kronospan a investit numai în tehnologii de protecţia mediului 80 de milioane de euro.
"Luaţi în considerare faptul că (…) am investit în România 80 de milioane de euro în tehnologii de protecţia mediului, nu sunt cuvinte în van, putem demonstra”, a spus Bodea.
Potrivit acesteia, Kronspan lansează o invitaţie tuturor celor care doresc să se informeze despre noua investiţie a companiei să ceară aceste informaţii.
"Mesajul nostru este unul foarte clar. Am invitat pe toată lumea la dialog, în aşa fel încât populaţia din Sebeş şi nu numai să fie convinsă că ne desfăşurăm activitatea legal, că respectăm legislaţia, că activitatea noastră nu este un pericol pentru Sebeş şi vecinătăţi. Oricine doreşte să se informeze în mod corect poate să vină la Kronospan şi să solicite aceste informaţii şi să discute cu noi şi sperăm că o vor face”, a afirmat Oana Bolea.
Duminica trecută, peste 1.500 de persoane au protestat la Sebeş faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă, investiţia urmând să fie realizată de compania austriacă Kronospan. În opinia protestatarilor, noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este "un pericol evident" pentru sănătatea şi viaţa celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeş - Alba Iulia şi susţin că procedura de autorizare şi revizuire a acordului de mediu este ilegală.
Săptămâna trecută, Ministerul Mediului anunţa că analizează două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, în cazul construcţiei unei noi fabrici de formaldehidă în oraş. În perioada analizării contestaţiei, precum şi a documentaţiei de la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, a precizat sursa citată.
Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa.
Kronospan a început investiţiile în ţara noastră în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an.
În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.
Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces în instanţă, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.
De asemenea în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO