La „Târgul de Mărţişor” de la Ploieşti, cumpărătorii preferă produsele din China celor artizanale

  • „Târgul de Mărţişor” din Ploieşti a prezentat o ofertă de produse hand-made foarte atractivă
  • Singurul neajuns al mărţişoarelor artizanale ar fi preţul „piperat”
  • Cumpărătorii preferă în acest caz mărţişoarele chinezeşti
Urmărește
3264 afișări
Imaginea articolului La „Târgul de Mărţişor” de la Ploieşti, cumpărătorii preferă produsele din China celor artizanale

La târgul de Mărţişor de la Ploieşti, cumpărătorii preferă produsele din China celor artizanale

Mai scumpe faţă de mărţişoarele chinezeşti, cele artizanale, expuse, de miercuri, într-un târg organizat la Ploieşti, atrag mai degrabă privitori, decât cumpărători. „La chinezi, cu 2 lei iei la toată strada”, spune o femeie.

Târgul de mărţişor se desfăşoară în faţa Palatului Culturii, din Ploieşti, pe Bulevardul Republicii. Sunt doar câteva mese pe care meşterii populari sau artiştii plastici prahoveni şi-au expus marfa.

Printre ei, şi o copilă de 14 ani, din localitatea Făget. Două luni a muncit, după şcoală sau teme, să facă mărţişoare. Acum a venit cu mama ei la Ploieşti să vândă simbolurile primăverii.

„Floricele avem de diferite culori. Eu le-am lucrat. Acestea sunt făcute dintr-un săculeţ. Aici avem un trifoi. Sunt legate prin axa şi pe spate sunt stil broşă”, se mândreşte Diana Dumitru.

Pentru ea, mărţişoarele chinezeşti nu au valoare.

„Cele chinezeşti sunt cu totul altfel, sunt simple nu înseamnă absolut nimic pentru mine. Acestea ştiu că sunt făcute de mâna cuiva, le port cu drag, sunt cu totul altfel”, a declarat Diana.

Alături de ea este o femeie din Ploieşti, în vârstă de 68 de ani. De-o viaţă face diferite lucruri din aţă sau melană, dar de doi ani s-a apucat şi le să vândă.

Elena Baican lucrează diferite mărţişoare, iar anul acesta a reprodus şi un model, un ghiocel, vechi de 60 de ani.

„Este un model de acum 60 de ani pe care mi l-a dăruit învăţătoarea mea dar l-am reprodus în 3 exemplare să văd cum merge”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Elena Baican.

Ploieşteanca a făcut puţini ghiocei, pentru că mărţişoarele chinezeşti le dau mari bătăi de cap comercianţilor autohtoni.

„La chinezi, cu 2 lei dai la toată strada. Am văzut aici. O doamnă, cu doi lei a luat 20. Eu mai bine le dau cadou decât să le dau cu 2 lei. Pur şi simplu le dau cadou”, a afirmat femeia.

Cumpărătorii, puţini la număr, vin şi se uită, admiră şi pleacă.

„Sunt superbe. Noi păstrăm tradiţia şi vreau să-i învăţ şi pe copii. Tot ce e făcut manual e mai frumos, nu chinezeşti”, spune o femeie.

Nu coronavirusul îi determină pe ploieşteni să aleagă marfa românească, ci faptul că le e drag să aibă ceva tradiţional.

„Mult mai frumoase şi mai interesante. Se vede că sunt tradiţionale româneşti din acestea o să cumpăr, cu siguranţă. Nu este vorba de virus este vorba de tradiţie şi de importanţa a ceea ce fac cei pasionaţi cu har de la Dumnezeu”, a declarat o ploieşteancă.

„Târgul de Mărţişor” se desfăşoară până pe 2 martie 2020, între orele 10.00-18.00, în faţa Palatului Culturii, pe Bullevardul Republicii, aleea pietonală dinspre zona intrării principale.

Aici, un mărţişor făcut din aţă, sfoară, piele sau un origami costă între 3 şi 7 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici