Le Monde: Procurorii români denunţă „presiuni autocratice”. Lazăr: Procedura revocării, test de rezistenţă

Procedura demiterii constituie un "test de rezistenţă" pentru justiţia din România, afirmă procurorul general, Augustin Lazăr, pentru cotidianul Le Monde, care observă că procurorii din România sunt îngrijoraţi de "presiunile autocratice".

Urmărește
1127 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Procurorii români denunţă „presiuni autocratice”. Lazăr: Procedura revocării, test de rezistenţă

Le Monde: Procurorii români denunţă „presiuni autocratice”. Lazăr: Procedura revocării, test de rezistenţă

"Biroul său este exact în faţa uriaşului palat al Parlamentului construit de Nicolae Ceauşescu, înlăturat în 1989, şi de unde preşedintele Camerei Deputaţilor conduce ofensiva împotriva sa. Augustin Lazăr, în vârstă de 62 de ani, procurorul general al României, a avut în ultima perioadă multe ocazii de a medita asupra rezistenţei sistemului judiciar român faţă de sistemul comunist al lui Ceauşescu, subiectul său predilect. Din 24 octombrie, este şi el vizat de revocare de către Guvern. În acea zi, ministrul Justiţiei a lansat procedura contra sa, reproşându-i că a ţinut «discursuri politice», «a contestat deciziile Curţii Constituţionale» şi «a criticat judecători». Nu are nimeni niciun dubiu că această procedură este în realitate coordonată de la distanţă de Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, care de doi ani deţine controlul asupra Executivului din România de la Camera Deputaţilor, multiplicând atacurile contra sistemului judiciar", comentează editorialistul Jean-Baptiste Chastand într-un articol publicat în cotidianul Le Monde sub titlul "În România, procurorii sunt îngrijoraţi de «presiunile autocratice» / Magistraţii denunţă intimidările Executivului, mai ales după demiterea şefei Parchetului anticorupţie, în iulie 2018".

Fără a-l numi pe cel care este vizat de două proceduri pentru corupţie, Augustin Lazăr îi denunţă "pe cei care vor să disciplineze justiţia acum pentru a reveni la anii 1990, când justiţia română nu era decât o faţadă de acţiune a persoanelor cu funcţii foarte înalte".

Procurorul general aminteşte că, "prin aderarea României la UE în 2007, justiţia devenise mai eficientă, cu sute de condamnări".

"Augustin Lazăr vrea să apere această moştenire", notează Le Monde.

"Eu le spun permament colegilor mei că trebuie să ne continuăm activitatea şi să nu cedăm", afirmă Lazăr, care contestă procedura de revocare. "Decizia va fi un test de rezistenţă pentru sistemul judiciar", subliniază Lazăr, care speră să evite soarta fostei şefe a Direcţiei Generale Anticorupţie (DNA), Laura Codruta Kovesi, nevoită să demisioneze în iulie după ce a încercat în zadar câteva luni să opună rezistenţă unei proceduri similare.

"De atunci, activitatea Parchetului anticorupţie, o instituţie destul de populară în România, este afectată", subliniază editorialistul Le Monde. "Mulţi dintre colegi se tem", afirmă un procuror citat de cotidianul Le Monde sub protecţia anonimatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici