- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.05.2018, 20:27)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea manualelor şcolare, adoptată de Senat
Senatul a adoptat, în plenul de marţi, în calitate de for decizional, legea manualelor şcolare, în timpul dezbaterilor senatorul USR Mihai Goţiu afirmând către colegii lui că “ceea ce faceţi acum, aici este să legalizaţi minciunile şi abuzurile.”
Urmărește
874 afișări
Legea manualelor şcolare, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat marţi, Legea manualelor şcolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „împotrivă” şi 2 abţineri. În cadrul dezbaterilor, Mihai Goţiu a propus adăugarea unui amendament care să conţină articolului 11, care a fost scos din proiectul de lege la ultima şedinţă de lucru. Senatul a respins amendamentul depus de Goţiu cu 71 voturi „împotrivă” şi 27 „pentru”.
„Articolul 11 prevedea ca în termen de 30 de zile, în discuţiile din comisie se acceptase termenul de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei Naţionale va adopta normele metodologice a prezentei legi, care se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. La ultima şedinţă, la propunerea domnului preşedinte acest termen de 60 de zile acceptat, a fost anulat. De ce? Pentru a acoperi faptul că aceste manuale se elaborează pe o metodologie publicată încă din luna decembrie a anului trecut. (...) Aşadar, stimaţi colegi, ceea ce faceţi acum, aici este să legalizaţi abuzurile şi minciunile legate de elaborarea manualelor pentru anul 2018-2019.”, a declarat Mihai Goţiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Senatorul ALDE, Hadârcă Ion, a susţinut că scopul acestei lege este ca la începutul următorului an şcolar, elevii să aibă manualele necesare.
„Până la urmă e mai bine să începi anul şcolar cu manuale, decât fără, aşa cum de mai multe ori am auzit că s-a întâmplat. Şi asta e esenţa majoră a acestei legi, absolut necesare”, a declarat Hadârcă Ion.
Preşedintele comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport, Liviu Pop susţine că legea manualelor are trei roluri: “Responsabilizează Ministerul Educaţiei dacă nu ajung manualele la timp, asigură pentru fiecare disciplină maxim trei manuale şcolare, ba mai mult, dacă nu depune nimeni proiect de manuale şcolare, Ministerul poate să facă manualul şcolar, şi introducerea unui amendament nou: manuale şcolare pentru toţi cei care au deficienţă de vedere, ceea ce până acum nu se făcea în sistemul de învăţământ din România.”
De asemenea, Liviu Pop i-a acuzat pe cei din PNL că vor să se asigure că elevii nu vor primi manuale la începerea anului şcolar.
“Înţeleg vocea aprigă a PNL-ului, prin vocea unei colege de a lor deputat care a spus în comisia de educaţie a camerei deputaţilor că PNL-ul va face orice poate ca elevii să nu aibă manualele pe 10 septembrie pe bănci.“
După adoptarea legii, senatorul Liviu Pop a concluzionat: „Adio baroni ai manualele!”.
Proiectul de lege prevede faptul că manualul şcolar este un bun de interes public.
"Manualul şcolar este principalul instrument de lucru al elevului şi reflectă lectura personalizată a programei şcolare aferente disciplinelor/modulelor de pregătire din curriculumul naţional, realizată de autori/echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învăţare şi grupuri-ţintă. Manualul şcolar de bază este bun de interes public şi reprezintă manualul şcolar realizat în conformitate cu programele şcolare în vigoare pentru disciplinele/modulele de pregătire aferente trunchiului comun, din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu", se arată în textul de lege.
Legea prevede şi variantele de format în care se găseşte fiecare manual.
"În vederea evaluării manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din învăţământul preuniversitar/ superior, selectate în baza apelului public de selecţie, plătiţi în baza unor reglementări aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. (...) Manualele şcolare de bază se prezintă astfel: a) în format manuscris; b) în format electronic needitabil; c) în variantă digitală interactivă. Ministerului Educaţiei Naţionale îi revine obligaţia de a asigura manuale şcolare pentru toate disciplinele la începutul fiecărui an şcolar, aşa cum este stabilit prin actele normative de organizare a anului şcolar", mai spune proiectul.
Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaţilor, fiind prima Cameră sesizată, iar Senatul este for decizional în acest caz.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe