Legea salarizării unitare a trecut de Parlament. Proiectul a fost dezbătut în 15 minute. Liviu Dragnea: S-a încercat, coordonat, împiedicarea adoptării legii/ PNL a cerut prezenţa premierului Grindeanu

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi 47 de abţineri, proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar.

Urmărește
7219 afișări
Imaginea articolului Legea salarizării unitare a trecut de Parlament. Proiectul a fost dezbătut în 15 minute. Liviu Dragnea: S-a încercat, coordonat, împiedicarea adoptării legii/ PNL a cerut prezenţa premierului Grindeanu

Legea salarizării unitare, la ultimul test. Proiectul a fost adoptat pe articole în 15 minute. Liviu Dragnea: S-a încercat, coordonat, împiedicarea adoptării legii/ PNL a cerut prezenţa premierului Grindeanu

Anterior, Camera Deputaţilor a epuizat în doar 15 minute dezbaterile generale pe marginea Legii salarizării personalului bugetar, articolele legii şi amendamentele fiind votate în bloc.

Şedinţa de plen a Camerei Depuţatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii poliţice susţinute de toate partidele din Parlament, care au durat în jur de 50 de minute.

Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României.

USR a anunţat, marţi, că va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării.

UPDATE 11.40 Legea salarizării a fost dezbătută de către deputaţi în 15 minute

Camera Deputaţilor a alocat marţi 15 minute pentru dezbaterea Legii salarizării personalului bugetar, articolele legii şi amendamentele fiind votate în bloc, după votul final, actul normativ urmând să fie trimis la promulgare.

Şedinţa de plen a Camerei Depuţatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii poliţice susţinute de toate partidele din parlament, care au durat în jur de 50 de minute. Apoi, preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor Adrian Solomon a propus un timp de dezbatere de 15 minute. Propunerea a fost votată favorabil de deputaţii prezenţi.

Timp de 15 minute, preşedintele de şedinţă a supus la vot, în bloc, articolele şi amendamentele depuse la lege.

Legea va fi supusă votului final la ora 12. Apoi va fi trimisă la promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

"Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56 la sută, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100 la sută, ajungând şi la 300 la sută, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022" a declarat ministrul Muncii Lia Vasilescu.

Ministrul a dat o replică şi reprezentanţior opoziţiei, care au criticat faptul că salariile demnitarilor vor creşte, odată cu aplicarea legii. Vasilescu a explicat că, de fapt, salariile "de la vârf" scad.

”Vreau să vă spun că cei aflaţi în vârful piramidei , de exemplu miniştrii, preşedintele României, conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului scad”, a mai spus Vasilescu.

UPDATE 11.30: PNL cere prezenţa la dezbaterea L.salarizării a lui Grindeanu şi Ştefan; Iordache: Sunt în Franţa

 PNL a solicitat, miercuri, prezenţa la dezbaterea Legii salarizării, în plenul Camerei, for decizional, a premierului Sorin Grindeanu şi a ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, răspunsul preşedintelui de şedinţă, Florin Iordache, fiind că cei doi demitari se află în vizită oficială în Franţa.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a luat cuvântul pe procedură, în cadrul dezbaterilor generale, şi a arătat că grupul PNL a cerut anterior prezenţa premierului şi a ministrului de Finanţe la o discuţie despre sustenabilitatea Legii salarizării, însă majoritatea PSD din conducerea Camerei a obstrucţionat în mod repetat această cerere.

„Astăzi nu e nici premierul, nici ministrul Finanţelor, la o dezbatere atât de importantă. E necesar să ne fie prezentat punctul de vedere al Guvernului, iar ministrul Muncii trebuie să răspundă la 2 întrebări: dacă legea e sustenabilă şi care sunt motivele pentru care aplicarea a fost amânată faţă de programul de guvernare”, a spus Dobre.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a spus, de la tribuna Camerei, că premierul şi ministrul de Finanţe sunt „în vizită oficială în Franţa”.

Dobre a revenit la tribună şi a anunţat că premierul de află, de fapt, în ţară, unde participă la un forum.

„Premierul e în ţară, participă la un forum. Cred că şi ministrul de Finanţe e prin împrejurimi. Această fugă de a fi prezenţi în Parlament, la această dezbatere, a premierului şi ministrului de Finanţe e o confirmare a rezervelor pe care le avem privind sustenabilitatea acestei legi”, a spus Dobre.

Dragnea:  Ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi

„Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atât de importantă”, a spus Dragnea.

El a menţionat că elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu şi a arătat că, din păcate, la un moment dat voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică.

„Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult şi sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare reprezintă un pas important către integrarea reală a României în UE şi este o lege care va conduce la eficientizarea sistemului de salarizare în domeniul public şi la creşterea netă a veniturilor românilor.

„Este un pas important către salariul mediu european şi către integrarea în zona euro”, a susţinut Dragnea, care a mai arătat că România nu poate fi o ţară atractivă dacă nu plăteşte munca aşa cum se cuvine.

„România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creştea presiunea socială în mod firesc şi care menţinea economia la nivelul unei economii de consum. Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor care, la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni, trebuie să fie plătiţi echitabili pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea.

„Va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii. Decalajul dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii care au crescut deopotrivă sărăcia şi nemunca pentru că au creat şi fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune raţională care măsoară importanţa socială a muncii. În acelaşi timp, legea aduce o creştere substanţială a salariilor mici. Legea are câteva principii simple care vor fi aplicate de sus până jos. La muncă egală salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decât cele deexecuţie, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii”, a mai spus Dragnea.

Grindeanu, la un forum cu investitori români: Anvelopa salarială de 76 de miliarde de lei este sustenabilă

Guvernul susţine forma Legii salarizării unitare adoptată de comisia de muncă din Camera Deputaţilor, premierul Sorin Grindeanu dând asigurări miercuri că anvelopa salarială de 76 de miliarde de lei este sustenabilă.

"Sper ca Legea salarizării unitare să primească votul în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Prin Senat a trecut, a primit acest vot. În mod clar, iar ieri am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, anvelopa de 76 de miliarde, aproximativ, pentru anul viitor, este sustenabilă, fiindcă altfel – suntem cât se poate de direcţi în a fi spus «Nu, nu se susţine»", a declarat Sorin Grindeanu în cadrul unui forum cu investitorii români.

El a mai spus că tot ceea ce guvernul şi-a asumat prin aviz pozitiv este sustenabil.

"Forma care a fost adoptată ieri în Comisia de muncă, această formă a legii salarizării unitare, este susţinută de Guvern. O spun cât se poate de direct, de tranşant şi fără niciun fel de ezitare. Există resursa financiară pe care o avem şi o s-o avem la anul, care să susţină această lege a salarizării unitare", a mai spus Grindeanu.

Alina Gorghiu: Legea salarizării să nu fie atacată de PNL la Curtea Constituţională; PSD să şi-o asume

Fostul preşedinte al PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, la Timişoara, că va propune ca Legea salarizării să nu fie atacată de către PNL la Curtea Constituţională, pentru că este “responsabilitatea exclusivă a PSD”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alina Gorghiu a vorbit, miercuri, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, despre Legea salarizării unice, care a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, afirmând că va crea “un mare disconfort în sectorul bugetar”.

Liderul PNL a afirmat că va pleda ca partidul să nu atace această lege la Curtea Constituţională.

“Pe lângă faptul că nu ştim ce salarii vor creşte, dacă vor creşte, când vor creşte, mai există această nesiguranţă, incertitudine pentru toţi salariaţii cu privire la aplicabilitatea legii. În opinia mea, există un mare semn de întrebare când va putea fi aplicată legea. Posibil să nu fie niciodată aplicată această lege, au mai fost şi altele neaplicate. Dar eşecul acesta va fi decontat de PSD şi acesta este motivul pentru care pledez să nu fie atacată această lege de către Partidul Naţional Liberal la Curtea Constituţională, vom vedea care va fi decizia politică, pentru că eu cred că răspunderea trebuie asumată integral de către un partid care 90% din campania electorală şi-a făcut-o pe o lege nesustenabilă”, a declarat senatorul de Timiş.

Fostul preşedinte al PNL a adăugat că partidul din care face parte îşi doreşte ca salariile bugetarilor să crească, doar că că acest lucru nu trebuie să afecteze bugetul statului.

“Da, PNL îşi doreşte mărirea salariilor la profesori, la medici, la sectorul bugetar, însă vorbim despre o mărire sustenabilă, de o mărire într-un interval rezonabil, care să nu afecteze bugetul statului. Voi pleda să nu atacăm la Curtea Constituţională legea, e responsabilitatea exclusivă a PSD, e doar o problemă de timp până se va vedea că a fost doar o promisiune de campanie electorală şi va fi un eşec”, a conchis Alina Gorghiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici