- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.12.2017, 17:27)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video LEGILE JUSTIŢIEI: Comisia a adoptat raportul la modificările Legii CSM. Inspecţia judiciară rămâne în cadrul Consiliului Suprem/ Lucrările au fost întrerupte minute bune, după ce USR a pus în boxe Recviemul lui Mozart/ Iordache: Nu plecăm acasă până nu terminăm - VIDEO
Comisia specială pentru legile Justiţiei a reluat dezbaterile la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a părăsit sala de şedinţe, după ce lucrările au fost compromise de punerea, în boxe, a unei suite de melodii de către parlamentarii USR. UPDATE: Iordache a revenit în sala de şedinţe, pentru a continua lucrările Comisiei.
Urmărește
4565 afișări
UPDATE 21:38 Legile Justiţiei: Raport şi la proiectul care modifică Legea CSM; Inspecţia judiciară rămâne la CSM
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, Inspecţia judiciară rămânând în cadrul CSM.
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă” şi urmează a fi trimis Senatului, care este Cameră decională şi care se va pronunţa prin vot miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Comisia nu a adus modificări la forma adoptată de Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte Inspecţia judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.
PSD a renunţat astfel la introducerea articolului care prevede înfiinţarea Consiliului Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor, precum şi la ideea ca Inspecţia Judiciară să devină o instituţie autonomă aflată sub controlul acestui Consiliu de Integritate.
Comisia a adoptat, marţi, un amendament care prevede că „plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”.
Un alt amendament prevede că „proiectului ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului Plenului sau Secţiilor se publică cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM” şi că „în ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea precheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi”.
„Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societăţii civile, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice, şi pe durata mandatului este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar, ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege”, prevede un alt amendament adoptat marţi seara.
UPDATE 20:10 Legile Justiţiei: Comisia a adoptat Raportul la proiectul care modifică Legea organizării judiciare
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”. PNL şi USR au votat împotrivă.
Potrivit unui amendament adoptat marţi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţă privind orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.
Mai mult, parlamentarii au conferit competenţă acestei Secţii speciale şi în cazul în care în speţele pe care le cercetează sunt implicate şi alte persoane decât magistraţii.
Textul amendamentului adoptat este următorul: „În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM”.
În forma adoptată la Camera Deputaţilor se prevedea că: „În cadrul PÎCCJ se înființează şi funcționează Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari”.
Un alt amendament adoptat prevede că „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de persoanele prevăzute la alineatul 1) sunt cercetate şi alte persoane”.
Potrivit unui alt amendament adoptat de Comisie, Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef, numit de preşedinte.
Un alt amendament adoptat prevede că „Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi persoanl economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin HG”.
Raportul urmează a fi trimis plenului Senatului, care este Cameră decizională, pentru a fi supus votului final miercuri.
UPDATE 19:58 Legile Justiţiei: Comisia reia lucrările, cu muzică pe fundal; Iordache: Nu plecăm acasă până nu terminăm
Comisia pentru legile Justiţiei a reluat, marţi seara, lucrările la proiectul care modifică Legea organizării judiciare, cu muzică clasică răsunând difuz în boxe, preşedintele acestui for, deputatul PSD Florin Iordache, precizând că nu se va pleca spre casă până nu se finalizează raportul.
Iordache a revenit, marţi seara, în sala de şedinţe, pentru a continua lucrările Comisiei, după ce parlamentarii USR au pus în boxe muzică clasică.
El a anunţat că, indiferent de cât de tare răsună muzica în boxe, şedinţa va continua până când se vor finaliza Rapoartele la proiectele care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.
"Dacă o lasă aşa, mai încet, e bine", a spus deputatul PSD Cătălin Rădulescu, încântat că muzica nu mai e dată la sonor maxim.
UPDATE 19:34 Legile Justiţie: Iordache a părăsit sala de şedinţe; lucrările, suspendate; în boxe răsună muzică
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a părăsit, marţi, sala de şedinţe, după ce lucrările au fost compromise de punerea, în boxe, a unei suite de melodii de către parlamentarii USR.
La momentul transmiterii acestei ştiri, lucrările Comisiei sunt sistate, în boxe răsunând diverse melodii.
Mai mulţi parlamentari USR au venit în sala de şedinţe, care transmit live pe Facebook din interior. De asemenea, au venit şi unii parlamentari PNL.
"Nu mai bine dezbăteam amendamentele??", li s-a adresat parlamentarilor din PSD şi ALDE deputatul PNL Ioan Cupşa.
În boxele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei răsună, la momentul transmiterii acestei ştiri, Recviemul lui Mozart, lucrările fiind compromise.
Iniţiativa de a pune muzică clasică în boxe aparţine parlamentarilor USR.
"E un Recviem pentru Justiţie. Aţi îngropat Justiţia", a spus deputatul USR Stelian Ion, adresând-se majorităţii PSD-ALDE.
Preşedintele Comisiei, Florin Iordache, a continuat un timp lucrările, dar acestea nu se pot desfăşura din cauza sonorului dat la maximum.
UPDATE 19:00 Legile Justiţiei: Recviemul lui Mozart, în boxele Comisiei speciale; lucrările, compromise
În boxele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei răsună, la momentul transmiterii acestei ştiri, Recviemul lui Mozart, lucrările fiind compromise.
Iniţiativa de a pune muzică clasică în boxe aparţine parlamentarilor USR.
"E un Recviem pentru Justiţie. Aţi îngropat Justiţia", a spus deputatul USR Stelian Ion, adresând-se majorităţii PSD-ALDE.
Preşedintele Comisiei, Florin Iordache, a continuat un timp lucrările, dar acestea nu se pot desfăşura din cauza sonorului dat la maximum.
"Sper ca va inspiră pasajul acesta", le-a spus Stelian Ion parlamentarilor majorităţii la un pasaj muzical în care se auzea "Aleluia".
La ora transmiterii acestei ştiri, lucrările au fost întrerupte.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a solicitat să se facă un control psihiatric în acest caz.
Anterior, Stelian Ion ceruse în mod repetat sistarea lucrărilor comisiei.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu (PSD) i s-a adresat, marţi, în Comisia pentru legile Justiţiei, deputatului USR Stelian Ion, care a solicitat sistarea lucrărilor, folosind un limbaj licenţios, el cerându-i să plece şi să-i lase pe cei din majoritate să „dezbată ce au de dezbătut”.
Recviemul este o slujbă religioasă pentru pomenirea unei persoane decedate sau muzică corală compusă pentru această slujbă.
Deputatul USR Stelian Ion a explicat, marţi, că a recurs la gestul de a pune în boxele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei Recviem-ul lui Mozart pentru a reliefa, la nivel simbolic, ideea că actuala majoritate PSD-ALDE a început „îngroparea” Justiţiei.
„De ce Recviem? Este evident o simbolistică, este evident că s-a început îngroparea Justiţiei. Şi practic asta este atmosfera din Parlament şi din întreaga ţară. Poate trăim în Românii diferite, poate că într-adevăr există o Romania a infractorilor şi o Românie a celor care vor să trăiască decent în ţara asta. Şi cei care vor să trăiacă decent şi care nu sunt interesaţi să comită infracţiuni şi să fie apăraţi de Justiţie atunci când se comit abuzuri, ei trăiesc în ultimele zile într-o atmosferă de doliu şi asta este semnificaţia melodiei”, le-a spus Stelian Ion jurnaliştilor.
„Totul a pornit de la o cerere absolut rezonabilă de a nu lucra în această şedinţă specială a Comisiei speciale în paralel cu plenul reunit unde se discută legea bugetului şi unde avem obligaţia să fim prezenţi şi să dezbatem. Se încalcă toate regulamentele şi toate regulile în picioare pentru că vrea o anumită persoană sau vor două persoane să treacă nişte legi pe repede înainte şi să calce în picioare democraţia din România. Boxa o port cu mine in portbagaj aşa cum port şi portavocea”, a adăugat Stelian Ion.
El a criticat faptul că textele amendamentelor care se adoptă în Comisia specială pentru legile Justiţiei sunt făcute „pe genunchi”.
În boxele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei răsună, la momentul transmiterii acestei ştiri, Recviem-ul lui Mozart, dar şi alte melodii, lucrările fiind compromise.
Deşi în boze răsună muzica, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a decis continuarea lucrărilor, fiind dezbătute şi supuse votului amendamente, în condiţiile în care nu se aude ce texte se dezbat şi care este forma propusă spre vot.
UPDATE 18:34 Legile Justiţiei: Orice infracţiune săvârşită de magistraţi, în competenţa Secţiei speciale
Comisia pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, un amendament la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară potrivit căruia Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţă privind orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.
Mai mult, parlamentarii au conferit competenţă acestei Secţii speciale şi în cazul în care în speţele pe care le cercetează sunt implicate şi alte persoane decât magistraţii.
Textul amendamentului adoptat este următorul: „În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM”.
În forma adoptată la Camera Deputaţilor se prevedea că: „În cadrul PÎCCJ se înființează şi funcționează Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari”.
Un alt amendament adoptat prevede că „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de persoanele prevăzute la alineatul 1) sunt cercetate şi alte persoane”.
UPDATE 17:38 Legile Justiţiei: Rădulescu (PSD), lui Stelian Ion (USR): "Ne abuzezi, pleacă! Vrei să te sinucizi? "
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu (PSD) i s-a adresat, marţi, în Comisia pentru legile Justiţiei, deputatului USR Stelian Ion, care a solicitat sistarea lucrărilor, folosind un limbaj licenţios, el cerându-i să plece şi să-i lase pe cei din majoritate să „dezbată ce au de dezbătut”.
Deputatul USR Stelian Ion a luat cuvântul, în deschiderea lucrărilor Comisiei pentru legile Justiţiei, solicitând suspendarea şedinţei şi invocând faptul că parlamentarii ar trebui să participe la plenul reunit, unde se dezbate proiectul de buget pe 2018.
Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a supus la vot cererea lui Stelian Ion, care a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE, el arătând că există o decizie a BP care permite lucrări în paralel cu plenul comun.
„Este un abuz”, a replicat Stelian Ion.
„Băi, tu ne abuzezi. Eşti incredibil, pleacă!”, i s-a adresat Rădulescu lui Stelian Ion.
În momentul în care Stelian Ion a spus că ia în calcul să părăsească lucrările şedinţei, Rădulescu i s-a adresat din nou: „Ce vrei, să te sinucizi, ce vrei să faci? Lasă-ne să dezbatem ce avem de dezbătut”.
"Nu mă sinucid, domnule Rădulescu, vorbiţi aiurea", a replicat Stelian Ion.
Comisia specială pentru legile Justiţiei a reluat, marţi, la ora transmiterii acestei ştiri, dezbaterile la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, lucrările desfăşurându-se în paralel cu şedinţa de plen reunit.
Comisia specială pentru legile Justiţiei a început, luni seara, dezbaterile la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
Comisia a adoptat, luni seara, un amendament la proiectul care modifică Legea 304/2014 privind organizarea judiciară care prevede că secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef.
„Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef”, se arată în amendamentul adoptat la propunerea PSD.
Un alt amendament adoptat luni seara tot la propunerea PSD are următorul conţinut: „Secţia de investigare a unor inracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi persoanl economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin HG”.
Comisia a sistat lucrările luni seara la ora 22.00, după ce a parcurs aproximativ jumătate dintre amendamentele depuse de senatori la proiectul care modifică Legea 304/2014 privind organizarea judiciară.
Citeşte şi: Platforma pentru reducerea riscurilor la dezastre a devenit operaţională. De cine este condusă aceasta
Citeşte şi: Fostul administrator Tel Drum, Marian Fiscuci, trimis în judecată de DNA, alături de un fost deputat
Citeşte şi: Turiştii din Poiana Braşov vor avea la dispoziţie şase autobuze pentru a ajunge în centul oraşului Braşov. Maşinile au fost cumpărate în rate de societatea de transport public - FOTO
Citeşte şi: Opinii diferite în CSM referitoare la modificarea codurilor penale. Contre între judecători şi procurori
Citeşte şi: Abdullah Atas, condamnat la 22 de ani şi 10 luni de închisoare pentru că a ucis un poliţist
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe