- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.12.2017, 20:40)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legile Justiţiei | Comisia specială a adoptat Raportul la proiectul care modifică Statutul magistraţilor. Ce prevăd noile amendamente / Dezbateri pe proiectul privind organizarea judiciară: Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, condusă de un procuror şef
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, luni, la ora transmiterii acestei ştiri, respectiv 21.00, Raport de admitere, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor.
Urmărește
3515 afișări
Legile Justiţiei: Comisia specială a reglementat răspunderea magistraţilor
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Reprezentanţii PNL şi USR au votat împotriva acestui Raport.
Dezbaterile au durat peste 9 ore, fiind finalizate la ora 21.00.
Raportul urmează să intre marţi la votul final în plenul Senatului, care este Cameră decizonală.
Anterior, Comisia pentru legile Justiţiei a reglementat, luni, capitolul din proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor referitoare la răspunderea magistraţilor, noile amendamente urmând a fi incluse în Raportul care va fi transmis plenului Senatului, care este Cameră decizională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Noile amendamente adoptate la propunerea PSD şi ALDE conţin următoarele prevederi:
„Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.
Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.
Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult 6 luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.
Nu este îndreptăţită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.
Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva ministerului Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.
În termen de 2 luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în activitatea prevăzută de alin 4), ministerul Finanţelor publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară, potrivit procedurii prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 317/2004 privind CSM.
După rămânerea definită a raportului Inspecţiei judiciare prin care s-a constatat reaua credinţă ori grava neglijenţă a judecătorului sau procurorului, statul exercită acţiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului.
Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine în primă instanţă Curţii de Apel Bucureşti, Secţia civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile la Curtea de Apel Bucureşti sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.
Împotriva hotărârii pronunţate potrivit alin. 9) se poate exercita calea de atac a recursului la Secţia corespunzătoare a ÎCCJ.
CSM poate stabili condiţii, termene şi proceduri pentru asigurarea de răspundere profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, diminueze sau să înlăture răspunderea juridică determinată de reaua credinţă sau grava neglijenţă”.
Legile Justiţiei: Comisia a început, la 21.20, dezbaterile pe proiectul care modifică organizarea judiciară
Comisia specială pentru legile Justiţiei a început, luni seara, la ora transmiterii acestei ştiri, respectiv 21.20, dezbaterile la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce, în prealabil, a dezbătut timp de nouă ore proiectul care modifică Statutul magistraţilor.
Propunerea de continuare a lucrărilor, după adoptarea Raportului la proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, a fost făcută de preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.
Propunerea a fost primită cu reţineri de către reprezentanţii opoziţiei, care au invocat faptul că se află în Parlament de peste 12 ore.
Iordache a insistat şi a supus la vot propunerea de a continua, care a trecut. Ulterior, el a anunţat că şedinţa va dura până la ora 22.00.
Anterior, Iordache a anunţat că marţi la ora 10.00 Comisia va începe dezbaterile pe propunerile de modificare a Codurilor penale, referitoare la transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie.
Legile Justiţiei: Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, condusă de un procuror şef
Comisia pentru legile Justiţiei a adoptat, luni seara, un amendament la proiectul care modifică Legea 304/2014 privind organizarea judiciară care prevede că secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef.
„Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef”, se arată în amendamentul adoptat la propunerea PSD.
Un alt amendament adoptat luni seara tot la propunerea PSD are următorul conţinut: „Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi persoanl economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin HG”.
Comisia a sistat lucrările luni seara la ora 22.00, după ce a parcurs aproximativ jumătate dintre amendamentele depuse de senatori la proiectul care modifică Legea 304/2014 privind organizarea judiciară.
Citeşte şi: VIDEO | Cum arată micro-felicitarea de Crăciun, mai mică ca un fir de nisip. 200 de milioane de exemplare încap pe suprafaţa unui timbru poştal
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe