Leii lui Nuţu Cămătaru aveau nevoie de un spaţiu de trei ori mai mare. Animalele vor sta o lună şi jumătate la Bucov

Leii şi urşii ridicaţi de la reşedinţa lui Nuţu Cămătaru au fost aduşi, miercuri după-amiază, la Grădina Zoologică de la Bucov, situată lângă Ploieşti, unde vor rămâne timp de o lună şi jumătate, hrana animalelor urmând să fie asigurată de către reprezentanţii Zoo.

Urmărește
822 afișări
Imaginea articolului Leii lui Nuţu Cămătaru aveau nevoie de un spaţiu de trei ori mai mare. Animalele vor sta o lună şi jumătate la Bucov

Leii lui Nuţu Cămătaru aveau nevoie de un spaţiu de trei ori mai mare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Grădina Zoologică de la Bucov este situată la câţiva kilometri de Ploieşti şi se află în cadrul Parcului Memorial Constantin Stere din subordinea Primăriei municipiului Ploieşti.

Cele şase animale începuseră să-şi revină de sub efectul tranchilizantelor în momentul în care au fost introduse în ţarcurile unde vor fi găzduite.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti, Alina Istrătescu, a declarat că animalele vor rămâne în incinta Grădinii Zoo de la Bucov timp de o lună şi jumătate.

Potrivit lui Istrătescu, după această perioadă, leii urmează să fie duşi într-o rezervaţie din Africa, iar în prezent reprezentanţii Primăriei Ploieşti nu ştiu ce se va întâmpla cu urşii în condiţiile în care reprezentanţii Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti nu doresc să primească cele două animale în rezervaţie.

Istrătescu a mai declarat că leii mănâncă nouă kilograme de carne pe zi fiecare, iar pentru hrana fiecăruia dintre cei doi urşi, care nu include doar carne, este nevoie de 12 kilograme de alimente.

Pe perioada în care animalele au fost introduse în cuşti accesul în Grădina Zoo Bucov a fost interzis.

Reprezentanţii Vier Pfoen au declarat că Grădina Zoo va fi cea care va asigura hrana pe perioada cât va găzdui animalele, patru lei şi doi urşi.

Fundaţia Vier Pfoten, care s-a ocupat de tranchilizarea şi transportul animalelor sălbatice deţinute de Nuţu Cămătaru, susţinea că, potrivit normelor europene, leii acestuia aveau nevoie de un spaţiu de trei ori mai mare decât cel disponibil în curtea liderului interlop.

Totodată, îngrijitorii de la Bucov au afirmat că animalele adulte sunt mai mici decât ar fi fost normal pentru vârsta lor, dar acest lucru nu înseamnă că animalele nu au fost îngrijite corespunzător.

Ovidiu Roşu, reprezentant al fundaţiei Vier Pfoten, a declarat miercuri, după ce a participat la tranchilizarea leilor şi urşilor ţinuţi în curte de Nuţu Cămătaru, că animalele era destul de bine întreţinute, însă existau probleme din punct de vedere al condiţiilor în care acestea erau cazate.

"Ele pot trăi şi aici, fără probleme directe de sănătate. Din punct de vedere social, însă, nu este bine să ai atâtea animale într-un spaţiu aşa de mic. În Europa, acest spaţiu de trei ori mai mare decât cel de aici", a explicat Roşu.

Reprezentantul Vier Pfoten a mai spus că, dacă vor ajunge în Africa de Sud, leii lui Nuţu Cămătaru vor sta într-un "sanctuar de două hectare", unde vor fi hrăniţi de membrii fundaţiei şi unde există, la această oră, alţi 32 de lei aduşi România, care au fost luaţi fie din grădini zoologice, fie au fost confiscaţi, în decurs de aproximativ 10 ani, de la diferiţi proprietari particulari.

Roşu a mai precizat că, după ce leoaicei i s-a făcut o ecografie, pentru a se stabili cu certitudine că nu este gestantă, i s-a administrat un hormon care o va împiedica să mai facă vreodată pui.

Potrivit legislaţiei, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acord scris de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pe o perioadă de timp limitată.

"Încălcarea prevederilor legale privind deţinerea şi comercializarea animalelor sălbatice este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an, sau cu amendă penală de la 500 de lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor", a precizat Vier Pfoten.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu care au descins luni pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru au constatat că acolo erau crescuţi patru lei - doi adulţi şi puii lor - şi doi urşi, fără documentele aferente.

Celelalte animale de pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, printre care cai şi canari, sunt deţinute în legalitate, au precizat reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma percheziţiilor făcute la ferma lui Nuţu Cămătaru, au găsit doi urşi, patru lei, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preţ ar ajunge la 100.000 de euro, precum şi mai multe păsări exotice.

Liderii clanului Cămătarilor, Ion şi Vasile Balint, precum şi Radu Cristian Roşca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestaţi preventiv în 23 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici