Lia Olguţa Vasilescu: Legea adopţiilor este foarte mult îmbunătăţită

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că legea adopţiilor, aflată în dezbatere la comisiile parlamentare de specialitate, este "foarte mult îmbunătăţită". Deputatul PSD a precizat că procesul de adopţie durează mult iar familiile renunţă în timpul procesului.

158 afișări
Imaginea articolului Lia Olguţa Vasilescu: Legea adopţiilor este foarte mult îmbunătăţită

Lia Olguţa Vasilescu: Legea adopţiilor este foarte mult îmbunătăţită

"Legea adopţiilor este foarte mult îmbunătăţită, foarte, foarte mult şi asta după ce am constat că procesul de adopţie durea foarte mult, că erau familii care pe parcursul acestei proceduri renunţau tocmai din cauza faptului că trebuia de exemplu să ajungă să ia semnătură de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil să descoperi aceste rude şi au fost foarte multe cazuri sesizate când condiţionau semnătura de plata unor bani sau chiar se făceau ameninţări la adresa familiei şi atunci noi am simplificat toată această procedură de adopţie, am dat posibilitatea familiilor adoptatoare să li se prelungească certificatul de la doi la cinci ani tocmai pentru că iarăşi era o situaţie în care se pregăteau să adopte un copil pe parcursul a doi ani de zile nu reuşeau să ducă până la capăt procedura de adopţie şi atunci trebuia să reia cursurile şi întreaga documentaţie, bineînţeles că iarăşi foarte multe familii renunţau până la urmă să mai vrea copil", a declarat fostul ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a mai spus că printre modificări sunt introduse stimulente financiare pentru familiile care adoptă, 600 de lei pe lună pentru fiecare familie care adoptă sau 900 de lei pentru un copil care un handicap sau provine dintr-un grup de fraţi şi sunt adoptaţi împreună.

"De asemenea sunt modificări în sensul că apar nişte stimulente financiare pentru familiile care adoptă, este vorba de o sumă de 600 de lei pe lună pe care o primeşte fiecare familie care adoptă sau 900 de lei dacă este vorba de un copil care are un handicap sau care provine dintr-un grup de fraţi şi sunt adoptaţi toţi aceşti fraţi pentru a nu fi separaţi, de asemenea mai este iarăşi o sumă de 1500 de lei anual pe care familia care adoptă îi primeşte ca să poată să ducă aceşti copii la consiliere psihologică de exemplu, pentru că ştiţi foarte bine că un copil care este adoptat are nevoie de consiliere psihologică pentru a se obişnui cu noua familie şi bineînţeles de alte analize medicale şi tot ce presupune acest lucru. De asemenea în noul proiect de lege trasăm obligaţii mult mai mari managerilor de caz, lucrătorilor de la DGASPC care trebuie să urmărească şi mai departe ce se întâmplă cu aceşti copii după ce vor fi adoptaţi", a explicat Vasilescu.

Fostul ministru a mai transmis că grupul USR a propus modificarea legii prin introducerea posibilităţii de a adopta internaţional, lucru cu care social-democraţii nu era de acord.

"Însă cei de la USR au venit cu câteva amendamente la această lege şi se referă la procedura de adopţie internaţională. Noi până acum în lege tratam ca şi procedură de adopţie internaţională o familie care are în componenţă măcar un cetăţean român, ei bine cei de la USR au venit cu idea ca să poată să fie adoptaţi copiii şi de cetăţeni străini, lucru cu care noi nu am fost de acord, noi am ţinut acest proiect de lege în dezbatere publică o lună de zile, nu a venit nici un ONG sau nici o familie care dorea să adopte sau au adoptat copii să ceară să se întâmple acest lucru şi cred că statul român nu poate să îşi asume să meargă mai departe cu o asemenea lege cum este cea propusă de la USR pentru că uitaţi-vă şi dumneavoastră ce se întâmplă în spaţiul public şi atenţie vorbim de nişte cetăţeni români, dar dacă ar fi fost cetăţeni străini?", a completat Vasilescu.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că prin proiectul de modificare a Legii adopţiilor, care va fi dezbătut în Parlament, sunt acordate o serie de facilităţi pentru a fi încurajată adopţia naţională. Budăi a mai spus că îşi doreşte ca „toţi copiii noştri să rămână în ţară”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici