Liceul de Artă din Sibiu nu poate folosi bani din buget pentru reparaţii, clădirea fiind retrocedată

Liceul de Artă Sibiu a primit prin alocare bugetară, anul trecut, suma de 50.000 de lei pentru lucrări de reabilitare, bani pe care nu i-a putut folosi până acum întrucât clădirea în care funcţionează a fost revendicată, iar între timp şi retrocedată, fără ca reprezentanţii şcolii să fie anunţaţi.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Liceul de Artă din Sibiu nu poate folosi bani din buget pentru reparaţii, clădirea fiind retrocedată

Liceul de Artă din Sibiu nu poate folosi bani din buget pentru reparaţii, clădirea fiind retrocedată (Imagine: Facebook)

"Anul trecut am obţinut prin alocare bugetară o sumă de 50.000 de lei pentru Liceul de Artă, la fel şi pentru o grădiniţă şi Clubul Sportiv din Sibiu. Există unităţi de învăţământ retrocedate care pe lege au dreptul să îşi desfăşoare activitatea încă cinci ani de la retrocedare, dar Liceul de Artă din Sibiu este în litigiu, cu o situaţie incertă şi nu poate să deruleze investiţii. Aceasta înseamnă blocarea oricărei posibilităţi de îmbunătăţire a actului de învăţământ pentru că nu au voie să folosească banii de la bugetul de stat. Situaţia aceasta nu poate să continue la nesfârşit. În cazul acestui liceu, nici măcar nu se doreşte urgentarea, să fie clarificat regimul juridic al acestuia, fie să îşi găsească alt spaţiu, fie să îl folosească mai departe. Problema e lăsată de izbelişte şi statul trebuie să ia atitudine, să se implice mai mult. Ca parlamentar am reuşit să atrag aceste fonduri, dar nu s-au putut folosi aceşti bani şi e păcat. De două ori am obţinut alocarea, o dată în octombrie 2010 şi am reluat-o în martie 2011, dar de fiecare dată nu au putut fi folosiţi aceşti bani", a declarat corespondentului MEDIAFAX deputatul PDL Raluca Turcan.

În urma unei hotărâri de Guvern din martie 2011, Liceul de Artă din Sibiu a primit de la bugetul de stat suma de 50.000 de lei pentru reabilitare clădirii în care funcţionează. De atunci şi până în prezent, aceşti bani nu au putut fi folosiţi, întrucât liceul a fost revendicat de către Biserica Evanghelică. Între timp, clădirea a fost retrocedată, deşi directorul unităţii, Dan Călin Băban, nu a primit nicio înştiinţare oficială.

"Prin luna iulie sau august, administratorul Bisericii Evanghelice a venit şi mi-a comunicat verbal că gata, am fost retrocedaţi. Nu am primit nicio informare de la Primărie în acest sens, deşi semnalele în trecut au fost clare, anume că va fi retrocedată. Am vorbit mai demult cu o doamnă din cadrul comisiei de la Ministerul Culturii care mi-a zis că se aşteaptă o expertiză, probabil că a fost depusă. Personal nu ştiu nimic altceva. A venit domnul administrator, a intrat, a mai cerut nişte documente şi atât", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, directorul liceului.

Potrivit acestuia, condiţiile în care elevii învaţă la Liceul de Artă sunt grele, iar deputatul PDL Raluca Turcan a intervenit pentru alocarea respectivei sume de bani pentru reabilitarea clădirii.

"Raluca Turcan s-a interesat de situaţia noastră şi a obţinut distribuirea unei sume pentru reparaţii, 500 de milioane de lei vechi, bani pe care nu i-am putut folosi din cauza legislaţiei care nu ne permite, fiind clădirea revendicată. Asta a fost anul trecut. E destul de neplăcut şi trist, îmi reduce şansele de a face o ofertă mai bună pentru copii, pentru că avem condiţii destul de severe, cei de la muzică, de exemplu, exersează în nişte săli mici, iluminate artificial", a explicat Dan Călin Băban.

El consideră că ar fi trebuit să fie înştiinţaţi, "din punct de vedere moral", dinainte, dacă imobilul în care funcţionează liceul a fost retrocedat, pentru a-şi pregăti "strategia de viitor".

"Ori ne mutăm, să nu mai fie obligată Primăria să plătească chirie, ori Primăria acceptă varianta Bisericii Evanghelice, care ar fi, potrivit primei declaraţii a acestui domn administrator, ca Biserica să primească 15 la sută din cuantumul chiriei, iar restul de 85 la sută să fie folosiţi de Primărie pentru întreţinerea clădirii. Apoi a revenit asupra acesteia şi a zis 35 la sută pentru Biserica Evanghelică şi 65 la sută pentru investiţii. Interesant punct de vedere. Cel mai mare pericol acum este că nimeni nu mai vrea să dea bani, să ne sponsorizeze pentru reparaţii, pentru că e complicat. Ce e interesant e faptul că totuşi această clădire a fost construită cu destinaţia şcoală, era o şcoală pentru băieţi", a spus directorul.

Primăria Sibiu a confirmat faptul că imobilul în care funcţionează Liceul de Artă a fost retrocedat, prin decizia 2545, din luna martie, a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. Aceasta a fost comunicată Primăriei la sfârşitul lunii mai, însă nu a putut fi pusă în aplicare pentru că terenul de sport, care aparţine domeniului public, trebuie dezmembrat de suprafaţa care face obiectul cererii de revendicare. Potrivit legislaţiei, în următorii cinci ani, clădirea va trebui să îşi menţină destinaţia, aceea de unitate de învăţământ.

Liceul de Artă Sibiu este situat în imediata apropiere a centrului istoric al oraşului, într-o clădire construită în 1897 de către arhitectul Carl Heinrich Eder pentru Şcoala Evanghelică de băieţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici