Locatarii blocului din Medgidia afectat de explozie s-au întors în apartamentele lor

Locatarii blocului din Medgidia afectat de explozia de marţi seară s-au întors în apartamentele lor, după ce acestea au fost racordate din nou la apă şi energie electrică, însă nu şi la gaz, Primăria alocând aproximativ 50.000 de lei pentru ca oamenii să aibă uşi şi ferestre noi la locuinţe.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Locatarii blocului din Medgidia afectat de explozie s-au întors în apartamentele lor

Locatarii blocului din Medgidia afectat de explozie s-au întors în apartamentele lor (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)

Primarul din Medgidia, Marian Iordache, a declarat, vineri, că a fost reluată furnizarea apei potabile şi a energiei electrice, iar oamenii au putut să se întoarcă în locuinţele lor.

"Oamenii nu mai sunt sinistraţi. Începând de astăzi (n.r. - vineri) s-a revenit la normal; mai puţin gazul. În rest, toate celelalte utilităţi sunt funcţionale. Azi-noapte s-a terminat instalaţia electrică, s-au montat uşile şi ferestrele, iar 18 din cele 20 de familii de pe scară pot locui în condiţii normale", a spus Marian Iordache.

El a precizat că două familii - cea din apartamentul în care s-a produs explozia şi cea din locuinţa de deasupra - încă nu s-au putut întoarce, existând probleme cu planşeul dintre cele două apartamente.

"În apartamentul în care s-a produs explozia nu s-a făcut nimic. Doar s-a montat uşă la intrare şi se montează ferestrele, altfel nu s-a intervenit. A fost debranşat de la toate utilităţile până la revenirea familiei la domiciliu. Deocamdată nu putem face mare lucru pentru că nu este proprietarul şi nu avem cu cine să dicutăm. Pentru apartamentul de deasupra urmează ca un expert să ne spună ce facem cu planşeul. Planşeul dintre cele două apartamente are două găuri de câte cinci centimetri. E periculos şi nu am permis oamenilor să locuiască încă acolo. Oricum nu puteau, până nu se repară apartamentul. Şi acolo a intrat flacără. Focul a fost atât de puternic încât a topit fereastra şi a intrat în apartament. Cei de acolo pot locui la rude. Au o echipă de constructori şi lucrează pentru remedierea avariilor. Urmează să ne spună şi expertul ce se întâmplă cu pardoseala, ca să ştim cum se rezolvă", a spus edilul oraşului Medgidia.

Potrivit acestuia, celelalte locuinţe afectate de deflagraţie au fost curăţate, fiind înlocuite uşile şi ferestrele distruse, investiţia costând Primăria aproximativ 50.000 de lei.

"Oamenii sunt fiecare în apartamentul său. Au uşi şi ferestre noi, sunt în siguranţă. S-a pornit apa, curentul, cu instalaţie nouă. În momentul ăsta nu au gazele. Cei de la gaze au aşteptat să termine toţi ceilalţi utilităţile. Vor fi trei instalaţii noi, iar pe urmă se vor pune în funcţiune apartament cu apartament. Nu se pun toate odata ca să nu se producă scurgeri de gaze. Valoarea lucrărilor este de aproape 50.000 de lei, bani din fondul de urgenţă al Primăriei", a mai declarat primarul Marian Iordache.

Explozia a avut loc marţi seară, în jurul orei 20.30, într-un apartament aflat la etajul al doilea al unui bloc cu patru etaje din Medgidia.

În urma deflagraţiei, care a fost urmată de un incendiu, au fost rănite 12 persoane, patru fiind în stare gravă. Cele patru persoane rănite grav în urma exploziei locuiau în apartamentul în care a avut loc deflagraţia. Acestea au fost transportate iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, apoi, după ce au fost stabilizate, au fost transferate, cu un elicopter şi un avion SMURD la Bucureşti. Fetiţa de opt ani a fost internată la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", iar cei trei adulţi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri.

De asemenea, în urma incendiului puternic izbucnit după producerea exploziei trei locatari din bloc au fost transportaţi la Spitalul Medgidia, după ce s-au intoxicat cu fum. Cele trei persoane sunt în afara oricurui pericol, nefiind necesară internarea lor în unitatea medicală, astfel că după ce au fost tratate în ambulatoriu au fost lăsate să plece. Totodată, alte cinci persoane au avut nevoie de asistenţă medicală la faţa locului, după ce s-au intoxicat cu fum sau au avut atacuri de panică.

Pompierii nu au stabilit cu exactitate cauzele deflagraţiei, dar principala ipoteză este că a fost vorba despre o acumulare de gaze de la o butelie. Deşi blocul este alimentat cu gaze, apartamentul în care s-a produs explozie nu este racordat la reţeaua de gaze, proprietarii folosind în continuare butelii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici