Locuri de poveste din România. Sănii trase de cai, dansuri ale ceangăilor şi foc de tabără. Cum se sărbătoreşte Crăciunul pe Valea Ghimeşului

Plimbări cu sania trasă de cai, tăiatul porcului şi prepararea produselor tradiţionale, spectacole cu muzică şi dansuri ale ceangăilor, toate pot fi găsite de turiştii care iubesc tradiţiile şi peisajul de poveste, pe Valea Ghimeşului, în Harghita.

Urmărește
685 afișări
Imaginea articolului Locuri de poveste din România. Sănii trase de cai, dansuri ale ceangăilor şi foc de tabără. Cum se sărbătoreşte Crăciunul pe Valea Ghimeşului

Locuri de poveste din România. Sănii trase de cai, dansuri ale ceangăilor şi foc de tabără. Cum se sărbătoreşte Crăciunul pe Valea Ghimeşului

În Valea Ghimeşului, din judeţul Harghita, există în jur de 600 de locuri de cazare, la cele peste 20 de pensiuni, iar peisajele superbe îi fac pe oamenii care în drumul lor trec prin această zonă, să se întoarcă alături de prieteni, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop.

”Peisajul pe Valea Ghimeşului este deosebit! Dacă cineva vine din Moldova, spre Miercurea Ciuc, trebuie să treacă prin zona aceasta, care este foarte frumoasă. Au fost mulţi care au trecut pe aici, au observat că zona e foarte frumoasă şi au revenit cu prieteni, cu familia. După ce se întorc acasă din sejur, turiştii spun că le-a plăcut deoarece a fost <<linişte, frumos, au mâncat foarte bine, produse tradiţionale>>”, a spus Prejmer Fulop.

Turiştii care aleg să petreacă de Crăciun sau Revelion pe Valea Ghimeşului au ocazia să asiste la tăiatul porcului şi prepararea produselor tradiţionale, la spectacol cu muzică şi dansuri ale ceangăilor. Ei se vor plimba cu sănii trase de cai, iar la final se vor încălzi la un foc de tabără. Fotografii din Valea Ghimeşului 

”Vara se merge la stână unde omul este cu animalele şi acolo prepară produse din lapte, caş, urdă, brânză. Iarna nu se poate întâmpla acest lucru şi turiştii sunt duşi în zone liniştite cu sania trasă de cai, iar acolo, atât cei care organizează aceste activităţi, cât şi turiştii, prăjesc o slănină, un cârnat şi îşi fierb un vin”, a mai spus Prejmer Fulop.

Mai mult decât atât, pe lângă pârtia de schi, în acest an s-a inaugurat şi o pârtie sinuoasă de gheaţă, perfectă pentru iubitorii de bob.

De asemenea, turiştii vor putea asista şi spectacole cu muzică şi dansuri tradiţionale ceangăieşti. Ceangăii merg în pensiunile lor şi ”încing” cheful.

”Spectacolele cu muzică şi dansuri ale ceangăilor sunt foarte frumoase. Avem copii care au învăţat aceste activităţi tradiţionale şi cu ei organizăm programe frumoase. Ei se îmbracă în costume tradiţionale, cântă şi dansează foarte frumos. Sunt, spre exemplu, case ţărăneşti, care păstrează stilul de demult, şi unde de revelion se organizează foarte multe programe de dansuri populare”, a adăugat Prejmer Fulop.

De Crăciun, locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de 50%, având în vedere că oamenii au obiceiul să petreacă această sărbătoare în familie, în vreme ce, de Revelion, nu mai sunt locuri libere.

Preţul mediu pentru trei nopţi de cazare de Revelion, dar cu toate facilităţile enumerate mai sus incluse, este de 350 de euro de persoană.

”Mesele de Crăciun şi Revelion se prepară doar cu produse din gospodăriile oamenilor. Facem foarte multă mâncare tradiţională a zonei. Avem răcituri, tobă, cârnat de casă, tocăniţă de vită, caltaboş, sărmăluţe, păstrăv cu mămăliguţă şi mujdei, dar şi preparate din carne de porc”, a spus Prejmer Fulop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici