Video Luare de ostatici şi incendiu la o staţie de pompare Conpet. Exerciţiu antiterorist lângă Capitală - VIDEO

Zeci de muncitori, de la o staţie de o pompare ţiţei ce aparţine Conpet, au fost luaţi ostatici de către un grup de patru bărbaţi înarmaţi, iar un incendiu a fost semnalat la unul dintre rezervoarele cu combustibil, vineri, în cadrul unui exerciţiu de intervenţie antiteroristă.

Urmărește
1125 afișări

Staţia de pompare ţiţei Călăreţi, situată la aproape 50 de kilometri de Capitală în judeţul Călăraşi, una dintre cele mai mari staţii de livrare a ţiţeiului din Europa, a fost, vineri dimineaţă, locul unde zeci de jandarmi, luptători antitero, pirotehnişti, pompieri şi lucrători ai companiei Conpet au simulat primul exerciţiu de intervenţie antiteroristă de mare avengură din România.

Vineri, cu o oră înainte de prânz, s-a dat alarma pe câmpul de lângă comuna Tămădău Mare, iar sătenii care locuiesc în zonă au ieşit din case, alarmaţi de sunetul sirenelor de la maşinile de intervenţie. Zeci de jandarmi de la trupele speciale de intervenţie, luptători de la Brigada Antitero şi pirotehnişti au fost trimişi la staţia de pomparea ţiţei Călăreţi după ce angajaţii de aici au anunţat că un grup de patru persoane, ce aveau asupra lor arme de vânătoare, au rupt cu o maşină poarta principală de acces, au luat zeci de muncitori ostatici şi s-au baricadat într-o hală a staţiei unde ameninţă că vor detona o bombă.

Situaţia semnalată este catalogată ca una de atac terorist, staţia de la Călăreţi fiind cea care face legătura transportului de ţiţei extras din platforma continetală a Mării Negre cu rafinăriile, respectiv depozitele petroliere de la Polieşti şi Piteşti. După ce echipele de salvatori au ajuns, la faţa locului a fost amplasat, într-un cort, punctul de comandă pentru intervenţie. De aici, au fostcoordonate toate mişcările luptătorilor.

În doar câteva minute a început intervenţia pentru eliberarea ostaticilor şi căutarea presupusului dispozitiv explozibil. Totul după un scenariu punctat de organizatorii acestui exerciţiu de intervenţie anti/contrateroristă, oficiali din cadrul Conpet, SRI, IGSU, Jandarmerie, Poliţie şi Ministerul Energiei, prezenţi şi ei în curtea staţiei pentru a supraveghea.

"Activitatea noastră este definită ca fiind una strategică pentru economia naţională, prin urmare de o importanţă extrem de mare pentru ceea ce înseamnă buna funcţionare a economiei româneşti. Din această cauză noi suntem administratori de infrastructuri critice. Conştientizând că trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de situaţii, care pot apărea în contextul actual, dar mai ales în contextul acesta general de provocări, ca să nu zic de nesiguranţă, am considerat că este bine să facem astfel de acţiuni încât să verificăm în practică modul în care noi, angajaţii Conpet, ştim să gestionăm astfel de situaţii", a declarat directorul general al Conpet, Liviu Ilaşi.

La câţiva metri de oficialii prezenţi în curtea staţiei, s-au strâns şi zeci de muncitori, îmbrăcaţi în uniformele de lucru, pentru a vedea cu ochii lor cum ar trebui să decurgă lucrurile în cazul în care ar fi victimele unui atac înarmat.

"Hai şi noi mai aproape, data trecută nu am văzut nimic", spune unul dintre muncitori, în timp ce îşi trage de braţ colegul. Pe fundal răsună şi mai tare sirenele maşinilor de jandarmi care acum primesc acceptul de la centrul de comandă pentru a interveni la hala unde sunt baricadaţi atacatorii.

Discuţiile negociatorilor cu cei patru atacatori au eşuat, aşa că echipele de luptători ai Jandarmeriei primesc undă verde pentru a intra în hala unde sunt ţinuţi ostaticii. În doar câteva minute, aceştia reuşeşc să scoată zecile persoane din interior, toate fiind conduse sub escortă.

"În astfel de situaţii şi teroriştii şi ostaticii sunt consideraţi suspecţi, în primă fază, tocmai de aceea sunt scoşi toţi", spune unul dintre oficialii prezenţi la exerciţiu.

Imediat după capturarea atacatorilor, pe aleea din faţa halei, lângă maşina acestora, au apărut echipele de intervenţie pirotehnică antitero. După câteva minute de verificări, acestea scot de sub capota autoturismului un dispozitiv exploziv pe care reuşesc să-l neutralizeze.

"Jandarmeria Română şi Serviciul Român de Informaţii sunt structuri care trebuie să fie pregătite, în cazul în care apare o situaţie reală, cu grad ridicat de risc",a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Ana Neagoe.

După simularea luării de ostatici şi eliberarea lor, la două rezervoare încărcate cu ţiţei a izbucnit, tot ca parte a exerciţiului, un incendiu. Intervenţia s-a făcut iniţial cu pompieri din cadrul staţiei, forţele fiind suplimentate ulterior cu echipe de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Societatea Conpet este deţinută în proporţie de peste 58% de Statul Român, prin Ministerul Energiei. Activitatea de bază este transportul prin conducte şi pe calea ferată a ţiţeiului intern, gazolinei, condensatului, etanului lichid şi a ţiţeiului din import, către rafinăriile din România.

Exerciţiul de vineri de la Călăreţi face parte din programul "Securitatea Energetică a României", pe componenta "Securizarea Sitemului Naţional de Transport al Ţiţeiului prin Conducte".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici