Lucia Varga: Principala cauză a inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, susţine că principala cauză a inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri, tăierile ilegale, iar în perioada 1990 - 2011 România a pierdut cinci miliarde de euro tăindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn.

Urmărește
2570 afișări
Imaginea articolului Lucia Varga: Principala cauză a inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri

Lucia Varga: Principala cauză a inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri (Imagine: Ovidiu Iordache/Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că în ultimii ani tăierile ilegale de pădure au devenit un fenomen "puternic", inundaţiile fiind efectele acestora.

"Principala cauză a producerii inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic. Am primit un raport al Curţii de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 şi până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundaţiile sunt efectele acestor tăieri ilegale şi aţi văzut, în ultima perioadă inundaţiile provocate de scurgeri de pe versanţi, de torenţi, sunt din ce în ce mai prezente", a spus Varga.

Aceasta a adăugat că autorităţile acţionează întărind cadrul legislativ, în aşa fel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor.

"Acţionăm în două feluri, pe de o parte întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteţi controalele şi vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România", a afirmat Varga.

Potrivit acesteia, în cazul inundaţiilor acţiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, în aşa fel încât persoanele afectate să treacă peste perioada grea.

"Pe termen mediu şi lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, care practic sunt ca şi nişte mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare şi să-l amenajăm aşa cum se întâmplă şi în Germania şi în alte ţări civilizate, de la izvoare şi până la vărsare. Trebuie să facem lucrări de combatere de torenţi, lucrări de amenajare constând în baraje, apoi să trecem la îndiguiri, apoi să facem şi zone umede în care râul să poată să se şi relaxeze. Şi ne mai interesează un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrările acestea să fie cheltuiţi cu eficienţă. Am lucrări în cadrul ministerului care sunt începute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceauşescu. Am peste 300 de lucrări începute şi neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 la sută le alocăm cu prioritate bani pentru a le putea finaliza şi de a-şi atinge scopul pentru care au fost proiectate - de a apăra cetăţenii de inundaţii, cele care au un grad de finalizare de 50 la sută sperăm să le finalizăm în patru cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanţări europene pentru a le putea face cât mai rapid”, a conchis ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

În ultimele zile, inundaţiile au afectat 125 localităţi din 15 judeţe şi aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuinţe fiind inundate, iar patru persoane din Aninoasa (judeţul Hunedoara) fiind evacuate ca urmare a alunceărilor de teren şi cazate la rude, conform unei situaţii prezentate, vineri, la Guvern.

Localităţi au fost afectate în judeţele Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Olt, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici