Lucia Varga: Romsilva e ca un organism bolnav. Personalul silvic trebuie să aibă uniforme, salarii decente şi chiar portarmă

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, afirmă că "Romsilva e ca un organism bolnav" şi că îi va da "pârghii" să se revigoreze, între care un pachet legislativ privind statutul personalului silvic - care să beneficieze "de uniforme, salarii decente, chiar portarmă"- şi incompatibilităţi.

Urmărește
1156 afișări
Imaginea articolului Lucia Varga: Romsilva e ca un organism bolnav. Personalul silvic trebuie să aibă uniforme, salarii decente şi chiar portarmă

Varga: Romsilva e ca un organism bolnav. Personalul silvic trebuie să aibă uniforme, salarii decente şi chiar portarmă

Ministrul Lucia Varga a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că noul Cod Silvic prevede că toate proprietăţile sub 30 de hectare vor fi păzite în mod gratuit de Romsilva, "pentru asigurarea integrităţii fondului forestier naţional", iar pe lângă modificările legislative la "Codul Silvic, Legea contravenţiei silvice şi celelalte hotărâri de Guvern" se lucrează la un pachet legislativ de reorganizare şi eficientizare a Inspectoratelor Silvice şi a Romsilva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În acest moment, Romsilva este o instituţie care trebuie reorganizată, trebuie făcută curăţenie în cadrul instituţiilor silvice, pentru că nu putem tolera ca oameni care au permis furtul de lemn să rămână în sistem. (...) Eu nu mai accept măsuri asupra personalului silvic de genul 10 la sută reduceri din salariu. De aceea am ajuns în situaţii în care pădurile din România să fie batjocorite: pentru că au fost oameni care, pentru că au permis tăieri de suprafeţe de ordinul sutelor de hectare, au primit ca sancţiune 10 la sută din salariu. Trebuie să schimbăm radical acest lucru. (...) Este o bătălie pe care o vom duce ani de zile, pentru a însănătoşi sistemul. Romsilva e ca un organism bolnav. Are de ales: se vitaminizează, ia tratament să se însănătoşească sau moare? Eu sunt dispusă să-i ajut, să le dau toate pârghiile ca să se vitaminizeze, să se revigoreze şi să-şi îndeplinească obiectivul pentru care a fost creat: administrarea pădurilor eficient. Administrarea şi protejarea pădurilor în România", a spus Varga.

Ea a subliniat că pădurea este importantă pentru toţi, întrucât "ne dă aer, ne apără de alunecări de teren, de îmbolnăviri, de boli de plămâni", fiind "cea care ne asigură de fapt inclusiv traiul de zi cu zi".

Ministrul a adăugat că, până acum, i s-a spus că nu există "pârghii suficiente" de sancţionare, dar nu poate accepta "această atitudine, că nu putem să le facem nimic celor care batjocoresc pădurea", astfel că prin noul cadru legal se vor crea "pârghiile administrative şi juridice pentru a-i putea da afară pe toţi cei care nu iubesc pădurea şi n-o îngrijesc".

"Creez cadrul legal, reformăm instituţiile, sigur că efectele nu vor apărea imediat, este o bătălie foarte grea, pentru că sistemul se protejează", a spus Varga.

Ministrul a adăugat că există două categorii de angajaţi silvici: cei certaţi cu legea şi cei care sunt de bună-credinţă şi apără pădurile din România, dar care, la ora actuală, "câştigă insuficient, faţă de responsabilitatea pe care o au", precizând că se vor face modificări legislative şi pe acest palier.

"Noi lucrăm acum şi la legea incompatibilităţilor pentru personalul silvic. Pentru aceştia, pe de o parte vom stabili, pentru tot personalul silvic, incompatibilităţi, pentru că nu este normal ca ziua să aperi pădurea şi seara să te duci să o tai, şi în acelaşi timp vom stabili şi anumite condiţii de protecţie a acestui personal silvic. Dar, încă o dată: protecţie pentru cei care îşi fac treaba şi care vor într-adevăr să protejeze pădurea. Prin statutul personalului silvic - sigur, uniforme, salarii decente, chiar portarmă. Săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu şefii de ocoale din toată ţara, în cadrul ei vom discuta acest proiect de lege privind statutul personalului silvic. Pentru că într-adevăr unii dintre ei câştigă opt milioane (800 de lei - n.r.) şi au în gestiune miliarde întregi. (...) Nu se pune problema de a da afară oamenii corecţi, pe aceia vrem să-i ţinem în sistem", a afirmat Varga.

Ea a precizat că prin noua legislaţie se va introduce autorizaţie de practică pentru personalul silvic şi că, dacă vor fi daţi afară cei "certaţi cu legea", sunt posibile angajări la Romsilva, arătând că există suficienţi absolvenţi de silvicultură care pot avea astfel un loc de muncă.

Varga a mai spus că nu are o estimare a numărului personalului vizat de reorganizare şi nici a costurilor presupuse.

Ea a adăugat că afirmaţiile sale pot părea "contradictorii" faţă de cei care îşi fac datoria, care nu înţeleg de ce le critică totuşi activitatea, însă a subliniat că "şi tăcerea este o complicitate".

"În Argeş, unde am fost săptămâna trecută, s-a tăiat, e adevărat, de la un ocol privat şi am văzut cum lângă zona defrişată era pădurea statului, care într-adevăr era păzită, într-adevăr era bine gestionată. Am trecut pe lângă o barieră păzită de Romsilva, barieră pe unde au trecut în ultimii patru ani 6.000 de maşini de lemne furate. Şi totuşi, angajaţii aceia de la Romsilva, chiar dacă nu aveau ei în mod direct acolo implicare, mi s-a părut că prea au tăcut, prea au fost complici la distrugerea pădurii. Ar fi trebuit să sesizeze organele în drept. Şi fiecare cetăţean care vede că se întâmplă în jurul lui nereguli ar trebui să sesizeze organele în drept. Pentru că, până la urmă, fiecare cetăţean beneficiază indirect de pădure, prin aerul pe care ni-l furnizează", a declarat Varga.

Pe de altă parte, ministrul a amintit că a spus, săptămâna trecută, la Cluj, că se va ocupa personal "ca oameni ca fostul director de la Cluj să plece din sistem", acesta fiind între timp suspendat, şi că a dispus o "măsură radicală" şi în cazul fostului director, "care a tolerat acele nereguli".

Varga: Trebuie să întărim controlul, angajaţii silvici să fie stimulaţi cu masă lemnoasă

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, spune că trebuie întărit controlul la firmele care activează în domeniul forestier, însă majoritatea judeţelor au câte doi sau trei angajaţi care se ocupă de verificări, iar aceştia ar trebui stimulaţi eventual cu o parte din lemnele confiscate.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că va propune, la reorganizarea Romsilva şi a inspectoratelor silvice, "întărirea" activităţii de control, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie să întârim controlul. Sunt judeţe în care avem unul sau doi angajaţi silvici de control. Sigur, trebuie să ne gândim la o formă de stimulare a acestora în a controla agenţii economici care activează în domeniul forestier. Vă dau un exemplu: în cazul în care le-am acorda stimulente din masa lemnoasă confiscată, i-am stimula să efectueze controale şi pe timp de noapte şi după-masa. Suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe şi chiar cu primul-minstru, să vedem, să găsim o soluţie pentru a revigora această instituţie, care, din punctul meu de vedere, nu este suficient de eficientă", a spus Varga.

Potrivit ministrului, în cele 40 de judeţe există circa patru sute de angajaţi silvici care se ocupă de controale, însă unii dintre aceştia au şi alte responsabilităţi, precum implementarea proiectelor de împăduriri. În plus, a spus Varga, locaţii noi "în care au fost tăiate necontrolat, ilegal, suprafeţe de păduri" sunt descoperite zilnic.

"Multe dintre aceste tăieri ilegale le-am descoperit în urma sesizărilor venite de la cetăţeni şi de la unele autorităţi care nu au de-a face cu pădurea", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici